Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Faraoani: Binecuvântarea ministranților

Emoțiile mari, hainele albe și curate, pregătirea conștientă și responsabilă au fost acelea care au dat un farmec deosebit duminică, 27 ianuarie, în cadrul Sfintei Liturghii, de la ora 8.30, când un grup de 16 băieți din Parohia romano-catolică de Faraoani au fost primiți în mod oficial în rândul ministranților din marea familie a Bisericii.

Marea sărbătoare a ministranților a avut loc în cadrul sfintei Liturghii a copiilor de la ora 8.30, celebrată de pr. Andrei Cogeangă, responsabil cu pastorația vocațiilor în Dieceza de Iași și implicit, responsabil cu ministranții, venit special pentru această zi. La această sărbătoare, pe lângă cei 16 băieți au participat și părinții, frații și rudele ministranților împreună cu un mare număr de copii și credincioși din comunitate.

Doi dintre ministranți au participat în mod mai activ la celebrarea acestui mare eveniment pentru ei, prin citirea lecturilor și a rugăciunii credincioșilor.

În predică, pr. Andrei explicând îndemnul lui Isus din evanghelie, i-a invitat pe toți copiii, băieți și fete, să-l urmeze pe Isus. Un îndemn și o încurajare specială a făcut-o celor 16 băieți care urmau să declare în fața altarului că doresc să fie ministranți. Părintele i-a încurajat pe toți să nu se teamă pentru că nu vor fi singuri, ci Cristos va fi mereu cu ei! El i-a chemat și el îi va și susține în toate activitățile lor. I-a încurajat pe toți să fie aproape de altar prin primirea sfintei Împărtășanii și să apere altarul, de toți dușmanii Bisericii. În încheiere părintele le-a zis: "Îmi doresc ca peste ani și ani de zile să pot concelebra jertfa sfintei Liturghii cu cât mai mulți dintre voi".

Momentul mult așteptat de toți a fost marcat prin strigarea pe nume, de către părintele vicar, Adrian Chili, a fiecărui candidat care a cerut să facă parte din această slujire în Biserică, asemenea altor ministranți. Aceasta a avut loc imediat după recitarea crezului, când acești 16 băieți erau prezenți înaintea altarului și în fața tuturor copiilor și credincioșilor. Răspunsul entuziast și plin de convingere "Vreau!" al micuților slujitori ai altarului, a trezit emoțiile tuturor participanților la celebrare.

Prin acest jurământ proaspeții ministranți s-au angajat să devină în primul rând niște copii cuminți, model pentru ceilalți, cerând sfântului Dominic și sfântului Alois - patronii ministranților -, harurile și darurile necesare pentru ca să-și îndeplinească cu cât mai multă evlavie și dăruire misiunea ce le revine, în jurul sfântului altar, în cadrul celebrărilor liturgice. Acest lucru l-au făcut sărbătoriții prin recitarea în comun a unei rugăciuni speciale în cinstea lui Isus, prin mijlocirea sfinților patroni.

De fapt cea mai mare parte dintre acești sunt ministranți de câțiva ani, iar numai doi dintre ei au îmbrăcat pentru prima dată haina de ministrant. S-a dorit a se face această sărbătoare, numai pentru ei pentru a le da o importanță mai mare dar și pentru a-i încuraja și pe alții să fie asemenea lor. De fapt, cu acest eveniment au intrat în mod oficial în numărul tuturor ministranților din lumea întreagă care-l slujesc pe Cristos, în jurul altarului, și-l ajută pe preot în misiunea pe care acesta o are la altar.

La sfârșitul acestei frumoase și emoționante celebrări celebrării, copii au fost felicitați de părintele vicar, Adrian, pentru pasul făcut și au fost încurajați să nu uite de gândurile bune pe care Dumnezeu le-a inspirat în inima lor în această zi deosebit de importantă pentru ei.

Cu siguranță aceștia nu vor uita de cuvintele pline de încurajare ale pr. Andrei și ale pr. Adrian. Dumnezeu să-i ajute, să-i ocrotească, să-i lumineze și să fie mereu cu ei, pentru ca și din rândul lor să se ridice persoane generoase care să-l urmeze pe Cristos, prin slujirea preoțească.

Le dorim mult succes și binecuvântare cerească!

Mai multe imagini de la acest eveniment și alte știri locale puteți găsi pe situl parohial
www.parohiafaraoani.ro.

Pr. Adrian Chili
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat