Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Săbăoani: Schimb de experiență între tineri

Tinerii din Parohia "Sf. Mihail Arhanghelul" din Săbăoani au organizat în ziua de duminică, 3 februarie 2008, la Săbăoani, o întâlnire care a avut drept scop un schimb de experiență cu tinerii din Parohia "Isus, Bunul Păstor" din Roman. Motoul zilei a fost "Fericiți veți fi..."

Programul acestei zile a avut ca punct de plecare și sprijin evanghelia de la Liturghia zilei (Mt 5,1-12a) și promisiunea vestită de Isus în fericiri. La acest moment de întâlnire, spiritualitate și bucurie au participat tinerii din cele două comunități, însoțiți de preoții responsabili cu pastorația lor: pr. Claudiu Budău, vicar la Săbăoani, și pr. Francisc Fărcășel, paroh la "Isus, Bunul Păstor" din Roman, precum și alți invitați, printre care și Ianoș Adriana, responsabilul Acțiunii Catolice a Tinerilor din zona Roman.

Tinerii din parohia gazdă i-au întâmpinat cu bucurie pe cei sosiți de la Roman în jurul orei 9.15. După primirea ecusoanelor și a informațiilor legate de punctele din programul zilei, întâlnirea a debutat propriu-zis cu sfânta Liturghie de la ora 9.30, care a avut un caracter deosebit, implicându-i pe tinerii ambelor parohii la lecturi, rugăciunea credincioșilor, oferirea darurilor și mai ales la cântul liturgic, animat de diverse instrumente muzicale: orgă, chitare, mandoline.

După sfânta Liturghie, tinerii s-au adunat în sala de cateheze, unde au urmat câteva jocuri de cunoaștere reciprocă și prezentarea activităților pastorale pentru tineri ce se desfășoară în cele două parohii.

La ora 12.00, s-a desfășurat o cateheză concentrată asupra temei zilei, "Fericiți veți fi..." După vizionarea a trei clipuri sugestive, tinerii au fost provocați la discuții pe ateliere de lucru, iar în final purtătorii de cuvânt au comunicat răspunsurile găsite de participanți la cele trei provocări lansate în urma vizionării clipurilor:

  • Ce motivații pot fi oferite tânărului de azi pentru ca el să nu renunțe... să spere;

  • Perspective spre un raport corect de iubire al tânărului cu Dumnezeu și cu cei de lângă el;

  • Identificarea semnelor prezenței/absenței credinței tânărului în Dumnezeu și al credinței tinerilor, unii în alții, vizavi de o dramă relatată într-unul din clipuri.

Concluzia finală la care au condus discuțiile și remarcile participanților a fost formulată ca o continuare la motoul zilei: "Fericiți veți fi... dacă vă veți strădui și nu veți renunța să credeți, să sperați și să iubiți cu adevărat".

După prânzul oferit tuturor participanților de către gazde, a urmat un program artistic comun, pregătit de cele două grupuri de tineri participanți, care a cuprins scenete, cântece și dansuri ce au scos la iveală umorul sănătos și bogăția tradițiilor noastre, ca și a altor popoare, din repertoriul cărora au fost alese piesele care au fost interpretate. Buna dispoziție și entuziasmul, specifice tinerilor, au fost ca la ele acasă, participanții impresionând prin munca și efortul depuse la pregătirile pentru reușita acestei zile, fapt demonstrat de felicitările și aplauzele reciproce ale participanților.

La ora 16.00 a urmat o adorație euharistică, în cadrul căreia tinerii au putut demonstra că știu să se simtă bine nu numai unii în prezența altora, dar și toți în prezența lui Dumnezeu. Cântul și rugăciunea s-au îmbinat armonios pe buzele și în inima celor care l-au implorat din nou pe Dumnezeu ca să le călăuzească pașii pe calea iubirii care nu dezamăgește, nu se sfârșește, dar care umple sufletul celor care tânjesc sincer după ea.

Programul s-a încheiat cu o serată ca de "marțea grasă", cu tot ceea ce presupune ea.

Acest schimb de experiență a demonstrat din nou cât de multe pot învăța tinerii unii de la alții și cât de mult se îmbogățesc, atunci când leagă noi relații, mai ales bazându-se pe Dumnezeu, cel în prezența căruia toți devin prieteni și ajung să constate că, indiferent cât de mari ar fi problemele pe care șirul vieții ni le așterne înainte, la el vor găsi mereu suficiente motive ca să nu renunțe să spere, să crească în credință și să experimenteze că măsura iubirii adevărate este însăși iubirea fără măsură, și doar așa pot ajunge la fericirea adevărată, promisă într-un mod atât de provocator în evanghelia zilei.

Pr. Claudiu Budău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3 februarie: Săbăoani: Schimb de experiență între tineri


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat