Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut "Lumina creștinului" pe luna aprilie

A apărut un nou număr al revistei "Lumina creștinului", pe luna aprilie 2008, anul XIX, nr. 4 (220). Pe prima copertă este o imagine a fericitului Ieremia pe fondul căreia este redat un citat din discursul papei Ioan Paul al II-lea cu ocazia beatificării.

Seria reflecțiilor despre apostolul neamurilor, de la pagina 2, a ajuns la partea a VIII-a. La aceeași pagină poate fi citit și mesajul terezian, care poartă titlul "Mereu uniți cu Cristos".

Scrisoarea pastorală a PS Petru Gherghel cu ocazia aducerii moaștelor fericitului Ieremia în țară ocupă paginile 3-4 și poartă titlul "Întoarcerea pelerinului iubirii". Preasfințitul Petru vorbește despre beatificarea și realizările legate de fericitului Ieremia și dă detalii cu privire la organizarea acestui eveniment.

La pagina 5 se află un articol în amintirea ep. Anton Durcovici intitulat "Pelerinaj la Sighet". La 17 mai 2008 se împlinesc 120 de ani de la nașterea episcopului Durcovici, iar la 5 aprilie se împlinesc 60 de ani de la consacrarea sa ca episcop de Iași. Aceste evenimente au determinat o grijă deosebită față de amintirea sa. Vor avea loc câteva momente comemorative care vor începe cu un pelerinaj la Sighet în ziua de sâmbătă, 10 mai.

Pagina 6 este ocupată de programul detaliat al drumului de întoarcere a fericitului Ieremia. La aceeași pagină, în chenar, se găsesc date legate de pelerinajul de la Sighet.

"Păcatele capitale au rămas aceleași" este titlul articolului de la pagina 7. În prima parte a lunii martie, presa din România a comentat un interviu din ziarul "L'Osservatore Romano" cu privire la păcate. Mulți dintre jurnaliști au ținut să sublinieze că Sfântul Scaun a schimbat lista celor 7 păcate capitale. Această eroare este comentată în articol.

La pagina 8 articolul intitulat "Irak: Motive pentru a ne ruga" vorbește despre suferințele pe care le îndură Biserica din Irak, constituite de ucideri, răpiri, agresiuni, confiscări de bunuri, convertiri forțate, profanări de biserici, taxe pe care trebuie să le plătească musulmanilor etc. Ca exemplu se vorbește despre moartea violentă a ÎPS Paulos Faraj Rahho, arhiepiscop caldeean de Mosul și a altora. Mesajul articolului este de a nu-i abandona pe creștinii din Orientul Mijlociu, de a-i sprijini și de a nu-i lăsa singuri. Cel mai la îndemână instrument este rugăciunea.

"Chiara Lubich, mesageră de speranță și de pace" este titlul din pagina 9. Fondatoarea Mișcării Focolarelor a trecut la cele veșnice la 14 martie 2008, la vârsta de 88 de ani. Numărul din această lună îi dedică o pagină cu date biografice și realizările sale.

Se împlinesc trei ani de la plecarea papei Ioan Paul al II-lea la casa Tatălui din ziua de 2 aprilie 2005. "L-am întâlnit pe Cristos" este articolul de la pagina 10 dedicat amintirii sale. La aceeași pagină se află și rubrica "E bine de știut".

Rubrica dedicată figurilor ilustre conține date referitoare la pr. Leopold Nestmann, arestat și închis de Securitate.

Pentru "Mesajul sfinților", de la pagina 12, ne este propus un articol intitulat "Fratele Ieremia, un Abraham al zilelor noastre" care vorbește despre viața și exemplul trăirii sale de credință.

"Biblia și gesturile" este reflecția care poate fi citită la rubrica Anul Sfintei Scripturi de la pagina 13.

Articolul de la pagina pentru familii, 14, intitulat "Icoana Bunului Păstor" arată că a înțelege iubirea lui Cristos, păstorul, pentru fiecare oiță a sa poate vindeca și salva din ghearele viciilor (alcoolismul în cazul de față).

Pentru copii, la paginile 15-16 se află continuarea temelor din Istoria sacră din numărul trecut, iar la pagina 16 sunt prezentate răspunsuri ale copiilor legate de personajele din Biblie.

Pagina 17, pentru tineri, conține articolul "Biserica are nevoie de voi!" referitor la mesajul pentru Cea de-a XXIII-a Zi Mondială a Tineretului de la Sydney. Tot aici, în chenar, se află programul Zilei Tineretului de la Bacău din 4 mai 2008. Paginile 18-19, tot pentru tineri, conțin întrebări adresate papei Benedict al XVI-lea legate de modul de a descoperi prezența lui Dumnezeu. În chenar, la pagina 19, se află la rubrica "Tablete spirituale".

"Adoptă un copil la distanță" este titlul din pagina 20, dedicată misiunilor. Articolul vorbește despre spiritul de solidaritate misionară și de caritate care leagă Dieceza de Iași cu misiunile din Kenya și Coasta de Fildeș și despre condiția copiilor din aceste misiuni care au nevoie de ajutor.

În cele trei pagini rezervate știrilor, 21-23, găsiți informații despre principalele evenimente din viața Bisericii Universale și a Diecezei de Iași, petrecute în decursul ultimei luni. La pagina 23, în chenar, citim despre pr. Damian Blăjuț, OFMConv., și pr. Emil Puni, SJ, care au trecut la Domnul.

La pagina 24 se află "Curier juridic".

Poșta redacției ocupă paginile 25-26.

La pagina 27 se găsește rebusul "Timpul pascal".

Pe ultima copertă a revistei se găsesc imagini cu evenimentele ce au avut loc în Dieceza de Iași în lunile ianuarie și februarie.

Majoritatea articolelor din revistă pot fi citite și pe acest sit la secțiunea "Bibliotecă".

Vă dorim lectură plăcută!

Maricel Bulai


 

lecturi: 43.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat