Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Serafica": "Sacramentul căsătoriei - doctrină și legislație canonică"

Cursul universitar intitulat Sacramentul căsătoriei - doctrină și legislație canonică, avându-l ca autor pe pr. dr. Maximilian Pal, OFMConv, a apărut recent la Editura "Serafica" din Roman. Cartea se găsește spre vânzare la librăriile Institutelor Teologice Catolice din Iași și Roman sau direct la autor, la prețul de 20 lei.

În lucrarea sa generic intitulată Curs de Drept canonic II. Sacramentul căsătoriei - doctrină și legislație canonică, pr. dr. Maximilian Pal, OFMConv, nu-și propune o simplă comentare a canoanelor, ci pe lângă aceasta, subliniază cu o fină notă de profesionalism necesitatea creării în mintea beneficiarului cursului a ceea ce în drept se cheamă mens iuris; mentalitate juridică ce oferă posibilitatea înțelegerii globale a sensului pe care sacramentul căsătoriei îl are în doctrina canonică. Lucrarea nu este așadar o simplă comentare a canoanelor într-o ordine succesivă a acestora, ci depășind limitele impuse de un simplu comentariu, ea se articulează ca o prezentare tematică amplă, în care temele sunt tratate sistematic, cu dese referințe la dreptul canonic oriental.

Cititorul poate nota o anumită dificultate în lecturarea și înțelegerea doctrinei canonice: niciodată un text legislativ nu a fost însă înțeles în totalitatea cu ușurință. Cu toate acestea, clara expunere a temelor, exegeza textelor legislative care reglementează instituția căsătoriei, alături de un aparat critic bine pus la punct și secondat de o amplă bibliografie reprezintă un avantaj incontestabil pentru cei care vor să aprofundeze și mai mult aspectele canonice ale căsătoriei.

Clară, concisă și la obiect, lucrarea reprezintă un instrument valid pus la dispoziția acelora care sunt chemați să asume în Biserică un rol activ în apărarea și promovarea sacramentului: scopul lucrării, declarat de altfel, este acela de a oferi studenților Facultății de Teologie, și nu numai, un punct de plecare în înțelegerea și aplicarea dreptului matrimonial. Pentru că numai înțelegerea și apoi aplicarea justă a dreptului matrimonial, dincolo de aspectele pur juridice ale sacramentului, pot da sacramentului, și implicit celor ce îl celebrează certitudinea trăirii acelei realități mistice, sacre, care se consumă "în Domnul"; numai studierea și aplicare corectă a dreptului matrimonial poate scuti mirii de eventuale ulterioare complicații cauzate fie de o neînțelegere, fie de o eronată aplicare a acestuia cu consecințe uneori grave pentru însăși credinciosul catolic și pentru instituția matrimonială ca sacrament.

Și numai lecturarea acestui material, studierea profundă a lui, și mai ales aplicarea normativei canonice, poate demonstra faptul că lucrarea și-a atins scopul.

Pr. dr. William A. Bleiziffer

* * *

Curs de drept canonic II. Sacramentul căsătoriei - doctrină și legislație canonică
Maximilian Pal, Ed. "Serafica", 2007, ISBN 978-973-7820-81-5, 17x24 cm, 318 p., 20 lei


 

lecturi: 56.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat