Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - prima zi

Celebrările din cadrul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor au început vineri, 18 ianuarie 2008. La Iași, prima zi a fost marcată în catedrala romano-catolică "Adormirea Maicii Domnului" prin celebrarea ecumenică de la ora la ora 17.00, la care au participat: ierarhii celor două Biserici, PF Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și locțiitor de mitropolit al Moldovei și Bucovinei, PS Petru Gherghel, episcop romano-catolic de Iași, și PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, 17 preoți și un diacon din partea Bisericii Romano-Catolice, nouă preoți și patru diaconi din partea Bisericii Ortodoxe, persoane consacrate, invitați și credincioși aparținând ambelor confesiuni.

Textul biblic din acest an este luat din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Paul către Tesaloniceni (5,12a.13b-18). Textul "Rugați-vă fără încetare" (1Tes 5,17), ales ca temă pentru Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor, scoate în evidență funcția esențială a rugăciunii în viața comunității credincioșilor, de vreme ce dăruiește membrilor săi aprofundarea în relația lor cu Cristos și cu ceilalți. Acest text face parte dintr-o serie de "imperative" , din declarațiile pe care Paul îndeamnă comunitatea să trăiască unitatea pe care Dumnezeu ne-o dă în Cristos, să fie în practică ceea ce este de la început: unicul trup al lui Cristos, vizibil unit în acest loc.

Pr. Mihai Vizitiu a proclamat prima lectură din Cartea profetului Isaia (55,6-9) în care profetul îndeamnă: "Căutați-l pe Domnul cât timp poate fi găsit, invocați-l atât timp cât este aproape". Inclusiv în exil Domnul este aproape de poporul său și îl îndeamnă să se îndrepte spre el în rugăciune și să respecte poruncile sale ca să poată cunoaște milostivirea și iertarea sa. În a doua lectură luată din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Paul către Tesaloniceni (5,13b-18) proclamată de pr. Varlaam Merticariu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, suntem îndemnați să ne rugăm fără încetare. Cuvântul evanghelic, în care Isus spune parabola văduvei care dreptate de la un judecător care nu se teme de Dumnezeu și nici nu are respect față de oameni, a fost proclamat de pr. diacon Adrian Blăjuță.

PS Petru Gherghel a ținut un cuvânt de introducere, binecuvântându-l pe Domnul pentru momentul de rugăciune, pentru săptămâna dedicată implorării și căutării unității creștinilor, pentru că Preafericitul Daniel a binevoit să onoreze și să binecuvânteze cu prezența sa, confirmând sfânta tradiție de la Iași, de împreună lucrare și rugăciune pentru unitate, așa cum ne învață apostolul neamurilor, sfântul Paul.

Excelența sa a mai adăugat că este un alt motiv de a-l binecuvânta pe Domnul pentru că ne face să ne simțim bine sub ocrotirea și mijlocirea Maicii Preacurate, implorată ca Maica Unității, și sub privirea și ocrotirea sfinților noștri protectori.

De asemenea, a salutat prezența Preafericirii sale în calitate de patriarh și întâi stătător al Bisericii Ortodoxe Române, exprimând satisfacția unui astfel de gest de a vizita și comunitatea catolică pe care a vizitat-o de atâtea ori.

Omilia a fost ținută de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române care a început cu îndemnul: "Rugați-vă fără încetare!". PF Daniel a abordat tema rugăciunii, a importanței acesteia. Rugăciunea este o necesitate și o binefacere.

Vorbind despre istoria tradiției Bisericilor de a se ruga împreună, a amintit că anul acesta rugăciunea pentru unitatea creștinilor este o rugăciune de aniversare a 100 de ani de când creștinii din cele mai importante Biserici ale lumii se roagă împreună. Patriarhul a menționat câteva etape din istoria drumului spre unitatea creștinilor: În 1908, anglicanul Paul Watson a inaugurat Octava de rugăciune pentru unitatea Bisericii. În 1930, un preot romano-catolic francez Paul Couturier a schimbat denumirea din Octava de rugăciune pentru unitatea Bisericii în Săptămâna universală de rugăciune pentru unitatea creștinilor, subliniind și ecumenismul spiritual sau duhovnicesc, nefiind suficient numai dialogul teologic. Este necesar să ne rugăm pentru ca Cristos să realizeze unitatea creștină așa cum el o vrea. Patriarhul a făcut o precizare spunând că Octava de rugăciune pentru unitatea Bisericii, devenind Săptămâna universală pentru unitatea creștinilor, realizează o distincție importantă pentru că Biserica este una și va rămâne întotdeauna "una, sfântă, sobornicească și apostolească" (în latină: una, sancta, catolica et apostolica Ecclesia), doar creștinii adesea se ceartă și se dezbină. Biserica cea una este Biserica lui Cristos unită cu capul ei. Unitatea Bisericii este dată o dată pentru totdeauna ca și dreapta credință, dar creștinii manifestă mai mult sau mai puțin darul unității potrivit mărturisirii credinței celei adevărate și potrivit intensității de iubire dintre ei. Rugăciunea pentru unitatea creștinilor înseamnă o rugăciune pentru ca noi împreună să mărturisim credința noastră în Biserica cea una.

Patriarhul a mai afirmat că rugăciunea pentru unitatea creștinilor este o rugăciune de pocăință, de convertire, de schimbare de atitudine de la autosuficiență confesională spre comuniune fraternă. Este o necesitate, o binefacere, respirația sufletului, termometrul sufletului.

Credincioșii catolici au intonat printre altele cântecul "Ce bine e când frații", iar cei ortodocși cântece specifice tradiției bizantine.

Celebrarea s-a încheiat cu binecuvântarea acordată de PS Petru Gherghel și de PF Daniel.

Următoarea întâlnire se va desfășura sâmbătă, 19 ianuarie, la ora 18.00, în biserica "Sf. Gheorghe" - catedrala veche mitropolitană din Iași.

Maricel Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 ianuarie: Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - prima zi


 

lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat