Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare circulară: Treizeci de ani de păstorire

Iași, 28 ianuarie 2008
Nr. 177

Cucernici părinți parohi, vicari și pensionari,
Cucernici părinți din institutele de viață consacrată,
Dragi persoane consacrate,

În ziua de 21 februarie a.c. se împlinesc 30 de ani de când episcopul nostru, PS Petru Gherghel, a fost rânduit de providență să fie păstorul Diecezei de Iași.

Printr-un decret al Sfintei Congregații pentru Episcopi, la data de 21 februarie 1978, papa Paul al VI-lea l-a numit pe Preasfințitul nostru ca ordinarius ad nutum Sanctae Sedis cum munere administratoris apostolici al Episcopiei de Iași. Întreaga comunitate diecezană s-a bucurat la acel timp pentru darul unui păstor rânduit să păstorească credincioșii de pe meleagurile moldovene, lucru care nu a fost atât de ușor în perioada dictaturii de tristă amintire, când dieceza noastră nu era recunoscută oficial ca teritoriu bisericesc, iar funcționarea normală a structurilor specifice unei episcopii era practic imposibilă.

Totuși, viața bisericească a prosperat foarte mult pe plan pastoral și spiritual în anii păstoririi Preasfințitului nostru în calitate de ordinarius, iar schimbările care au avut loc la sfârșitul anului 1989 au deschis noi perspective pentru o viață bisericească normală, prin numirea Preasfinției sale ca episcop de Iași, la 14 martie 1990, și prin noua reorganizare bisericească la nivel de episcopie.

Pentru toate realizările și darurile primite de Biserica noastră locală în toți acești 30 de ani de păstorire a Diecezei din partea Preasfințitului nostru Petru, vrem să ne exprimăm recunoștința și să aducem mulțumire lui Dumnezeu.

În acest scop, invit pe toți preoții, persoanele consacrate și pe credincioși diecezei să se unească în această cântare de mulțumire și recunoștință pentru cei 30 de ani de păstorire a episcopului nostru, marcând acest aniversar prin rugăciuni și intenții speciale la rugăciunea credincioșilor în cadrul celebrărilor liturgice.

În ziua de joi, 21 februarie a.c., Preasfințitul nostru va celebra o sfântă Liturghie de mulțumire în catedrala din Iași, la ora 11.00, la care sunt invitați toți preoții care doresc și au posibilitatea să participe; este de dorit ca toți membrii Consiliului Prezbiteral să participe la această solemnitate.

Îl însoțim pe păstorul diecezei la acest aniversar cu toată afecțiunea și rugăciunea, rugându-l pe Cristos, păstorul cel bun, să-l copleșească cu multe haruri, cu multă sănătate și mulți ani în păstorirea diecezei noastre.

Ad multos annos!

Aurel Percă,
episcop auxiliar


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat