Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranţei
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iaşi
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitaţiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditaţie


 VIAŢA DIECEZEI 

Adjudeni şi Oneşti: Lansarea unui proiect pentru tineri

Sub motoul: "Deciziile pe care le iei astăzi sunt importante pentru ceea ce vei fi în viitor" (Jim Burns), Asociaţia "Familia şi viaţa" din Roman lansează proiectul: "Tinerii faţă în faţă cu viaţa!". Primele două întâlniri vor avea loc: miercuri, 28 noiembrie 2007, la Şcoala Adjudeni, şi vineri, 30 noiembrie 2007, la Liceul Catolic din Oneşti.

Scopul proiectului este informarea şi responsabilizarea tinerilor cu privire la darul vieţii, al valorii propriei sexualităţi precum şi al riscurilor la care se expun prin adoptarea unui stil de viaţă libertin, permisiv şi imoral.

Obiectivele propuse sunt:

  • Sensibilizarea tinerilor cu privire la demnitatea persoanei umane, a darului sexualităţii şi al vieţii;

  • Creşterea numărului de tineri care să fie mai bine informaţi, mai responsabili, care să ştie să spună "nu" provocărilor şi presiunilor sexuale;

  • Diminuarea numărului de fete-mame, a numărului de copii abandonaţi şi a celor avortaţi;

  • Sprijinirea familiilor şi a şcolilor în educaţia tinerilor pentru viaţă.

Proiectul "Tinerii faţă în faţă cu viaţa!" este realizat în colaborare cu liceele din Roman şi localităţile învecinate:

  • Şcoala de Arte şi Meserii Adjudeni

  • Liceul Catolic Oneşti

  • Şcoala Profesională "La Salles" Pildeşti

  • Liceul Teoretic "Vasile Alecsandri" Săbăoani

  • Colegiul Naţional "Roman Vodă" Roman

  • Liceul cu Program Sportiv Roman

  • Grupul Şcolar "Vasile Sav" Roman

  • Grupul Şcolar Industrial Materiale de Construcţii Roman

  • Grupul Şcolar Industrial Construcţii de Maşini Roman

  • Colegiul Tehnic "Miron Costin" Roman

  • Colegiul Tehnic "Danubiana" Roman

Argument:

  • Adolescenţa este considerată perioada cea mai dificilă din viaţa unei persoane. Astăzi, mai mult ca oricând, tot mai mulţi adolescenţi se confruntă cu probleme grave, una din ele fiind separarea de părinţii plecaţi la muncă în străinătate.
    Asociaţia oferă sprijin în scopul dezvoltării armonioase a personalităţii tânărului, pentru a deveni o persoană echilibrată, pregătită integral pentru a constitui familia de mâine.

  • Din discuţiile cu tinerii şi adolescenţii, s-a constatat faptul că există o mare dorinţă de a dobândi informaţii corecte şi clare cu privire la sexualitate - un subiect rămas încă tabu în unele familii.
    Asociaţia oferă un program educaţional ce vizează valorile sexualităţii şi ale vieţii precum şi responsabilizarea adolescenţilor cu privire la aceste daruri. Prin acest proiect tinerii vor primi repere clare pentru a face diferenţa dintre prietenie, îndrăgostire şi iubire adevărată.

  • Sunt mulţi tineri care îşi încep viaţa sexuală de la o vârstă fragedă, cu efecte grave de ordin fizic, psihic şi moral şi cu repercusiuni pe parcursul întregii vieţi.
    Echipa asociaţiei care implementează proiectul va încerca să sensibilizeze tinerii cu privire la valoarea unei prietenii curate, pentru a trăi o viaţă moral-creştină şi pentru a construi mai târziu o familie sănătoasă.

  • A crescut numărul de avorturi în rândul tinerelor, dar şi a numărului de fete-mame. Acestea trebuie să-şi asume responsabilitatea creşterii unui copil şi cu greu reuşesc să reia studiile şi să facă faţă cerinţelor şcolii. De multe ori există şi riscul abandonului şcolar.
    De asemenea este mereu în creştere numărul persoanelor care suferă de boli cu transmitere sexuală.
    Asociaţia evidenţiază gravitatea contracepţiei şi avortului ca acte împotriva vieţii, cu efecte în viaţa familiei viitoare. Prin consiliere şi sprijin acordat la sediul asociaţiei, de persoane abilitate în acest sens, se urmăreşte conştientizarea şi responsabilizarea tinerilor cu privire la viaţa copilului conceput: unic, irepetabil, un dar de la Dumnezeu.

Beneficiarii acestui proiect sunt adolescenţii şi tinerii ce fac parte din sistemul de învăţământ zonal, cu vârste cuprinse între 14 şi 19 ani, estimând un număr de aproximativ 1500 de elevi, adică o medie de 150 de elevi prezenţi la întâlniri.

Activitatea se adresează tuturor elevilor care sunt interesaţi, indiferent de religie, etnie, cult, iar colaborarea va implica în mod special profesorii de religie, atât catolici cât şi ortodocşi, care sunt dispuşi să se implice ca animatori, pentru mobilizarea şi organizarea grupurilor.

Proiectul se va derula pe parcursul a doi ani şcolari, 2007-2008 şi 2008-2009, exceptând vacanţele. În fiecare unitate de învăţământ propusă vor exista patru întâlniri, câte două în fiecare an şcolar precum şi două ateliere de lucru, acestea fiind desfăşurate la sediul asociaţiei.

Prin programul propus un număr mare de tineri vor fi ajutaţi să găsească răspuns la întrebările majore specifice adolescenţei: Cine sunt eu? Care este drumul meu în viaţă?

Iuliana Petruţ


 

lecturi: 22.



Urmăreşte ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iaşi
Vaticannews.va


Ştiri din viaţa Bisericii
Catholica.ro


ştiri interne şi externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastoraţie
Profamilia.ro


pastoraţia familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistenţă Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iaşi * Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 26, 700064-Iaşi (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design şi conţinut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat