Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizita pastorală în Parohia Valea Seacă și filiala Lărguța

Una dintre ultimele vizite canonice ale preasfințitului episcop Petru Gherghel a avut loc în zilele de 19 și 20 aprilie 2008, la Valea Seacă.

Mai întâi episcopul s-a îndreptat spre filiala Lărguța, o așezare despre care se poate spune că este o lume aparte, unde a fost întâmpinat de credincioșii de acolo. Lărguțenii l-au primit pe episcopul diecezei noastre cu acea bucurie firească și deosebită în același timp, dar și cu dorința, de ceva vreme declarată, a unui preot pe care îl așteaptă în mijlocul lor atunci când va fi posibil.

După tradiționalul colac cu sare și florile de primire a urmat rugăciunea condusă de episcop în biserică, toate acestea punând început vizitei canonice.

A urmat sfânta Liturghie la ora 17.00, apoi unele discuții cu sătenii care și-au exprimat fiecare cum a știut și a simțit mai bine bucuria și așteptările.

Timpul a fost oarecum rigid, căci în aceleași momente credincioșii din Parohia Valea Seacă se strângeau deja pentru venirea episcopului și în mijlocul lor.

Cu aceeași bucurie, dar adunată de la mult mai mulți credincioși, păstorul diecezei a fost întâmpinat la biserica din Valea Seacă, biserică așezată pe o colină de lângă orașul Bacău, făcând acest oraș să fie văzut și admirat de la înălțime. Rugăciunea spontană a preasfințitului și îndemnul de a-l căuta pe Isus în cuvânt și sacramente au constituit deschiderea duminicii a V-a a timpului pascal.

Ziua de duminică, 21 aprilie, a început cu încă o primire a episcopului la biserica din vale, biserică aflată în construcție, dar aproape de finalizarea ei. Comunitatea din Valea Seacă se împarte încet-încet, deoarece sunt mulți bătrâni ce nu pot urca la biserica din deal, iar cele mai multe dintre casele noi au început de ceva vreme să fie construite la șes. Astfel o nouă biserică se impunea a fi ridicată în perspectiva deja conturată a migrării așezării Valea Seacă.

La Liturghia de la 8.30, copii au fost aceia care l-au făcut pe episcop să se simtă tânăr și înconjurat ca un părinte al lor.

A urmat Liturghia pontificală de la ora 11.00. La început părintele paroh Ieronim Enășoaie i-a îndemnat pe credincioși să-și deschidă ochii, urechile și inima pentru a asculta cuvântul apostolic transmis de episcop. Predica ne-a făcut să redescoperim calea, să aprofundăm adevărul și dorim să ne trăim viața cu Isus.

După Liturghie, a fost un moment artistic, în cadrul căruia au venit în fața episcopului anotimpurile personificate de copii, "Toamna" adresând Preasfințitului o invitație simbolică la dans.

Au urmat apoi unele întrevederi cu apropiații bisericii și ai parohiei.

Seara, la 17.00, Liturghia tinerilor și vecernia au încheiat vizita canonică.

Invocarea lui Dumnezeu de a rămâne cu noi și amintirea cuvintelor papei Ioan Paul al II-lea pentru tineri că Isus nu ne ia nimic, ci ne dă totul, au fost gândurile de final lăsate de episcopul Petru Gherghel la Valea Seacă.

După o fotografie de grup făcută cu tinerii parohiei, episcopul s-a pregătit de plecare pe fondul motoului strigat de tineri: "Din Vale suntem noi și chiar de e Seacă, ne pasă de voi!"

Pr. Bogdan Catană

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19-20 aprilie: Vizită pastorală în Parohia Valea Seacă și filiala Lărguța


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat