Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Săbăoani: Abordarea creatoare a procesului instructiv-educativ

În viață este timp pentru toate: să te naști, să crești, să râzi, să te bucuri. Există un timp în care trebuie să înveți, altul în care să arăți altora ce știi și, cel mai important, să împarți cu cei de lângă tine experiența acumulată.

Nimeni nu știe cu adevărat care este procesul din retortele sufletului când creația începe să devină zidire. Unei astfel de "zidiri" i-au trecut pragul, la 5 februarie 2008, peste 100 de cadre didactice din 45 de unități școlare răspândite în toată țara. I-au așteptat cu drag colectivul de cadre didactice al Grădiniței cu Program Normal "Sfânta Ana" din localitatea Săbăoani, județul Neamț, și surorile Congregației "Notre Dame de Sion".

Artă, armonie, știință, experiență și dragoste împletite într-un program complex ce a demonstrat că expresia "abordarea creatoare a procesului instructiv-educativ" poate fi transpusă în practică de către cadrele didactice care doresc să așeze în biserica sufletului lor grădinița și școala.

Au presărat acest drum gândurile de flori ale sufletului lor ES Mons. Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, inst. Maria Mătăsaru - metodist CCD "Grigore Tăbăcaru" Bacău, prof. Viorica Pricopoaia - Centrul de Asistență Psihopedagogică Bacău, Elvira Ghiurca, Paula-Cristina Tancău, Dana Andrieș - Grădinița "Sfânta Ana", Săbăoani, Carmen Nedelcu - expert pentru probleme preșcolare al Oficiului pentru Pastorație Școlară și Predarea Religiei în Școli de la Episcopia Romano-Catolică de Iași, prof. Elena Ungureanu și educ. Olga Mihai.

Într-o lume cu valori și principii răsturnate există oameni care mai așază grădinița și școala pe altarul divinității, mai există educatoare ce mai au putere să zâmbească și cu duioasa lor mângâiere să deschidă porți spre sufletele miraculoase ale copiilor pentru a găseai în ele rara pulbere de stele ce înseamnă mugurii viitoarelor creații.

Acolo, la Săbăoani, mai există părinți care mai au răgazul să-și ducă copiii de mână, să le urmărească tremurul glasului cântecului și freamătul gingaș al degetelor micuțe ce pulsează în ritm de dans într-o feerie numită "Vis de iarnă".

În această zi, pe o punte de curcubeu, s-a putut trece de la învățământul confesional, la cel de stat și particular, fără nici o opreliște. Tot ce a fost mai bun a fost cu măiestrie adunat la un loc și reașezat în grădiniță pentru ca toți să reînvețe iubirea de oameni.

Fire nevăzute, poate sentimente demult uitate, zâmbete, gânduri frumoase, au trecut de la unii la alții experiențe și tradiții, începuturi și apusuri de carieră, toate la un loc un strop de jertfă pentru școală.

Prin creație și pentru creație sufletele tuturor au vibrat asemenea unei harpe atinse de aripi de înger și ca printr-un miracol am devenit senini și am descoperit ce înseamnă cu adevărat pacea sufletului.

Luminile s-au stins, stropul de divinitate a rămas însă în noi să se răspândească mai departe. Sora Paulina Ghiuzan a rămas la poartă zâmbind și întrebând "Când mai veniți pe la noi?". Astăzi am fost din nou convins că Dumnezeu lucrează prin oameni.

A consemnat prof. Dan Mindirigiu


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat