Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Meditație: "Atunci au început să-l roage pe Isus să plece din ținutul lor..." (Mc 5,17)

El venise tocmai de pe celălalt țărm al mării ca să-l întâlnească pe cel posedat și să-i alunge pe demonii care-l locuiau și-l chinuiau. Numele lor era Legiune pentru că erau mulți. Sărmanul locuia în morminte și se rănea cu pietre. Ceilalți locuitori ai ținutului au încercat să-l pună în lanțuri, dar el rupea lanțurile de fiecare dată și o lua de la capăt.

Oare de ce au vrut să-l pună în lanțuri? Ca să-l oprească de la a-și mai face rău sau pentru că le era teamă de el, că-i va răni și pe ei? Cel mai probabil se temeau de el..., dar Isus a venit de pe celălalt țărm pentru a se întâlni cu el și pentru a pune capăt suferinței lui.

Posedatul, cum l-a văzut, i-a alergat înainte și s-a aruncat la picioarele lui. Demonii din el se temeau că-i va chinui. Posedatul l-a recunoscut pe Isus, dar ceilalți au rămas pasivi.

Legiunea de diavoli i-a cerut lui Isus să-i lase să intre în turma de porci ce trecea pe acolo. El le-a permis. Și erau aproape 2000 de porci care, aruncându-se în mare, au murit. Porcarii și ceilalți martori s-au înspăimântat de cele făcute de Isus și "... au început să-l roage să plece din ținutul lor" (Mc 5,17).

Se temeau pentru că el le produsese o pagubă atât de mare, dar mai ales se temeau de puterea lui. Isus este o persoană foarte incomodă. El are curajul să le spună adevărul în față, chiar și capilor sinagogii. El poruncește mării să se liniștească. El îl cheamă pe Lazăr la viață. Mulțimile fascinate se adună în jurul lui. El alungă negustorii din templu. El face ordine acolo unde e dezordine, unde e haos.

Dar ei sunt prea comozi și se tem de acest Isus radical, care vine să le facă ordine în viață. Ar prefera să rămână în dezordinea de până acum, cu care s-au obișnuit. Se tem de acea schimbare în viața lor, pentru că orice schimbare în bine e costisitoare, cere prea mult efort, prea multă perseverență.

Întocmai acelui ținut, și eu sunt locuit de mai multe sentimente, gânduri și fapte. Unele sunt bune, altele sunt rele. Cu siguranță am și eu "posedatul" meu care țipă și mă rănește. Am încercat și eu să-l pun în lanțuri sau să-l reduc la tăcere, dar el s-a eliberat de fiecare dată și continuă să-mi facă rău. Cu timpul am învățat să-l accept, chiar dacă mă doare.

Iată că Isus vine astăzi și pe malul meu, în ținutul meu și vrea să mă vindece, să scoată demonii din posedatul care i s-a aruncat la picioare. Știu că mă va costa mult această vindecare, dar timpul Postului Mare este tocmai timpul potrivit pentru a lua această decizie radicală pentru viața mea... Sau îl voi alunga și de această dată pe Isus din ținutul meu?! La urma urmelor nu e treaba lui, nu?

Puncte de meditație:

  • Cine este "posedatul" meu? Cum se manifestă el? Care este atitudinea mea față de el?

  • Când am simțit că Isus a venit în ținutul meu și eu l-am alungat?

  • Cum îl primesc de această dată pe Isus?

  • Care este hotărârea mea pentru timpul Postului Mare?

Iudita-Gilberta Iacob


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat