Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Postul Mare 2008

Pomana

Mesajul papei Benedict al XVI-lea pentru Postul Mare 2008 pornește de la un text din Scrisoarea a doua către Corinteni (8,9): "Cristos, din iubire față de voi, s-a făcut sărac" și se axează pe tema pomenii. Iată punctele principale:

- Anul acesta, în obișnuitul Mesaj de Postul Mare, doresc să mă opresc ca să reflectez asupra practicii pomenii, care reprezintă un mod concret de a veni în ajutorul celui care se află în nevoie și, în același timp, un exercițiu ascetic pentru a ne elibera de alipirea de bunurile pământești.

- Conform învățăturii evanghelice, noi nu suntem proprietari, ci administratorii bunurilor pe care le avem: deci ele nu trebuie considerate ca proprietate exclusivă, ci ca mijloace prin care Domnul cheamă pe fiecare dintre noi să devină intermediar al providenței sale față de aproapele.

- Cu elocvență mai mare răsună chemarea la împărțire a bunurilor în țările ale căror populație este compusă în majoritate din creștini, fiind și mai gravă responsabilitatea lor în fața mulțimilor care suferă în lipsuri și în părăsire.

- Toate trebuie făcute spre gloria lui Dumnezeu și nu spre gloria noastră. Această conștiință să însoțească, iubiți frați și surori, fiecare gest de ajutor dat aproapelui evitând să se transforme într-un mijloc pentru a ne scoate în evidență pe noi înșine.

- Pomana evanghelică nu este simplă filantropie: este mai degrabă o expresie concretă a carității, virtute teologală care cere convertire interioară la iubirea lui Dumnezeu și a fraților, imitându-l pe Isus Cristos, care murind pe cruce s-a dăruit în întregime pe el însuși pentru noi.

- De fiecare dată când, din iubire față de Dumnezeu, împărțim bunurile noastre cu aproapele nevoiaș, experimentăm că plinătatea de viață vine din iubire și totul ne vine înapoi ca binecuvântare în formă de pace, de satisfacție interioară și de bucurie.

- Pomana, apropiindu-ne unii de alții, ne apropie de Dumnezeu și poate deveni instrument de convertire autentică și reconciliere cu el și cu frații.

- Practica pomenii în Postul Mare devine de aceea un mijloc pentru a aprofunda vocația noastră creștină. Atunci când se oferă gratuit pe sine însuși, creștinul mărturisește că nu bogăția materială dictează legile existenței, ci iubirea.

- Maria, mama și slujitoarea fidelă a Domnului, să-i ajute pe credincioși să ducă "lupta spirituală" a Postului Mare înarmați cu rugăciunea, cu postul și cu practica pomenii, pentru a ajunge la celebrările sărbătorilor.


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat