Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Indulgență plenară la cel de al 150 lea aniversar

Decret prin care este acordată indulgență plenară la 150 de ani de la aparițiile sfintei Fecioare Maria la Lourdes

Cu ocazia celui de al 150 lea aniversar al arătării sfintei Fecioare Maria în grota din Massabielle, aproape de Lourdes, este acordată zilnic indulgența plenară credincioșilor, care, din ziua de 8 decembrie 2007 până în ziua de 8 decembrie 2008, cu evlavie și îndeplinind condițiile stabilite, vor vizita grota din Massabielle, și, între 2 și 11 februarie 2008, vor vizita, în orice biserică, oratoriu, grotă sau loc îngrijit, imaginea binecuvântată a sfintei Fecioare Maria de Lourdes expusă solemn pentru venerarea publică

Cu raport minunat, atotputernicia și bunătatea lui Dumnezeu au unit misiunea providențială a Mariei, mama Domnului nostru Isus Cristos și de aceea mamă a trupului mistic al său, care este Biserica, și opera mântuitoare a Bisericii însăși. Așa asociază fericitul Guerrico, abate, ocrotirea pe care credincioșii o așteaptă cu încredere de la Maria, mamă, și slujirea universală de mântuire a Bisericii Catolice: "Sfânta maică lui Cristos se recunoaște mamă a creștinilor pe planul misterului, și de aceea exercită față de ei toate grijile și iubirea proprii unei mame... Și creștinii o recunosc ca mamă și, mișcați de iubirea lor naturală de fii, se adăpostesc în ea în orice necesitate și pericol, invocându i cu încredere numele, ca niște prunci în brațele mamei lor" (Disc. 1 în sărbătoarea Ridicării la Cer a Sfintei Fecioare Maria).

Așa preamărește constituția dogmatică Lumen gentium a Conciliului al II lea din Vatican misiunea, pe care o putem numi unită, a preasfintei Fecioare Maria și a Bisericii Catolice: "Maria, intrată intim în istoria mântuirii, unește într un fel în sine și reflectă cele mai înalte date ale credinței; de aceea, când este predicată și cinstită, ea cheamă pe credincioși la Fiul său, la jertfa lui și la iubirea Tatălui. Iar Biserica, urmărind slava lui Cristos, devine mai asemănătoare cu prototipul ei sublim, înaintând necontenit în credință, speranță și iubire și căutând și urmând voința lui Dumnezeu în toate" (nr. 65).

Istoria Bisericii și memorabilele mărturii ale cultului marian des și cu certitudine clară manifestă și recomandă credincioșilor, pentru a mări evlavia lor, acest mod de a lucra al providenței divine.

Apropiata celebrare a 150 de ani a zilei în care Maria Preasfântă, revelând copilei Bernadeta Soubirous că este Neprihănita Zămislire, a voit să fie ridicat și venerat în locul numit "Massabielle", din orașul Lourdes, un sanctuar, comoară de har, evocă nenumărata serie de minuni, prin care viața supranaturală a sufletelor și însăși sănătatea trupurilor să aibă mare avantaj din partea bunătății atotputernice a lui Dumnezeu; în această dispoziție a providenței divine, prin mijlocirea preasfintei Fecioare Maria, se arată cu claritate că scopul integral al omului este binele întregii persoane, aici pe pământ și mai ales în veșnicia mântuirii.

Credincioșii, încă de la începuturile sanctuarului din Lourdes, au înțeles că sfânta Fecioară Maria, prin slujirea Bisericii Catolice, vrea cu cea mai mare amabilitate să se îngrijească în acel loc de această mântuire integrală a oamenilor.

De fapt, venerând o pe sfânta Fecioară Maria în locul "pe care l au atins picioarele ei", credincioșii se hrănesc cu sfintele sacramente, formulează propuneri ferme de a duce în viitor o viață creștină de fidelitate crescândă, percep intens simțul Bisericii și experimentează dovezi foarte valabile ale tuturor acestor lucruri. De altfel, însăși conexiunea, în trecerea timpurilor, de evenimente minunate, lasă să se întrevadă operațiunea unită a sfintei Fecioare Maria și a Bisericii. De fapt, în anul 1854, a fost definită dogma neprihănitei zămisliri a Fecioarei Maria; în anul 1858, Maica Preasfântă s a arătat cu inefabilă gingășie maternă pioasei Bernadeta Soubirous, folosind cuvintele din definiția dogmatică "Eu sunt Neprihănita Zămislire".

Pentru ca din această comemorare pioasă să derive roade crescânde de sfințenie reînnoită, Sfântul Părinte Benedict al XVI lea a stabilit să acorde darul indulgenței plenare, așa cum este explicat în continuare.

Toți credincioșii și fiecare dintre ei, cu adevărat căiți, purificați cum se cuvine prin sacramentul Spovezii și reînnoiți cu sfânta Împărtășanie și, în sfârșit, înălțând cu evlavie rugăciuni după intenția Sfântului Părinte, vor putea obține zilnic indulgența plenară, aplicabilă, în formă de ajutor, și sufletelor credincioșilor din purgator:

A. - dacă, din ziua de 8 a lunii decembrie 2007 până la fiecare zi de 8 a aceleiași luni, inclusiv, din anul 2008, vor vizita cu evlavie, urmând de preferință ordinea propusă: 1. baptisteriul parohial folosit pentru botezul Bernadetei; 2. casa numită "cachot" a familiei Soubirous; 3.grota din Massabielle; 4. capela azilului, unde Bernadeta a primit prima Împărtășanie, și, de fiecare dată, se vor opri pentru o potrivită perioadă de timp în reculegere cu meditații pioase, încheind cu recitarea rugăciunii Tatăl nostru, Mărturisirea de credință în orice formă legitimă și rugăciunea jubiliară sau altă invocație mariană.

B. - dacă, din ziua de 2 februarie 2008, sărbătoarea Întâmpinării Domnului, până în întreaga zi de 11 februarie 2008, comemorarea liturgică a Sfintei Fecioare Maria de Lourdes și a 150 de ani de la apariție, vor vizita cu evlavie, în orice biserică, oratoriu, grotă sau loc îngrijit, imaginea binecuvântată a aceleiași Fecioare de la Lourdes, expusă solemn pentru venerația publică, și în fața aceleiași imagini vor participa la un moment pios de evlavie mariană sau măcar se vor opri pentru o perioadă de timp potrivită în reculegere cu meditații pioase, încheind cu recitarea rugăciunii Tatăl nostru, Mărturisirea de credință în orice formă legitimă și invocarea preasfintei Fecioare Maria.

C. - Bătrânii, bolnavii și toți cei care, din motiv legitim, nu pot ieși din casă, vor putea la fel să obțină, în propria casă sau acolo unde îi ține impedimentul, indulgența plenară, dacă, după ce au făcut în gând detestarea oricărui păcat și intenția de a îndeplini, imediat ce va fi cu putință, cele trei condiții obișnuite, în zilele de 2 11 februarie 2008, vor face cu dorința inimii, în mod spiritual, o vizită (la locurile indicate mai sus), vor recita rugăciunile amintite și vor oferi cu încredere lui Dumnezeu prin intermediul Mariei bolile și suferințele vieții lor.

Pentru ca toți credincioșii să poată fi părtași mai ușor de aceste favoruri cerești, preoții, aprobați de autoritatea competentă pentru ascultarea spovezilor, să se ofere cu suflet prompt și generos să le primească și să conducă în mod solemn recitarea rugăciunilor publice către Neprihănita Fecioară Mamă a lui Dumnezeu.

În pofida oricărei dispoziții contrare.

Roma, sediul Penitențieriei Apostolice, 21 noiembrie 2007, ziua Prezentării Sfintei Fecioare Maria.

James Francis S.E.R. Card. Stafford, penitentiarius maior

+ Gianfranco Girotti, O.F.M. Conv., episcop tit. de Meta, Regens

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat