Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Întru mulți ani, Preasfințite!

Biserica locală de Iași își sărbătorește păstorul: 30 de ani de când providența a dispus ca în fruntea ei să fie Preasfințitul episcop Petru, chemat și rânduit să conducă această porțiune a poporului lui Dumnezeu în comuniune cu urmașul sfântului Petru.

Treizeci de ani de păstorire și de slujire exemplară, printr-o profundă angajare plină de iubire și credință a păstorului nostru, printr-o slujire evanghelică demnă de recunoștință, care a făcut ca întreaga dieceză să crească și să fie o "Biserică dinamică".

Treizeci de ani de angajare pastorală marcați de momente grele, mai ales în timpul dictaturii de tristă amintire, dar și de momente fericite, relevante nu numai pentru viața religioasă și pentru comunitatea eclezială, ci și pentru viața civilă și pentru poporul nostru credincios.

Continua chemare a păstorului nostru în acești 30 de ani la fidelitate față de adevărata credință și față de Biserică, creșterea și drumul urmat de Biserica locală în deschiderea ei spre societate și spre necesitățile Bisericii Universale sunt motive de recunoștință.

La distanță de 30 de ani de la numirea Preasfințitului nostru episcop ca păstor al Diecezei de Iași, trebuie să-i mulțumim încă o dată lui Dumnezeu pentru că ne-a rânduit păstor în Biserica noastră locală.

Privind la tot ceea ce au însemnat cei 30 de ani de păstorire a episcopului nostru, trebuie să spunem că au fost multe momente de bucurie și de realizări. Toate s-au realizat pentru că păstorul suprem, Cristos Domnul, le-a făcut posibile, chiar în ciuda multor împotriviri manifestate direct sau indirect.

Mă gândesc la nenumăratele drumuri parcurse de Preasfințitul, la miile de kilometri, în dorința de a ajunge în fiecare parohie, în fiecare comunitate, la toate realitățile ecleziale.

Mă gândesc la întâlnirile cu zecile de mii de oameni din toate categoriile sociale, bărbați și femei, copii, tineri, adulți, bătrâni, familii mari și mici... Este vorba de zeci de mii de fețe în care Preasfințitul a văzut reflexul iubirii și luminii lui Dumnezeu, a contemplat așteptările lor. Întâlnirea cu atâtea persoane care sunt chemate să poarte cu demnitate povara grea a vieții, în special bolnavii, suferinzii...

Mă gândesc la nenumăratele Liturghii celebrate în catedrală, în parohii și în diferite comunități, ceea ce i-a dat ocazia să contemple Biserica noastră îmbrăcată în lumină, dar și cu multe aspecte de reformat și îndreptat. Și pentru aceasta a fost celebrat un sinod diecezan.

Mă gândesc la nenumărații preoți care au primit hirotonirea în acești ani. La preoții care au simțit că trebuie să vestească evanghelia dincolo de hotarele diecezei...

Mă gândesc la nenumăratele exemple minunate de credință, de iubire, de rugăciune pe care le-a primit de la persoane care s-au consacrat slujirii lui Dumnezeu și aproapelui și care au venit în dieceza noastră pentru a da mărturie.

Mă gândesc la atâtea contacte și participări la nivelul Bisericii Universale, la întâlnirile cu caracter ecumenic și la dorința "ca toți să fie una".

Mă gândesc la preocuparea pentru ca peste tot să existe case demne de Dumnezeu pentru celebrările sfinte, ca slujirea pastorală a preoților să fie cât mai eficientă...

Orice întâlnire, orice persoană, fiecare credincios, cu siguranță, l-au ajutat pe episcopul nostru să simtă mereu slujirea sa în relație cu Biserica și pentru Biserică, pentru a se consuma pentru Biserică, pentru primatul lui Dumnezeu și al evangheliei, pentru primatul harului și al Duhului.

Măsura vieții păstorului unei dieceze este dăruirea de sine pentru Cristos și pentru slujirea Bisericii, pentru slujirea poporului lui Dumnezeu. Și cred că avem parte de un asemenea păstor.

Păstorul este chemat să aibă grijă de turma încredințată, avându-l mereu înaintea ochilor pe păstorul mare al turmei care are grijă și de oaia pierdută ca și de cea rănită, de cea bolnavă ca și de cea puternică. Este o grijă gingașă și o preocupare pentru întreaga turmă care i-a fost încredințată ca har și angajare prin numirea ca păstor al diecezei și apoi prin consacrarea episcopală.

Această aniversare unește întreaga noastră Biserică locală, preoți, călugări și călugărițe, seminariști, laici, într-un cor de mulțumire și recunoștință față de Dumnezeu pentru darul făcut diecezei, dar vrea să exprime afecțiunea și recunoștința directă față de păstorul și părintele nostru.

O vie recunoștință nu numai pentru toate realizările și toate îndemnurile oferite, dar și pentru ceea ce a stat în spatele lor: iubirea față de Biserică și față de Cristos, inima de păstor puternic ancorată în credință.

La acest moment aniversar, îi dorim pe mai departe o slujire pastorală îmbelșugată și binecuvântată de Cristos, păstorul cel bun, dorind ca Biserica locală să crească în credință și iubire.

Încredințăm Tatălui ceresc Biserica locală, pentru ca adunată în Cristos în jurul păstorului să crească mereu în comuniunea Duhului.

Aurel Percă,
episcop auxiliar


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat