![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]()
La 21 februarie 2008 s-au împlinit 30 de ani de când PS Petru Gherghel a fost numit păstor al Diecezei de Iași de către papa Paul al VI-lea. Excelența sa a celebrat o Liturghie solemnă de mulțumire în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, la care au participat ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, 171 de preoți, membrii consiliului prezbiteral, colaboratori ai episcopului în păstorirea diecezei, prelatul Albert Holenstein, un vechi și actual prieten al Diecezei de Iași, oaspeți sosiți din alte dieceze, printre care Mons. Benone Farcaș, reprezentant al PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, persoane consacrate și credincioși. Din partea Bisericii Ortodoxe a fost prezent pr. arhimandrit Varlaam Merticariu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, reprezentant al PF Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Celebrarea a început la ora 11.00 cu procesiunea din catedrala veche spre cea nouă. În față erau ministranții cu crucea procesională, urmată de un diacon care purta evangheliarul, încadrat de doi seminariști purtând lumânări. După ei au urmat cei 171 de preoți și cei trei episcopi.
Explicând semnificația procesiunii, PS Petru Gherghel avea să spună la sfârșitul celebrării: "Amintindu-mi de înaintași, de care nu trebuie să ne îndepărtăm niciodată, am pornit în această celebrare sfântă din catedrala veche, de lângă mormintele lor, ca să ajungem la acest altar din catedrala nouă". Cântările de la sfânta Liturghie au fost conduse de seminariștii de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași.
Prin mai multe exemple, mitropolitul a voit să facă înțeleasă, mai ales pentru cei mai tineri, atmosfera în care a trăit Biserica locală de Iași în anii grei ai comunismului. Astfel, a relatat că, venind înspre catedrală, i-a pus două întrebări pr. Anton Despinescu, profesor la Institutul Teologic din Iași. Prima a fost: "De ce până în anul 1964 ceilalți preoți nu au vorbit despre preoții care zăceau în pușcărie?" Era un fenomen al tăcerii, al unei atmosfere pătrunse de o teamă greu de descris. A doua întrebare pusă aceluiași preot a fost: "De unde a știut Mons. Gherghel că a fost numit păstorul Diecezei de Iași?" Răspunsul: "De la radio!". ÎPS Robu a mărturisit că el însuși a aflat în timp ce îl însoțea pe Mons. Gherghel la București pentru a primi numirea din partea Romei de la Mons. Bukowski. Nici preoții din seminar nu aflaseră despre ce este vorba, pentru că nu trebuiau să vorbească despre această minune. Excelența sa a subliniat că, într-adevăr, se întâmpla o minune. Liturghia celebrată la 30 de ani de la numire este împlinirea unei datorii sfinte de a mulțumi pentru cele trei decenii, dar și pentru ce a fost înainte, pentru minunile pe care Dumnezeu le-a împlinit în dieceză. Mitropolitul a exemplificat amintind de redeschiderea seminarului în anul 1956, de păstrarea seminarului în anii grei ai comunismului, de parohiile și filialele care au înflorit în acel timp "de îngheț".
Mitropolitul a continuat spunând că și alți preoți au primit multe lovituri în diferite feluri, și totuși Dumnezeu a ținut vie această Biserică, turma împreună cu păstorul a mers mai departe. "Ceea ce la introducere s-a cerut de la Dumnezeu: ca prin evanghelie și Euharistie, poporul și turma să fie împreună, s-a împlinit. Îi cerem lui Dumnezeu să se împlinească, să fie împreună turma și păstorul ei. Dumnezeu este aproape de fiecare și de întregul său popor. Pentru toate acestea îi aducem această jertfă a sfintei Liturghii, care este mulțumire și speranță pentru viitor, pentru întregul popor al lui Dumnezeu", a încheiat ÎPS Ioan Robu.
La finalul celebrării, PS Petru Gherghel și-a exprimat gândurile la acest ceas aniversar: "Am dorit ca jertfa sfintei Liturghii din această zi să fie punctul central al celui de al 30-lea aniversar de slujire ca ordinarius și episcop de Iași. Am gândit că acest lucru corespunde cel mai bine cu vocația mea de preot și păstor, și exprimă cel mai potrivit realitatea slujirii noastre: a mea și a tuturor preoților diecezei".
După ce Preasfinția sa a mulțumit celor prezenți și le-a cerut să i se alăture în rugăciunea pe care a rostit-o cu ocazia acestui aniversar, a urmat binecuvântarea, celebrarea încheindu-se cu procesiunea spre catedrala veche. Maricel Bulai * * * Trei decenii de păstorire: Cuvânt la Liturghia de aniversare * * * Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Iași: Episcopul Petru Gherghel - trei decenii de păstorire (FOCUS) Iași: Episcopul Petru Gherghel - trei decenii de păstorire lecturi: 20.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064-Iași (IS) tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro design și conținut copyright 2001-2025 * ![]() | ![]() |