Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a șaptea zi
Săptămâna de rugăciune comună pentru unitatea creștinilor a continuat joi, 24 ianuarie 2008, ora 17.00, în biserica romano-catolică "Sfânta Tereza" din Iași. Celebrarea ecumenică a fost prezidată de pr. Anton Farcaș, parohul comunității "Sfânta Tereza". La celebrare au participat opt preoți romano-catolici și șase preoți ortodocși. Lor li s-au alăturat în rugăciune credincioși, atât catolici cât și ortodocși, prezenți într-un număr mare la celebrare.
Rugați-vă pentru că avem nevoie
"Să-i sprijiniți pe cei slabi" (1Tes 5,14).
Procesiunea spre altar a deschis celebrarea de la biserica "Sfânta Tereza", după care, în cuvântul de introducere, pr. Anton Farcaș i-a salutat pe cei are au venit la celebrarea ecumenică și a vorbit despre exemplul de credință, dar mai ales de rugăciune dat la începutul acestor zile de ierarhii din Iași ai celor două Biserici (PF patriarh Daniel și PS Petru Gherghel). Pr. Anton și-a exprimat dorința de a continua aceste rugăciuni și, împreună cu toți cei prezenți, să contribuie la împlinirea testamentului lui Isus: "Ca toți să fie una". Au urmat apoi momentele principale: actul penitențial sau de căință, ascultarea cuvântului lui Dumnezeu și rugăciunea Tatăl nostru, învățată de la Isus.
Lectura I, luată din Cartea întâi a lui Samuel (1,9-20), în care rugăciunea insistentă a Anei la templu nu a rămas neascultată, a fost proclamată de pr. ortodox Mircea Stoleru, iar a II-a lectură, luată din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Paul către Tesaloniceni (5,12a.13b-18), a fost proclamată de un student teolog de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași. Fragmentul evanghelic luat din Evanghelia după sfântul Luca (11,1-13), în care Isus îndeamnă la insistență în rugăciune prin intermediul parabolei omului care merge în miez de noapte la prietenul său și îi cere împrumut trei pâini, a fost proclamat de pr. Iosif Enășoae.
În cuvântul de învățătură, pr. Mircea Stoleru, paroh la biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Galata, a vorbit despre rugăciune, spunând că și ucenicii Domnului se rugau, dar aveau o nedumerire: cum să se roage? Îi cer lui Isus să îi învețe să se roage. "El i-a învățat rugăciunea Tatăl nostru, care este rugăciunea cea mai completă și mai și mai profundă din tot ceea ce există, a afirmat pr. Stoleru. În această rugăciune îl chemăm și îl mărturisim pe Dumnezeu Tată al nostru, al tuturor, prin aceasta noi fiind frați. Evanghelia care s-a citit poartă o semnificație deosebită prin conținutul său. Mântuitorul îndeamnă la insistență: «Cereți și vi se va da, căutați și veți afla, bateți și vi se va deschide», ceea ce trebuie să reținem de aici este că atunci când vrem să obținem ceva trebuie să avem o insistență stăruitoare. Rugăciunea trebuie să fie stăruitoare, perseverentă, consecventă".
Părintele s-a folosit de un exemplu, luat din pateric, pentru a evidenția mai bine puterea rugăciunii: "Un pustnic avea o oarecare nevoie și a trebuit să iasă din sihăstria sa care era despărțită de lume printr-o apă. După ce a trecut apa, a ajuns într-un loc unde a văzut trei păstori care ședeau lângă turmele lor; ei și-au pus toiegele jos și săreau peste ele dintr-o parte în cealaltă cântând de fiecare dată: Doamne, miluiește! Doamne, miluiește! Doamne, miluiește! A privit pustnicul la ei, cumva nedumerit, apoi s-a apropiat și i-a întrebat: «Ce faceți voi aici?», iar ei au răspuns: «Ne rugăm», «Așa vă rugați? - i-a mustrat pustnicul - dar voi nu știți rugăciunile cele sfinte?» «Nu», i-au spus ei rușinați. Pustnicul i-a întrebat: «Doriți să vă învăț să vă rugați?» «Da!», au răspuns ei cu mare bucurie. Și a început pustnicul a-i învăța Tatăl nostru și alte câteva rugăciuni, apoi a plecat mâhnit ca să-și facă treaba lui. La întoarcere, unde iar s-a mai rugat cu cei trei păstori după care, plecând cu barca, s-a îndepărtat. În gândul lui tot stăruia o tristețe din cauza nepriceperii păstorilor de a se ruga. Cum vâslea, cuprins de supărare, deodată a simțit pe umeri o apăsare. A întors capul și, ce vede? Păstorii care au uitat cuvintele rugăciunilor au venit mergând pe apă să-l roage să le reamintească rugăciunile. Gândea el: «Pe oamenii aceștia Dumnezeu îi învrednicește să meargă pe ape, iar eu vreau să-i învăț pe ei cum să se roage! Vai mie!» Și atunci le-a zis: «Mergeți înapoi și rugați-vă ca și până acum!» A înțeles bătrânul pustnic că păstorii trăiau în mare sfințenie. Nu știau ei multe rugăciuni, dar viața lor în întregime era rugăciune".
A mai spus părintele că nu este de ajuns să posedăm arta rugăciunii, ci trebuie să devenim rugăciune. Trebuie să oferim lui Dumnezeu nu ceea ce facem, dar ceea ce suntem.
După cuvântul de învățătură a urmat rugăciunea pe care ne-a învățat-o Domnul nostru Isus Cristos, Tatăl nostru. După acest moment, în timp ce credincioșii își ofereau unii altora semnul păcii, corul bisericii "Sfântul Anton" a intonat cântecul "Ce bine e când frații", iar corul bisericii ortodoxe "Adormirea Maicii Domnului" - Galata a cântat o melodie specifică confesiunii lor.
Pr. Anton Farcaș a încheiat cu un îndemn la a mulțumi în primul rând lui Dumnezeu și Maicii preacurate pentru prilejul oferit de a fi putut participa la aceste rugăciuni. Părintele Farcaș a adresat o mulțumire părintelui Stoleru pentru cuvântul de învățătura, iar apoi a mulțumit creștinilor care - după cum spunea părintele paroh de la "Sfânta Tereza"- au făcut ca biserica să fie frumoasă, pentru că o biserică este frumoasă atunci când este plină. Celebrarea s-a încheiat cu binecuvântarea finală.
Următoarea întâlnire are loc vineri, 25 ianuarie, la biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Galata.
Maricel Bulai
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
24 ianuarie: Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a șaptea zi
lecturi: 19.