Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma (Caritas): Imigranții, munca și legalitatea: controversatul caz al României

Cel de-al șaptelea seminar referitor la evanghelie, muncă și imigrație a fost organizat de către Conferința Episcopală Italiană - Oficiul Migrantes, Oficiul național pentru probleme sociale și muncă și Caritas Italiana în ziua de 8 februarie 2008 la Roma.

În discursul de început, Mons. Paolo Tarchi, directorul Oficiului național pentru probleme sociale și de muncă din cadrul Conferinței Episcopale Italiene, a accentuat ideea că Europa este o casă comună în care trebuie să domnească principii de bună conviețuire între națiuni și în care să fie respectate drepturile fiecărei persoane umane dar în același timp să crească tot mai mult cultura legalității. În finalul intervenției sale, Mons Tarchi a lansat un îndemn de a trece de la cultura indiferenței la cea a diferenței și de la cultura diferenței la cea a integrării, a conviețuirii pașnice.

Dr. Antonio Ricci, responsabilul sectorului de migrații din cadrul Caritas Italiana, a amintit că relația dintre România și Italia provine dintr-o istorie îndepărtată în care trebuie recunoscut că mulți italieni veneau în România în căutarea unui loc de muncă. Trecând în revistă modul în care imigranții români în Italia au contribuit în ultimii ani la creșterea economică a Italiei, el a afirmat că percepția italienilor asupra românilor trebuie să fie obiectivă și nu focalizată pe niște acte criminale. Dacă se vor petrece astfel lucrurile, spunea domnul Ricci, vor exista perspective bune și complexe de colaborare între cele două națiuni.

Alți relatori au arătat că există încă multe prejudecăți în Italia față de diferitele grupuri de imigranți. Aceasta se reflectă în multe sfere din societate, dar mai ales la școală și la muncă.

În intervenția pe care am avut-o, am dorit să arăt pe de o parte motivațiile care îi determină pe români să plece spre Italia, dar și situația dificilă a familiilor, subliniind aici suferința prin care trec atâția copii rămași singuri sau cu alte rude acasă.

După-amiaza zilei de 8 februarie a fost dedicată unei aprofundări tematice și anume situația romilor în Italia. După prezentarea punctului de vedere al directorului național pentru pastorația romilor și sinti din cadrul Conferinței Episcopale Italiene, Mons. Pietro Gabella, și al unui reprezentant al comunității "San Egidio" din Italia, am exprimat personal din partea Confederației Caritas România experiența poporului român alături de romi, urmat fiind de o altă experiență în cât privește pe romi, prezentată de reprezentanta Caritas Spania.

S-a afirmat că soluțiile de intervenție în favoarea romilor trebuie diferențiate în funcție de diverse grupe de romi, intervențiile de până acum fiind în general în termeni de ajutor de urgență. De asemenea, au existat observații care au subliniat că fără consensul populației majoritare nu se poate interveni asupra minorității rome și că e foarte important să facem distincție între asistența acordată romilor imixtiunea în raporturile lor familiale.

Concluziile finale au fost expuse de vicedirectorul Caritas Italiana, dr. Francesco Marsico. Printre acestea doresc să amintesc faptul că: trebuie să încercăm să vedem și cu ochii altora; nu trebuie să acționăm aplicând măsuri asupra celor din ultimele rânduri din societate, dar să ne străduim să înfruntăm problemele grave, punctele forte; trebuie să depășim teama de diferență și să punem în loc pedagogia adevărului, să ne străduim să cunoaștem adevărul despre noi și despre alții și astfel să fim deschiși pentru a ne cunoaște între noi.

Îmi exprim speranța ca acest seminar să fie o contribuție importantă pentru dezvoltarea unei imagini cât mai obiective a românilor în Italia și, de asemenea, să deschidă drumul unor colaborări între români și italieni, care să constituie o cunoaștere reciprocă și o îmbogățire culturală semnificativă.

Pr. Egidiu Condac
președinte al Confederației Caritas România
director al Centrului Diecezan Caritas Iași


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat