Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Butea: Sărbătoarea Sfânta Fecioară Maria de la Lourdes

Nu se putea să treacă o așa mare sărbătoare jubiliară fără să o trăim la o intensitate deosebită cu întreaga comunitate.

Încă din dimineața zilei de 11 februarie 2008, la ora 6.30, era mare forfotă pe ulițele satului pentru că 56 de copii - ministranți și fete din corul copiilor - se pregăteau, asemenea Bernadetei, să meargă să o întâlnească pe "Doamna cea frumoasă" la Cacica. Ajunși acolo, în frunte cu icoana Sfintei Fecioare, copie a celei depuse acum 123 ani la Lourdes, au participat la sfânta Liturghie pontificală de la ora 11.00, unde au avut fericirea să-l întâlnească pe Preasfințitul Petru Gherghel și, împreună, au înălțat rugi fierbinți către Dumnezeu cu și prin Maica Domnului, mama noastră cerească.

Cei de acasă, comunitatea întreagă împreună cu părintele paroh și șapte preoți, originari din Butea, ne-am adunat în jurul altarului lângă care străjuia statuia încoronata a Sfintei Fecioare de Lourdes ca să-i aducem mulțumiri lui Dumnezeu că ne-a dat o așa puternică mijlocitoare și ocrotitoare a localității în Măicuța Domnului. Fiind doisprezece preoți în viață, fii ai satului Butea, la sfârșitul Liturghiei i-am comparat cu cei doisprezece apostoli și cele douăsprezece stele ale coroanei Maicii Domnului îndemnându-i să păstreze legătura strânsă cu cei plecați din localitate, atât revenind cu drag în satul natal, cât și în rugăciune oriunde ne-am afla, alergând cu toată încrederea la Sfânta Fecioară care vrea și poate să ne țină uniți între noi pe urmele Fiului său Isus Cristos.

Iată un fragment din rugăciunea compusă cu ocazia depunerii steagului la primul pelerinaj românesc la Lourdes în anul 1885: "O, Sfântă Fecioară de Lourdes! Suferința este și ea o rugăciune. Privește, de-a lungul secolelor, teribilele suferințe îndurate de România... Privește pământul acesta udat cu sudoarea apostolilor ei și sfințit prin sângele martirilor ei!... Ascultă gemetele și plânsetele sufletelor ei credincioase care își pun speranța în tine... Salvează, o, Maică, salvează cât mai curând România!..."

Pr. Petru Blaj


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat