Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Poziția Bisericii Romano-Catolice cu privire la legalizarea prostituției în România

Marți, 12 februarie 2008, a avut loc în clădirea Parlamentului - Senatul României o conferință de presă cu titlul: "Provocare la adresa legalizării industriei sexului în România. Lansarea Scrisorii deschise - Consecințele legalizării prostituției în România".

La conferință au participat reprezentanți ai Senatului României, Asociația Caritas București, Coallition against Trafficking in Women, Artemis (Asociația Femeilor Împotriva Violenței), APFR (Asociația pentru Promovarea Femeii din România), ȘEF (Șanse Egale pentru Femei), FNRP, AIDROM (Asociația Ecumenică a Bisericilor din România), reprezentanți ai Patriarhiei Române - Asociația Diaconia. Din partea Bisericii Romano-Catolice a participat pr. Emil Moraru. Mark Lagon, consilier al secretarului de stat Condoleezza Rice a reprezentat SUA în cadrul întâlnirii. Scopul acestei conferințe a fost redactarea unei scrisori deschise care să fie adresată Senatului României pentru a împiedica votarea legalizării prostituției în România.

Persoanele care au luat cuvântul au condamnat legalizarea prostituției, invocând diferite motive. Unul dintre motive este faptul că în prezent, conform legislației din țara noastră, sunt sancționate doar persoanele care se prostituează, nu și consumatorii acestui tip de serviciu. Ori, se știe foarte bine că piața funcționează după principiul cerere - ofertă.

Ziarul "Săptămâna financiară" din 4 aprilie 2005 a făcut o investigație a profiturilor pe care le-ar avea statul din impozitarea cu 16% a veniturilor estimate din activitățile de prostituție și a ajuns la concluzia că ar acoperi 10% din deficitul bugetar și ar scădea rata șomajului cu 300.000 de locuri de muncă. Ne întrebăm în mod firesc: oare statul a ajuns să supraviețuiască pe urma acestor activități?

În urma studiilor realizate în țările în care prostituția a fost legalizată rezultă că legalizarea ei nu a rezolvat probleme precum scăderea ratei violenței asupra prostituatelor și a îmbolnăvirilor cu HIV/SIDA prin efectuarea obligatorie de controale medicale regulate sau scăderea numărului de prostituate. Dimpotrivă, acești indici au crescut împreună cu infracționalitatea în zonele în care sunt amplasate bordelurile și încurajarea traficului de ființe umane. În plus, chiar și în țările unde prostituția este legală, studiile arată că majoritatea prostituatelor nu și-au început activitatea de bunăvoie, ci fiind obligate sau ademenite de alte persoane.

Legalizarea prostituției ar însemna o palmă dată valorii familiei în societate și demnității femeii prin încurajarea unui act imoral. Bisericile din România și-au exprimat dezaprobarea acestui proiect de lege întrucât scopul legăturii dintre un bărbat și o femeie, așa cum i-a creat Dumnezeu este procrearea, asigurându-se continuitatea și transmiterea tuturor calităților umane creatoare.

Nu trebuie uitat faptul că majoritatea prostituatelor sunt minore, deci la vârsta la care ar trebui să se formeze ca oameni. Din cauza implicării lor în prostituție nu pot dobândi cunoștințe necesare pentru a se angaja mai departe, în orice domeniu, iar traumele psihice și fizice pe care acestea le suportă sunt indiscutabile.

Legalizarea prostituției înseamnă încălcarea mai multor puncte din Carta Drepturilor Omului, precum: dreptul la familie, dreptul persoanei la siguranță, dreptul la cultură.

În urma efectelor negative cu care s-au confruntat mai multe țări europene după legalizarea prostituției, există tendința de a scoate de sub legalitate și de a condamna prostituția. Bulgaria intenționa de asemenea să legalizeze prostituția, dar în cele din urmă a ales să n-o facă.

Să sperăm că Senatul României va ține cont de părerea diferitelor organizații și Biserici, exprimată în cadrul acestei conferințe de presă și nu va face un pas necugetat pe care mai apoi să-l regrete.

Iudita-Gilberta Iacob


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat