Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Gen Rosso: "Puternici fără violență" - proiect pentru cateheză

Formația internațională Gen Rosso a susținut muzicalul "Streetlight" în Germania în anul 2002. După primele experiențe cu tinerii germani, a luat naștere ideea concepției pedagogice de prevenire a violenței între tineri, ceea ce reprezenta elementul de bază al turneului.

Formația a primit cu entuziasm ideea de a întrerupe șirul concertelor clasice și de a începe astfel un dialog, întâlnire-colaborare cu tinerii.

Centrul proiectului este muzicalul "Streetlight" al grupului internațional al artiștilor Gen Rosso.

În muzical este prezentată o istorie adevărată, a lui Charles Moats, un tânăr care a fost ucis pentru că nu a acceptat violența cartierului său din Chicago.

Conținuturile cântecelor care alcătuiesc muzicalul sunt: violența, excluderea celuilalt, conflictele prost gestionate, forța, problema curajului în luarea deciziilor; teme cu care orice tânăr poate să se întâlnească zilnic atât în interiorul școlii, cât și pe stadion, pe stradă etc.

Proiectul se sprijină pe principalele cercetări sociale actuale care se ocupă de violența printre tineri.

Obiectivele proiectului: Prevenirea violenței între tineri și implicarea acelor tineri care, prin schimbarea lor de atitudine și de comportament, pot contribui în mod semnificativ la anihilarea acțiunilor violente.

Proiectul pune în centru nu atât problema violenței, cât noțiunea forței interioare. Este nevoie de conștientizarea faptului că tinerii sunt capabili să folosească forța lor prin creativitate pentru a promova binele în jurul lor.

Punctul de plecare: Starea actuală și dezvoltarea societății.

Muzicalul "Streetlight", realizat în cadrul proiectului "Puternici fără violență", ajută prin diferite implicații practice la atingerea scopului pedagogic: a fi puternic promovând binele, respectul pentru orice persoană, solidaritatea, înțelegerea între oameni, colaborarea.

Aceste scopuri de învățare sunt realizate prin muzică, implicare emoțională, prin participarea activă a elevilor în muzical. Astfel, tinerii recunosc mai bine sentimentele lor, întăresc, dezvoltă autocritica și construiesc o competență socială proprie. Devin mai sensibili la recunoașterea violenței dintre ei și la luarea poziției ferme contra violenței de orice formă, folosind alternative de rezolvare a conflictelor.

Nu este vorba de violența cotidiană, ci de violența obișnuită, cum ar fi: intoleranța, agresivitatea, frica, excluderea celuilalt, sâcâirea (buyling) sau (mobbing) incomodarea, ridiculizarea celuilalt.

"Turneul lui Gen Rosso, în cadrul acestui proiect (cel de la Sibiu, de ex.) se desfășoară pe parcursul unei săptămâni întregi. De luni până vineri, formația Gen Rosso, în colaborare cu elevii și profesorii din școală, prelucrează muzicalul «Streetlight» prin ateliere realizate în aceste zile și în final prezintă spectacolul împreună cu elevii.

Săptămâna de proiect este precedată de pregătirea corpului profesoral, în care profesorii fac cunoștință cu proiectul și cu elementele constructive ale acestuia. Profesorii pot astfel să aibă o privire de ansamblu asupra proiectului, pot să participe la ateliere creative adâncind atât cunoștințele despre acesta, cât și dezvoltând priceperea de a organiza pentru elevi, la orele proprii, o educație legată de obiectivele proiectului. Vor cunoaște conținutul proiectului, dar acest lucru nu este destul. Profesorii vor fi puși în fața unei alegeri: «Ce atelier aleg eu? Care sunt capacitățile mele? Oare sunt destul de bun? Unde pot să mă afirm? Ce mi-am dorit întotdeauna să învăț?».

Prin tot ceea ce fac, experimentează importanța încurajării și a laudei și faptul că unele persoane pot să devină deosebit de importante pentru ei. În viața cotidiană, tinerii se confruntă de multe ori cu eșecuri și slăbiciuni. De aceea este important să evidențiem capacitățile lor, punctul lor «forte» și să-i lăudăm. Pot să experimenteze faptul că probabil au greșit în judecarea colegului lor și pot cunoaște o altă față a lui.

Va avea loc o schimbare a mentalității. Și chiar dificultățile întâlnite pot contribui la sporirea încrederii și a stimei de sine. Problemele întâlnite pot constitui pentru profesori o trambulină în acordarea sprijinului elevilor".

Cele patru obiective de învățare care stau la baza acestui proiect sunt:

  • La începutul proiectului are loc sensibilizarea elevilor. Va fi prelucrat conștient și intensiv raportul dintre "forța și violența", definirea acestora. Apoi vor avea loc discuții și schimburi de experiențe. Mai ales la finalul atelierelor va avea loc evaluarea și conștientizarea rezultatelor și, bineînțeles, sensibilizarea elevilor față de această temă.

  • Adunarea forțelor: munca în ateliere. Se referă la forțele proprii și la adunarea forțelor în cadrul atelierelor, în grupurile respective.

  • Luarea poziției: alcătuirea unui punct de vedere.

    Prin experiența dobândită tinerii prelucrează cu clasele lor tema: "Violența în clasa mea (colectivul meu) și în ambientul meu" - care poate fi rolul meu? Acesta ajută la formarea unei atitudini pozitive față de eventuale acte de violență.

  • Socializarea: Obiectivul socializării va fi atins prin cele trei faze anterioare, deoarece sensibilizarea elevilor față de tema violenței are ca scop conștientizarea rolului lor și al altora față de tema respectivă, recunoașterea exigențelor proprii și ale altora, adunarea acelor forțe prin care decid poziția lor, astfel se realizează un mod de acțiune pro-socială.

Pregătirea profesorilor, zilele tematice ale proiectului cu punctul culminant al acestor zile: prezentarea muzicalului, contribuie la crearea unei atmosfere mai bune la școală. "Streetlight", prin conținutul său profund și cu muzica lui atrăgătoare este foarte potrivit pentru sensibilizarea tinerilor, transmițându-le valori precum: fraternitatea și solidaritatea.

Munca în grup a lui Gen Rosso cu corpul profesoral și cu elevii diferitelor clase, poate fi înlocuită cu una sau mai multe cateheze pentru tinerii care se înscriu pentru concert. Catehezele pot fi făcute în cadrul întâlnirilor cu tinerii sau chiar la orele de religie ( acolo unde este posibil).

Pr. Eduard-Mihai Coșa


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat