Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a doua zi

În catedrala ortodoxă din Iași s-a celebrat, sâmbătă, 19 ianuarie 2008, la ora 18.00, a doua zi de rugăciune pentru unitatea creștinilor. Celebrarea ecumenică a fost prezidată de PF Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și locțiitor de mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și PS Petru Gherghel, episcop romano-catolic de Iași. Cuvântul de învățătură a fost rostit de PS Petru Gherghel. Alături de cei doi ierarhi a mai participat un mare număr de preoți și diaconi. Au fost de asemenea prezenți: Gheorghe Nechita, primarul municipiului Iași, prințul Dimitrie Sturza, Adrian Lemeni, consilier al prim-ministrului Guvernului României, și Valer Dorneanu, vicepreședinte al Camerei Deputaților. Lor li s-au alăturat în rugăciune persoane consacrate, studenți teologi și numeroși credincioși, catolici și ortodocși.

"Rugați-vă mereu, să nu aveți încredere decât în Dumnezeu. Mulțumiți pentru toate" (1Tes 5,18).

Ceremonia pentru cea de-a doua zi de rugăciune ecumenică a început de la palatul mitropolitan până la catedrala mitropolitană din Iași, unde a avut loc celebrarea momentului de rugăciune comună.

La începutul celebrării, PF Daniel a salutat pe toți cei prezenți. În cuvântul de întâmpinare, PF Daniel a ținut să comunice tuturor participanților bucuria deosebită de a celebra cea de-a doua zi de rugăciune pentru unitatea creștinilor în catedrala mitropolitană din Iași. Apoi, l-a invocat pe Duhul Sfânt ca să primească rugăciunea celor adunați pentru ca toți să fie una și ca să ne ajute să aducem mărturia credinței comune și să vedem mai mult ceea ce ne unește și nu ceea ce ne desparte, într-o lume atât de dezbinată. "Nu dorim să creăm confuzie, ci comuniune pentru a depăși conflictele din trecut" - a mai spus patriarhul. În mod special a vorbit despre rugăciune, izvorul faptelor bune, îndemnând totodată la o rugăciune comună, care să întărească iubirea frățească dintre noi.

Rugăciunile de la început, printre care și ectenia mare, au precedat celebrarea cuvântului. Lectura I, luată din Cartea întâi a Regilor (1Reg 18,19-39), a fost proclamată de către pr. Cristinel Fodor, profesor și spiritual la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, iar a II-a lectură, luată din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Paul către Tesaloniceni (1Tes 5,12-18), a fost proclamată de către pr. diacon Ștefan Bortă. Fragmentul evanghelic a fost luat din Evanghelia după sfântul Ioan (In 13,1-15) și a fost proclamat de către diaconul Florin Guzgă

În cadrul omiliei, PS Gherghel a spus despre atmosfera pe care o trăim că este o atmosferă de comuniune spirituală, de bucurie și rugăciune. Unde sunt doi sau trei adunați în numele meu, acolo sunt și eu în mijlocul lor.

Aici în mijlocul nostru este Dumnezeu și ne vorbește, dar mai ales este Dumnezeu, care ne ascultă, pentru că aici este însuși Fiul său, care se roagă, se roagă cu noi și prin noi.

Lecturile proclamate la această oră de rugăciune pentru unitate ne fac să trăim o clipă de fericire și curaj, ne fac să ne simțim ca și frați sub această cupolă sfântă, stând în fața lui Dumnezeu, Părintele nostru al tuturor, Pantocrator, avându-l pe Isus, Fiul său, alături de noi, care ne oferă și nouă Spiritul său și simțim deasupra și în jurul nostru mulțimea sfinților din diferite epoci de istorie și din diferite condiții de viață și de vocații, mai ales simțim aripile iubitoare ale Mamei noastre cerești, numită pe drept astăzi și în aceste zile, Maica unității.

PS Gherghel a spus că este evident faptul că rugăciunea pentru unitate nu este o invenție a secolului trecut. Întâlnirile de rugăciune pentru unitate ne cheamă să ne întoarcem în istorie și să ne reamintim că în urmă cu 2000 de ani Fiul lui Dumnezeu, înainte de a se despărți de ucenicii săi, înălța spre ceruri o rugăciune ce a devenit un testament pentru toți fiii Bisericii întemeiate de el: "Tată sfânt, păstrează-i în numele tău pe cei pe care mi i-ai dat, ca ei să fie una ca și noi. Nu mă rog numai pentru ei, ci și pentru cei care vor crede în mine prin cuvântul lor, ca toți să fie una, după cum tu, Tată, ești în mine și eu în tine, ca ei să fie una în noi, pentru ca lumea să creadă că tu m-ai trimis" (In 17,1-21).

Suntem în perioada binecuvântată și privilegiată a anului, a mai spus PS Petru, când ecoul acestei rugăciuni răsună într-un chip deosebit între creștini - cei care știu că trăiesc și se simt ca și ucenici ai Domnului. Isus se roagă și ne cere să ne rugăm și noi fără încetare.

În cadrul celebrării din această seară, lecturile biblice proclamate vin să concretizeze și mai mult îndemnul general la rugăciune, propus ca temă generală (1Tes 5,18): "Rugați-vă mereu; să nu aveți încredere decât în Dumnezeu și mulțumiți pentru toate".

Subliniind rolul rugăciunii, PS Gherghel a spus că rugăciunea creștinului se fundamentează pe încrederea că Dumnezeu este puternic și fidel. Numai el cuprinde totul, și prezentul și viitorul, căci cuvântul său este adevărat, și deci credibil.

Evanghelia ne prezintă nu cazul unui proroc, ci chiar exemplul și încrederea lui Isus în iubirea și răspunsul Tatălui. Isus se roagă cu glas tare în fața poporului și îi mulțumește Tatălui pentru minunile puternice pe care el le va realiza prin toată lucrarea sa cu care a venit în lume.

Isus s-a rugat necontenit, o face și astăzi se roagă pentru noi și ce e foarte important, se roagă cu noi așteptând să nu uităm că și noi trebuie să ne rugăm.

Momentul și ceasul acestei rugăciuni comune ne prilejuiește să ne punem câteva întrebări:

Credem că rugăciunea este un dar și o inspirație a Duhului, încredințat nouă de Cristos prin sfântul Botez și consacrarea noastră?

Credem că toți cei din jurul nostru sunt frați ai noștri și fii ai aceluiași Părinte ceresc?

Credem cu adevărat că Dumnezeul și Creatorul nostru este fidel promisiunilor sale divine, ce ni l-a dat pe Fiul său drept argument suprem al iubirii veșnice?

Credem că unitatea este un dar suprafiresc ce-i aparține doar lui Dumnezeu și că numai el ni-l poate oferi nouă oamenilor?

PS Petru a concluzionat: "Rugăciunea lui Isus nu a fost și nu este zadarnică, ea lucrează și astăzi și sigur într-o zi se va împlini. Toți vom ajunge să fim una, să fim fiii aceleași unice Biserici pe care el a întemeiat-o și frați între noi ca astfel să nu încetăm a preamări unitatea lui Dumnezeu Tatăl, Fiu și Duh Sfânt, căruia să-i fie cinste și slavă în veci de veci. Amin"

După omilie, a urmat ectenia întreită, unde atât preoți ortodocși, cât și catolici, au invocat ajutorul divin în vederea unității, însoțită de gestul dăruirii păcii, după care corul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași l-a invocat pe Duhul Sfânt intonând cântarea Veni Creator Spiritus.

După aceste momente, a urmat binecuvântarea finală rostită de PF Daniel și PS Petru Gherghel, prin care a luat sfârșit și cea de-a doua zi de rugăciune ecumenică.

După binecuvântare, PF Daniel a mulțumit tuturor celor prezenți, în mod special PS Petru Gherghel și demnitarilor politici, care au participat la acest moment de rugăciune, invitând pe toți să transmită în comunitățile și în casele lor bucuria acestor zile de rugăciune comună.

Următoarea întâlnire ecumenică va avea loc duminică, 20 ianuarie, la ora 17.00, la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași.

Marcelin Blaj

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 ianuarie: Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a doua zi
 


lecturi: 43.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat