Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Trei decenii de păstorire

În istoria de 124 de ani a Diecezei Romano-Catolice de Iași, 21 februarie 2008 înseamnă împlinirea a trei decenii de păstorire a Preasfinției sale Petru Gherghel. Este durata cea mai lungă (în curs de prelungire), cunoscută la această dieceză.

Antecesorii săi au fost:

  • Nicolae-Iosif Camilli, 1884-1894, iar a doua oară, 1904-1915, primul episcop de Iași - 21 de ani.

  • Pr. Caetano Liverotti, 1894-1895, în calitate de administrator apostolic - 8 luni.

  • Dominic Jaquet, 1895-1903, în calitate de al doilea episcop de Iași - 8 ani.

  • Pr. Iosif Malinovschi, 1903-1904, în calitate de administrator apostolic - 1 an.

  • Pr. Ulderico Cipolloni, 1916-1920, în calitate de administrator apostolic - 4 ani.

  • Alexandru-Theodor Cisar, 1920-1924, în calitate de al treilea episcop de Iași - 4 ani. După numirea sa ca arhiepiscop de București, a girat și Episcopia de Iași, până la numirea următorului episcop de Iași, Mihai Robu.

  • Mihai Robu, 1925-1944, în calitate de al patrulea episcop de Iași - 19 ani.

  • Marcu Glaser, episcop titular de Odessa, 1944-1947, ca administrator apostolic - 3 ani.

  • Anton Durcovici, 1947-1949, în calitate de al cincilea episcop de Iași - 2 ani.

  • 1949-1978 - Starea de necesitate dictată de regimul comunist.

  • Marcu Glaser, episcop, 1949-1950, ca ordinarius substitutus.

  • Pr. Wilhelm Clofanda, 1950, ca ordinarius substitutus.

  • Pr. Gheorghe Peți, 1950-1951, ca ordinarius substitutus.

  • Pr. Petru Pleșca, 1951-1977, ca ordinarius substitutus. În anul 1965 este numit de papa Paul al VI-lea, ca episcop titular de Voli, in partibus, pentru a putea hirotoni preoți în Moldova.

  • Pr. Andrei Gherguț, 1977-1978, ca ordinarius substitutus.

  • Pr. Petru Gherghel, 1978-1990, ca ordinarius substitutus, la dispoziția Sfântului Scaun cu drepturile limitate de administrator apostolic - 12 ani.

  • Petru Gherghel, 1990 - în prezent, ca al șaselea episcop de Iași - 18 ani (total 30 de ani).

Instaurarea regimului comunist în anul 1948 a produs transformări radicale în România, simțite din plin și în viața religioasă-bisericească. Suprimarea Bisericii Greco-Catolice, restructurarea drastică a episcopiilor romano-catolice și pretenția autorităților comuniste de a-și subordona cu totul instituțiile bisericești au descumpănit grav organizarea bisericească în R.P.R.

Episcopia Romano-Catolică de Iași a fost văduvită prin încarcerarea vrednicului ei păstor, episcopul Anton Durcovici, arestat la 26 iunie 1949 și lichidat în închisoarea din Sighetu-Marmației, în noaptea de 10-11 decembrie 1951.

După arestarea episcopului, în aceleași condiții de teroare, grija diecezei a revenit succesiv fostului vicar general, episcopul Marcu Glaser, decedat la 25 mai 1950 la Iași, pr. Wilhelm Clofanda și pr. Gheorghe Peți, cu titlul de ordinarius substitutus, arestați la scurt timp, unul după altul. În februarie 1951 preia conducerea diecezei parohul de Oituz, pr. Petru Pleșca, tot cu titlul de ordinarius substitutus, reușind să se mențină la cârma diecezei până la moartea sa, survenită în ziua de 19 martie 1977.

După un an de girare a diecezei de către pr. Andrei Gherguț, papa Paul al VI-lea, informat la zi de către delegația Poggi-Bukowski, trimisă ad-hoc în Moldova, consideră oportun să încredințeze Dieceza de Iași, pr. Petru Gherghel. Decizia papei este adusă la îndeplinire de către Sfânta Congregație pentru Episcopi, cu decretul nr. 123 din 21 februarie 1978, prin care sus-numitul preot este numit ordinarius ad nutum Sanctae Sedis ("ordinariu la dispoziția Sfântului Scaun"), cu drepturile și obligațiile pe care dreptul comun bisericesc le acordă administratorului apostolic, cu excepția acelor servicii sacre care cer caracterul episcopal.

Cel numit la această importantă slujire nu împlinise încă vârsta de 38 de ani, fiind născut la 28 iunie 1940, iar hirotonirea preoțească o primise în ziua de 29 iunie 1965, la Alba-Iulia, din mâinile venerabilului episcop Márton Áron, după absolvirea studiilor teologice în Institutul Teologic de Grad Universitar din Iași.

Cei opt ani de activitate profesorală (1970-1978), dintre care trei ca rector, au atârnat suficient în balanța papală. Deși surprins de această numire, încurajat de către confrați și, mai presus de toate, încrezător în harul Domnului și protecția deosebită a Preacuratei Fecioare Maria ridicată cu trupul și sufletul la cer, patroana specială a diecezei, Mons. Petru Gherghel a pornit la lucru, pentru că erau foarte multe de făcut, în toate direcțiile și în condiții încă dificile, știut fiind faptul că intervenția Sfântului Scaun avea caracterul unui provizorat. Până la normalizarea situației Bisericii Catolice din România, aveau să mai treacă 12 ani.

Tânărul administrator apostolic a pornit cu dreptul, cu prudența și curajul care l-au însoțit de-a lungul anilor.

Apelând la confrații păstori ai celorlalte dieceze catolice, îndeosebi la episcopul Márton Áron și la auxiliarul său, episcopul Jakab Antal, precum și la Mons. Francisc Augustin de la București, acesta din urmă, responsabil pe linie administrativă, în relațiile cu statul, a putut rezolva multe probleme: noua clădire a seminarului de pe Copou, înființarea de noi parohii, clădirea de noi biserici și case parohiale, sau repararea altora.

Cu mult elan a pornit la vizitarea comunităților catolice din vasta Dieceză de Iași de 46.378 km2, pentru a vedea în ce stare se află, a-i mirui pe cei pregătiți pentru primirea acestui sfânt sacrament, a împărți cu preoții și enoriașii bucuriile și necazurile.

Mutațiile socio-politice și economice survenite în țările est-europene, din sfera de influență sovietică, s-au accentuat tot mai mult, până la sfârșitul deceniului al nouălea al secolului al XX-lea.

Prăbușirea dictaturii ceaușiste, în decembrie 1989, a deschis noi orizonturi și pentru Biserică. Reluarea legăturilor diplomatice cu Vaticanul în anul 1990, după ce fuseseră întrerupte de către regimul comunist timp de 40 de ani, a însemnat refacerea structurilor bisericești, prin numirea de episcopi titulari la toate episcopiile văduvite: Iași, Timișoara, Oradea și Satu Mare.

La Arhiepiscopia Romano-Catolică de București, episcopul Ioan Robu, titular de Cellae, in partibus, numit astfel în anul 1984, acum este numit arhiepiscop și mitropolit de București.

Prin bula papei Ioan-Paul al II-lea, din 14 martie 1990, Mons. Petru Gherghel este numit și proclamat episcop de Iași, cu toate drepturile și obligațiile. În preambulul bulei, papa ține să menționeze prudența, priceperea și dragostea pe care cel în cauză le-a dovedit în cei 12 ani de ordinariat la dispoziția Sfântului Scaun.

După împlinirea celor prevăzute de dreptul bisericesc, de către noul numit (mărturisirea credinței catolice în fața unui episcop catolic și prestarea jurământului de fidelitate față de papa Ioan-Paul al II-lea și succesorii săi, înaintarea formularelor prescrise, semnate și ștampilate, precum și pregătirea spirituală cuvenită), în ziua de 1 mai 1990 are loc, în spațiul frumos din fața Seminarului de pe Copou, într-un cadru memorabil, consacrarea episcopală oficiată de către arhiep. Angelo Sodano, asistat de episcopii catolici din țară și câțiva din străinătate.

În ziua de 7 mai s-a publicat și decretul prezidențial nr. 209, semnat de dl Ion Iliescu, președintele Consiliului Provizoriu de Uniune Națională, de recunoaștere a PS Petru Gherghel ca episcop romano-catolic de Iași.

În această nouă calitate, episcopul a putut porni la munca de reorganizare și perfecționare a diecezei, cu toate structurile canonice necesare.

Treptat, dieceza a cunoscut un spor mare de preoți, având în vedere abolirea restricțiilor statale (numerus clausus) privind recrutarea clerului. Acest fapt important a permis înființarea de multe parohii noi. Astfel, dacă în perioada administraturii apostolice (1978-1990) au fost înființate 17 parohii noi, în perioada episcopală (1990-2007) au apărut 36 de parohii noi, în total 53 de parohii noi. Împreună cu parohiile existente înainte de anul 1978, avem în prezent, în Dieceza Romano-Catolică de Iași, 132 de parohii: 123 sunt deservite de clerul diecezan (237 de preoți), iar 9 de preoții călugări. Toate aceste parohii sunt arondate celor 10 decanate existente astăzi: Bacău, 17; Bucovina, 11; Iași, 16; Moinești, 12; Piatra, 10; Roman, 16; Traian, 18; Trotuș, 12; Valea Siretului, 12; Vrancea, 8.

Statistica diecezană de la finele anului 2006 înscria un număr de 309 preoți diecezani, din care 237 în teritoriu (parohiile diecezei), iar 72 în afara diecezei (8 în țară și 64 în străinătate, incluzând țările misionare de pe alte continente). Preoții călugări sunt în număr de 105 (76 franciscani și 29 din alte congregații).

Ca niciodată în istoria ei, fie ca Episcopie de Iași, fie în regim misionar, Biserica Romano-Catolică din Moldova nu a cunoscut o prezență monahală așa de numeroasă și variată ca în prezent: 42 de congregații feminine cu un efectiv de 483 de călugărițe și 15 ordine și congregații masculine cu un efectiv de 113 frați călugări, plus 105 preoți călugări.

Formarea preoțească se face în următoarele seminarii:

  • în seminarul diecezan minor din Bacău, un număr de 100 de elevi;

  • în seminarul major din Iași, 144 de studenți;

  • în seminariile monahale minore, 149 de elevi;

  • în seminarul monahal major din Roman, 81 de studenți.

Dieceza dispune în domeniul educativ confesional de următoarele obiective:

  • 2 institute teologice;

  • 16 grădinițe de copii;

  • 8 licee și școli profesionale;

  • o facultate de teologie pentru laici.

Opera social-caritativă a diecezei se desfășoară în următoarele instituții:

  • un spital;

  • 22 de dispensare și centre de îngrijire;

  • un azil de bătrâni;

  • 10 orfelinate;

  • 3 centre social caritative (cu filiale).

(Datele statistice sunt preluate din Almanahul "Presa Bună" 2007).

În domeniul construcțiilor, după anul 1990, autorizațiile fiind mai ușor de procurat, peste tot în dieceză s-a pornit la executarea proiectelor de noi biserici și așezăminte religioase, dieceza devenind un șantier imens. Au apărut biserici și așezăminte religioase monumentale, precum: catedrala cea nouă din Iași, Institutul Teologic Franciscan din Roman, Seminarul minor diecezan de la Bacău, biserica "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Bacău, bisericile "Sfântul Ieremia Valahul" și "Sfânta Cruce", tot din Bacău, casa "La Salle" a Fraților Școlilor Creștine din Iași, casa "Xaverianum" a iezuiților, din Iași etc.

O grijă de prim ordin a episcopului Petru Gherghel, iar din anul 1999 și a episcopului auxiliar Aurel Percă, este viața spirituală a clerului și a enoriașilor. Anual se țin exerciții spirituale, programate, pentru preoți. Pentru enoriașii din parohii, pe lângă grija pastorală curentă, se țin misiuni populare, și acestea programate, acțiuni de tineret și pelerinaje.

Mass-media este folosită din ce în ce mai intens prin Editurile "Presa Bună", "Sapientia", "Serafica", "Pauline", a Verbiților și prin internet.

În pofida adăugirii anilor (în prezent 68), Preasfinția sa episcopul Petru Gherghel, precum și episcopul auxiliar, sunt mereu pe teren, în dieceză, în țară și în străinătate, având în vedere multitudinea problemelor de rezolvat. Vizitele canonice sunt o preocupare majoră a episcopului Petru. În felul acesta, poate să cunoască bine viața creștină în ansamblu, sub toate aspectele caracteristice locului, timpului, oamenilor și situațiilor.

După anul 1990, o problemă nouă și grea pentru dieceză este aceea a migrării multor enoriași din parohiile diecezei în țările occidentale, pentru procurarea celor necesare traiului. Episcopii noștri se interesează îndeaproape de soarta lor. Sunt trimiși preoți pentru asistența lor spirituală. Se intervine la forurile bisericești din țările respective pentru o colaborare cât mai armonioasă. Din cei 64 de preoți care activează în străinătate, majoritatea se preocupă de cei migrați.

Crizele generate de perioada de tranziție în care, din păcate, încă se află țara noastră, se resimt îngrijorător în diminuarea progresivă demografică. Numărul deceselor începe să-l depășească pe acela al nașterilor. Familia creștină este ținta curentelor distructive.

În agenda sa de lucru, episcopul Petru a înscris cu litere de aur celebrarea primului sinod diecezan, în toată amploarea sa, care a analizat minuțios starea diecezei, trasând liniile clare ale organizării și desfășurării vieții creștine.

Sinodul a fost încununat cu consacrarea noii catedrale, în sărbătoarea Tuturor Sfinților, 1 noiembrie 2005, în prezența tuturor episcopilor catolici din țară și a unora din străinătate.

În concluzia acestei scurte prezentări istorice a celor trei decenii de păstorire a episcopului diecezan, țin să citez ultimele cuvinte ale papei Ioan-Paul al II-lea, din bula de numire, din 14 martie 1990: "Fiule iubit, să fie mereu cu tine Duhul Sfânt, cu darul său înșeptit, care, zilnic, lucrând în tine, din ce în ce mai îmbelșugat, credincioșii Diecezei de Iași să continue a crește în credință, speranță și iubire, râvnici în rugăciune, în ascultarea cuvântului lui Dumnezeu, în fapte bune și în primirea sacramentelor, mai cu seamă a Euharistiei, prin care Biserica trăiește și crește încontinuu (LG 26). Pacea lui Cristos și binecuvântarea noastră să fie mereu asupra ta și a diecezei tale, foarte dragă nouă".

Putem fi siguri că aceste cuvinte calde, de îmbărbătare, ale venerabilului papă sunt ca un ecou permanent în sufletul vrednicului nostru episcop, întărindu-l în munca sa de mare răspundere.

Ne asociem cu toții, cler, persoane consacrate și enoriași, martori ai împlinirilor istorice din cei 30 de ani de păstorire, gândurilor și simțămintelor papei, dorindu-i în continuare PS Petru Gherghel o păstorire rodnică sub ocrotirea Preacuratei Născătoare de Dumnezeu, regina cerului și a pământului.

Ad multos felicesque annos!

Pr. Anton Despinescu, profesor


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat