Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopul - păstor al Bisericii locale

Dincolo de privirea retrospectivă asupra celor treizeci de ani de păstorire și de conducere a Diecezei de Iași din partea Preasfințitului nostru episcop Petru, să privim prin prisma credinței la imaginea episcopului păstor în cadrul comunității ecleziale: Cine este episcopul? Care este misiunea sa? Ce reprezintă episcopul pentru Biserica locală?

Cine este episcopul?

Conciliul Vatican II, în constituția dogmatică Lumen gentium îi numește pe episcopi "succesorii apostolilor, păstori ai Bisericii".

Este frumos să ne gândim că Isus, păstorul cel bun, încredințează turma sa altor păstori: "Isus Cristos, păstorul veșnic, a întemeiat Sfânta Biserică, trimițându-i pe apostoli așa cum el însuși a fost trimis de Tatăl (cf. In 20,21), și a voit ca urmașii lor, adică episcopii, să fie până la sfârșitul veacurilor păstori în Biserica" (LG 18).

El nu ne părăsește, deoarece știe că nu este posibil să parcurgem singuri un drum de iubire, deoarece cunoaște marile noastre tentații și știe cât de ușor ne pierdem, ne împrăștiem, știe cât de mult avem nevoie de susținere, de călăuză. De aceea a voit să avem "păstori" care să ne călăuzească.

Episcopul, așadar, este punctul de referință a comunității creștine garantul cuvântului divin și primul educator în credință.

Dimensiunea care califică mai bine un episcop este aceea de a fi succesor al apostolilor și ca atare orice episcop este reprezentantul lui Cristos în propria dieceză, prelungirea lui de-a lungul veacurilor, imaginea sa vie.

Episcopii, prin propria lor voce, fac să răsune glasul unicului Învățător pentru a da oamenilor lumina adevărului, pentru a arăta calea mântuirii, pentru ca toți "să aibă viață și s-o aibă din belșug".

Succesor al apostolilor, episcopul transmite învățătura evangheliei porțiunii de Biserică locală care îi este încredințată: în mod obișnuit o numim dieceză.

Misiunea episcopului reprezintă, așadar, continuarea actuală a misiunii apostolilor, a celor pe care Isus i-a ales "ca să stea cu el". Există o strânsă continuitate, de trecere, de la grupul celor doisprezece apostoli chemați pe nume de glasul lui Cristos, la episcopi care astăzi în toată lumea mărturisesc evanghelia cu propria persoană și învățătură.

Cristos dăruiește și comunităților noastre episcopi, cărora le-a încredințat o triplă misiune: învățătura, sfințirea și conducerea diecezei, adică a acelei realități în care se realizează prezența Bisericii în teritoriu, în interiorul unui context precis de relații umane, de istorie, de tradiții.

În această viziune suntem chemați să vedem și să trăim raportul între episcop și poporul credincios.

Misiunea episcopului

Misiunea de a învăța în materie de credință: episcopul trebuie să orienteze viața comunității și a fiecărei persoane spre mesajul Cuvântului dumnezeiesc. Episcopul poate împlini această misiune de a învăța de pe "catedra" sa (prin predică, scrisori pastorale) și prin punerea în act a tuturor inițiativelor catehetice și de formare îndreptate spre orice vârstă, al cărui promotor și responsabil ultim este el, dar implicând întreaga comunitate a bisericii.

Cuvântul său este autoritar, adică este capabil să îndrepte conștiințele spre corectitudine și adevăr. Ca păstor al întregului popor, învățătura și îndemnurile sale privesc viața întregii comunități, și de aceea intervenția sa este posibilă, chiar este datorie, chiar și în referință la contextul mai amplu al problemelor sociale și civile.

Misiunea sa de a învăța se lărgește deci și în afara comunității credincioșilor. În special, învățătura episcopului nu trebuie să piardă din vedere valoarea persoanei, a libertății și a vieții umane; el trebuie să aibă la inimă familia ca loc afectiv și educativ în care are loc formarea conștiințelor.

Conciliul Vatican II a declarat că "episcopii, când învață în comuniune cu pontiful roman, trebuie să fie ascultați de toți cu venerație, ca martori ai adevărului divin și catolic; și creștinii trebuie să fie de acord cu judecata episcopului lor dată în numele lui Cristos în materie de credință și de morală, și să adere la ea cu respectul religios al spiritului" (LG 25).

Misiunea de a sfinți. Episcopul este reprezentantul lui Cristos în Biserica sa și, în afară de datoria de a învăța, el are și datoria de a sfinți, pe care o exercită "în persoana lui Cristos capul" în celebrarea sacramentelor și în cultul divin. "Episcopul - spune Lumen gentium - înzestrat cu plinătatea sacramentului Preoției, este «împărțitorul harului cu care este înzestrată Preoția supremă», mai ales în ce privește Euharistia, pe care el însuși o oferă și se îngrijește să fie oferită și prin care Biserica trăiește și crește fără încetare" (nr. 26)

Ca moderator al întregii vieți liturgice a Bisericii sale, episcopul trebuie să se preocupe să fie păzit cu grijă din partea tuturor preoților sensul sacrului și al misterului, astfel ca orice liturgie să fie "liturgie sacră și chezășie a vieții veșnice".

Prezidarea unei celebrări liturgice din partea Episcopului nu este din motive de "prestigiu" sau de importanță, dar este semn că întreaga comunitatea diecezană are un cap, care este Cristos, care acționează printr-un succesor legitim al apostolilor.

Episcopul este - pentru a folosi o expresie a sfântului Grigore cel Mare - cel care vorbește lui Dumnezeu despre oameni și vorbește oamenilor despre Dumnezeu. În rugăciune vorbește lui Dumnezeu despre oamenii care îi sunt încredințați. Episcopul se roagă pentru toți credincioșii săi: nimeni nu este exclus vreodată din rugăciunea episcopului. Și apoi vorbește oamenilor despre Dumnezeu, despre acel Dumnezeu de care inima umană simte nevoia, vorbește despre sensul vieții care este acela de a merge în comuniune cu Dumnezeu spre întâlnirea definitivă cu el.

Misiunea de a conduce. Episcopul este călăuză pentru poporul său. El este cel care trebuie să meargă în frunte, ca păstorul cel bun, indicând prin cuvânt și prin mărturia vieții drumul care trebuie parcurs.

Astăzi rolul episcopului este ilustrat în termeni de "slujire". Decretul conciliar Christus Dominus îndeamnă: "În exercitarea oficiului lor de părinte și de păstor, episcopul să se comporte în mijlocul credincioșilor săi ca acela care slujește" (nr. 16).

Preocuparea unui episcop nu este niciodată demnitatea sa, ci binele sufletelor, ceea ce este util tuturor celor care îi sunt încredințați grijii sale pastorale. Și pentru aceasta deseori episcopul trebuie să meargă împotriva curentului.

Desigur, un episcop trebuie să se străduiască pentru ca inițiativele și cuvântul său să fie bine primite, și să nu se nu teamă de eventualele critici, nici să dea prea mare atenție aplauzelor și laudelor: ceea ce contează cu adevărat pentru un episcop este să fie fidel lui Dumnezeu.

Misiunea episcopului și autoritatea sa sunt finalizate spre promovarea adevărului și a sfințeniei în poporul său. Conducerea pastorală a diecezei apasă pe umerii episcopului, și preoții, persoanele consacrate, credincioșii laici au datoria de a colabora și de a ajuta episcopul.

Biserica nu este o societate numai umană. Nu este o instituție întemeiată de popor pentru popor. Biserica are în sine un principiu divin: își are originea în Dumnezeu. Este o societate care vine de sus.

Pentru aceasta succesorii apostolilor, fie când învață, fie când celebrează sacramentele, sau când călăuzesc cu autoritatea lor poporul lui Dumnezeu, nu fac altceva decât să continue opera răscumpărătoare a lui Cristos. Acestor misiuni ale episcopului le corespund datorii din partea credincioșilor încredințați lui: datoria de respect și fidelitate față de episcop, datoria de ascultare în problemele de credință și de morală, datoriile de ajutor și de colaborarea cu el.

Sfântul Ciprian are în această privință cuvinte foarte tari: "Dacă cineva nu este cu episcopul, nu este nici în Biserică" (Ep. 69,8; PL 4,418). Și sfântul Ignațiu din Antiohia îndeamnă la rămânerea în comuniune cu propriul episcop, care este principiu de unitate și de comuniune a Bisericii locale, ajungând să spună: "Sine episcopo nihil facite" (Fără episcop să nu faceți nimic) (Phil. VII,2). Într-o dieceză totul trebuie să fie făcut în armonie și înțelegere cu episcopul.

Astăzi mulți caută episcopul și merg să reverse asupra lui problemele, preocupările, necazurile lor și pentru a-i cere ajutor. Mulți bat la ușa episcopului și cer ajutorul lui.

Slujirea episcopală este o slujire de iubire, care se acceptă prin iubire și care își găsește sprijinul și alimentul său în iubire: iubire față de Dumnezeu și iubire față de aproapele. Inima unui episcop este pentru Dumnezeu și pentru credincioșii încredințați lui.

Timpul unui episcop este în întregime pentru Dumnezeu și pentru credincioșii încredințați lui. Nimeni nu trebuie să se simtă vreodată exclus din inima propriului episcop.

Episcopul este un tată care trăiește numai pentru fiii săi. Episcopul formează un tot cu Biserica, cu preoții, cu comunitatea sa diecezană, așa cum un tată face un tot unitar cu familia sa.

Episcopul este un tată care se sacrifică pentru a forma conștiințele, pentru a face să crească în credință și pentru a ajuta pe fiii săi să fie în măsură să meargă pe calea spirituală pe picioare proprii.

Chiar și pentru cine nu are credință, episcopul este un punct de referință morală și instituțională. Și când este vreun eveniment excepțional, vreo dramă... toți așteaptă cuvântul episcopului.

Imaginea Episcopului în acești ani s-a apropiat tot mai mult de oameni, împărtășindu-le bucuriile și durerile, preocupările și speranțele.

Episcopul timpului nostru are un stil de viață mai simplu, mai accesibil tuturor, mai atent față de nevoie oamenilor.

Un episcop vede astăzi mereu mai clar disproporția între misiunile sale și capacitățile sale umane personale, și se simte mic în fața măreției mandatului său. Motiv de mângâiere și de încredere pentru un episcop este siguranța că Isus Cristos merge împreună cu el, ca de altfel și susținerea care este dată tuturor celor care primesc invitația sa să meargă spre Cristos.

Pentru un credincios catolic a fi unit cu propriul episcop este garanție de a fi mereu în Biserică; a urma indicațiile propriului episcop înseamnă a-l urma pe Cristos, cale, adevăr și viață.

De aici obligația de a-l iubi pe episcopul propriu și de a-l susține în dăruirea sa pentru binele tuturor, pentru mântuirea sufletelor.

Aurel Percă,
episcop auxiliar


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat