Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Zi de reculegere cu tinerii din Bacău

Tinerii din Bacău, de la parohiile "Sf. Nicolae", "Sf. Cruce" și "Fericitul Ieremia" au trăit o zi de reculegere la Mănăstirea Carmelită din Luncani, sâmbătă, 9 februarie 2008, zi ce avea să trezească o neașteptată luptă interioară. Tinerii au fost conduși de pr. Eduard Patrașcu, în colaborare cu pr. vicar Valentin Aenoaiei și pr. vicar Petrișor Vasile. Tema zilei a fost: "Generozitatea - izvor de bucurie!"

Ziua de reculegere a început cu o serie de întrebări provocatoare, cum ar fi: Dacă ai afla că la noapte vei muri, ce ai face? Cine ai vrea să fie cu tine? Ce i-ai spune? Ce ai dori să faci ca pentru ultima oară? Ce ai vrea să vezi, să mănânci? Ce melodie ai vrea să asculți pentru ultima oară? Care ar fi ultimul cuvânt pe care ai vrea să-l spui? De ce? Crezi că ai putea să te declari fericit(ă), că nu ai trăit degeaba? Dacă da, de ce? Dacă nu, de ce? Unde vrei să ajungi?

După aceste întrebări a urmat un moment de reflecție, în care am încercat să descoperim ceea ce este important pentru noi și ce dorim să realizăm în viața noastră pentru a ne simți împliniți, fericiți și iubiți.

Ziua a continuat cu o reflexie propusă de pr. Edi ce a plecat de la întrebarea: "De ce sunt oameni triști? De ce suntem triști?"

Noi, cei prezenți, am încercat apoi să dăm un răspuns cât mai concret și să acceptăm faptul că suntem triști, deoarece ne construim singuri ziduri, ne marginalizăm, acordăm prea multă importanță lucrurilor materiale, avem tendința de a avea ceva mai mult decât cel de lângă noi; iar din acest motiv ne simțim singuri: suntem nefericiți și îi facem și pe cei din jurul nostru să fie la fel de nefericiți. Nu ai cum să fii bucuros de unu singur, bucuria ta trebuie să explodeze! Bucuria vieții depinde de generozitatea noastră: cu cât suntem mai puțin generoși cu atât suntem mai singuri și mai nefericiți.

De multe ori ne place să vorbim de generozitate, de iubire, dar apoi facem ceea ce ne este în beneficiu nouă.

Dar de ce nu încercăm să nu ne mai preocupăm atât de mult de ceea ce este aparent? Iar pentru un moment să ne gândim la sufletul nostru, la inima noastră, să îi ajutăm pe cei care ne înconjoară... în caz contrar, vom fi din ce în ce mai singuri pentru că mereu se vor găsi motive precum "nu am timp", "nu am mai făcut asta", și ne este teamă să ne punem în joc inima...

"Așadar, fiți generoși, dragi tineri, însă nu naivi: doar fiind generoși veți experimenta bucuria de a trăi; căci cel ce este trist nu trăiește cu adevărat, iar cel ce nu este generos nu iubește, deci nu poate fi fericit!"

Deci oferă șansă și celui care crezi că nu are șansă, căci ceea ce nu se dăruiește, se pierde!

Oana Adriana Nester

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9 februarie: Luncani: Zi de reculegere cu tinerii din Bacău


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat