Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a treia zi

Al treilea moment de rugăciune comună din cadrul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor a avut loc duminică, 20 ianuarie 2008, ora 17.00, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași. Celebrarea ecumenică a fost prezidată de pr. dr. Wilhelm Dancă, rectorul Institutului Teologic "Sfântul Iosif". Printre preoții prezenți s-a aflat și pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iași. La celebrare au participat șapte preoți romano-catolici și șapte preoți ortodocși. Lor li s-au alăturat în rugăciune persoane consacrate, studenți teologi romano-catolici și ortodocși precum și numeroși credincioși, capela fiind plină.

Rugați-vă fără încetare pentru convertirea inimilor.
"Să-i încurajați pe cei timizi, să-i sprijiniți pe cei slabi" (1Tes 5,14).

Celebrarea din capela Institutului Teologic "Sfântul Iosif" a fost alcătuită din trei momente principale: ritualul stropirii cu apă sfințită în amintirea Botezului primit și a comuniunii de viață cu Dumnezeu Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, ascultarea cuvântului lui Dumnezeu spre confruntare și cerere de iertare pentru păcatele împotriva unității și rugăciunea învățată de la Isus, aniversând faptul că toți suntem fii ai lui Dumnezeu și frați între noi.

Lectura I, luată din Cartea profetului Iona (3,1-10), în care locuitorii din Ninive ne dau un exemplu de ascultare a cuvântului lui Dumnezeu și de căință, a fost proclamată de un student de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif", iar a II-a lectură, luată din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Paul către Tesaloniceni (5,12a.13b-18), a fost proclamată de pr. prof. dr. Ioan-Cristinel Teșu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă. Fragmentul evanghelic luat din Evanghelia după sfântul Marcu (11,15-17), în care intervenția lui Isus din templu este un imbold spre a ne purifica inima de tot ceea ce o împiedică să fie o casă autentică de rugăciune, a fost proclamat de pr. diacon Cristinel Gal.

În cuvântul de învățătură, pr. prof. dr. Petre Semen de la Facultatea de Teologie "Dumitru Stăniloae" a vorbit despre Scrisoarea sfântului apostol Paul către Tesaloniceni spunând despre aceasta că este un adevărat program după care trebuie să se deruleze viața creștină. Textul, deși foarte vechi, rămâne actual atâta timp cât va exista Biserica. Apostolul neamurilor dorește ca acea comunitate tânără, nou înființată să devină asemenea unui aluat care să omogenizeze întreaga frământătură a lumii de atunci. Apostolul își încheie scrisoarea cu o rugăminte adresată celor care vor să îl asculte ca să-i cinstească pe conducătorii lor. Prețuirea acestora decurge din permanentul efort pe care îl depun pentru progresul duhovnicesc a celor care le-au fost încredințați spre păstorire. Printre responsabilitățile principale ale conducătorilor Bisericii erau sfaturile, învățătura.

O altă idee transmisă de apostol este aceea a păcii, atât de mult râvnită de lume și atunci ca și astăzi, când există atâtea mijloace de distrugere perfecționate încât fiecare nouă zi în care ne trezim este o minune și un dar de la Dumnezeu. Apostolul are în vedere menținerea păcii și nu inițierea ei pentru că Dumnezeu este inițiatorul ei.

Părintele a mai menționat că slujitorii celor două mari Biserici istorice, prezente la celebrarea ecumenică, au datoria de a oferi lumii modele de punere în practică a credinței, de toleranță, rugăciune și bucurie, pentru creștini bucuria nefiind o opțiune, ci o poruncă.

Vorbind despre rugăciune, cu care sfântul Paul începe și încheie concluzia Scrisorii către Tesaloniceni, pr. Semen a spus că aceasta măsoară adevăratul nostru progres spiritual. În rugăciune trebuie să îi cerem lui Dumnezeu lucruri conforme cu voia lui.

După cuvântul de învățătură a urmat rugăciunea pe care ne-a învățat-o Domnul nostru Isus Cristos, Tatăl nostru. După acest moment, corul Institutului Teologic "Sfântul Iosif" a intonat un cântec dedicat Sfintei Fecioare, iar studenții de Facultatea de Teologie "Dumitru Stăniloae" au cântat podobia în glasul VIII "Ce vă vom numi pe voi, sfinților" și podobia în glasul III "De frumusețea".

La sfârșitul celebrării, pr. Wilhelm Dancă a dat un exemplu în care o fetiță ducându-l pe fratele ei în spate este oprită de bunicul ei care spune: "Iată un copil cuminte, bun, cu o mare povară în spate!", la care fetița răspunde: " Nu este o povară, este fratele meu!". Cu siguranță darul unității - a spus pr. Wilhelm - s-ar putea să fie o povară pentru cei care sunt autosuficienți, care se tem de frații lor, care se comportă cu multe prejudecăți, care îl ignoră pe vecinul lor, pe semenul lor, dar povara trebuie să fie frate. Darul unității nu trebuie să fie o povară, ci un dar, o bucurie de a fi împreună cu celălalt. Maica Domnului poate fi comparată cu această fetiță care îl duce pe fratele ei în spate, iar noi suntem acest frate, nu o povară. Să o cinstim nu numai ca cristofor, pneumatofor, dar și ca purtătoare de creștini dezbinați, autosuficienți care ne temem de a ne deschide suficient. E nevoie să ne rugăm pentru refacerea unității dintre creștini pentru că aceasta este rugăciunea lui Isus care e prezent în noi în măsura în care ne unim cu rugăciunea sa.

După aceste momente, s-a încheiat cea de-a treia zi de rugăciune ecumenică.

Următoarea întâlnire de rugăciune va avea loc luni, 21 ianuarie, la ora 17.00, la capela Facultății de Teologie Ortodoxă.

Maricel Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 ianuarie: Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a treia zi


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat