Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut "Lumina creștinului" pe luna februarie

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna februarie 2008, nr. 2 (218) din anul XIX al seriei noi.

Deoarece în luna februarie începe timpul sfânt al Postului Mare, imaginea de pe prima copertă reprezintă stațiunea a IV-a în care Isus o întâlnește pe Maica sa îndurerată.

În pagina 2, seria reflecțiilor despre apostolul neamurilor a ajuns la partea a VI-a. Mesajul terezian poate fi citit la aceeași pagină.

La paginile 3 și 4 se află scrisoarea circulară a Preasfințitului Petru Gherghel și rugăciunea jubileului cu ocazia celebrării a 150 de ani de la aparițiile Maicii Domnului la Lourdes, în care suntem invitați să mergem la Maria, mama lui Isus și mama noastră.

Despre indulgența plenară ce poate fi obținută cu ocazia jubileului de 150 de la aparițiile Maicii Domnului la Lourdes se poate citi la pagina 5, unde se află un extras din decretul prin care este acordată indulgența.

"Episcopul, figură cheie în pastorația sanitară" este titlul interviului din paginile 6-7 în care PS José Luis Redrado Marchite, O.H., secretarul Consiliului Pontifical pentru Pastorația Sanitară, cu ocazia Celei de-a XVI-a Zile Mondiale a Bolnavului, indică în figura episcopului cheia pentru întărirea unei pastorații sanitare capabilă să răspundă la necesitățile pastorale și sociale de astăzi.

La pagina 8 se pot citi punctele principale ale Mesajului papei Benedict al XVI-lea pentru Postul Mare 2008, care se bazează pe tema pomenii, și despre ziua Mondială a Persoanelor Consacrate, celebrată la 2 februarie în sărbătoarea Întâmpinării Domnului.

Bilanțul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, care a avut loc între 18-25 ianuarie 2008, ne este oferit la pagina 9.

"Gen Rosso în România" și "Zilele tineretului" (Sidney, 2008) sunt articolele de la pagina 10, care oferă detalii despre aceste evenimente.

Pagina 11, dedicată istoriei, aduce în prim-plan figura părintelui Anton Trifaș, primul din seria arestărilor politice din deceniile V și VI ale secolului trecut, cărora le-au căzut victime zeci de preoți în anii grei de prigoană comunistă împotriva Bisericii Catolice din România.

Figura sfântului Arnold Janssen ocupă rubrica "Mesajul sfinților". Sfântul Arnold a întemeiat trei congregații; două dintre acestea activează și în România, în Dieceza de Iași.

Rubrica dedicată anului Sfintei Scripturi de la pagina 13 cuprinde o reflecție intitulată "De la zicere...".

Pagina 14, a familiei, propune articolul "La 50 de ani de căsătorie" ilustrând puterea și frumusețea iubirii în cadrul familiei.

La paginile 15 și 16 acest număr al revistei continuă, la rubrica pentru copii, prezentarea unor teme din istoria sacră și răspunsuri ale copiilor cu privire la personaje din Vechiul Testament.

Paginile 17, 18 și 19 dedicate tinerilor au ca titluri: "Fiii unei rulete sau a unui plan?", "Pelerini ai păcii și ai unității", care vorbește despre pelerinajul internațional al tinerilor din Acțiunea Catolică, care a avut loc în perioada 29 decembrie 2007-6 ianuarie 2008, și "Omul poate face mult".

Rubrica "Misiuni" conține un interviu cu pr. Eugen Blaj, parohul misiunii catolice românești din Maikona, în care este subliniată situația politică dificilă din Kenya, fără precedent în ultimii ani.

O selecție de știri cu specific religios, din lumea întreagă și din Dieceza de Iași, poate fi citită la paginile 21-23.

La "Curier juridic", la pagina 24, sunt răspunsuri la unele întrebări ale cititorilor.

Pagina 25 conține "Poșta redacției".

La pagina 26 sunt prezentate noile apariții editoriale.

Un rebus cu titlul "Ispitirea lui Isus" și o criptografie se găsesc la pagina 27.

Pe ultima copertă sunt imagini cu evenimente ce au avut loc în Dieceza de Iași în lunile decembrie și ianuarie.

Majoritatea articolelor din revistă se pot citi și pe acest sit la secțiunea "Bibliotecă".

Vă dorim lectură plăcută!

Maricel Bulai


 

lecturi: 55.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat