Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (Xaverianum): Prima întâlnire a grupului de persoane cu dizabilități

La Centrul Cultural "Xaverianum" din Iași a avut loc sâmbătă, 20 octombrie 2007, prima întâlnire a grupului "Credință și lumină", un grup din care fac parte persoane cu dizabilități fizice sau mentale, părinți și câțiva voluntari. Este prima întâlnire de acest gen care se organizează în Iași, urmând ca lunar membrii grupului să se întâlnească cel puțin o dată. Inițiativa a venit din partea unor tineri, care au lucrat în vacanța de vară în Franța și Germania cu persoane care aveau dizabilități fizice și mentale.

La întâlnirea de sâmbătă au luat parte câțiva părinți, care și-au însoțit copiii ce prezentau handicap fizic sau mental. Au mai fost prezenți tineri voluntari (studenți în Iași), Mircea Oltean, responsabil național al comunității "Credință și lumină", însoțit de un grup de tineri din Cluj, unde comunitatea exista deja de 16 ani. Aceasta prima întâlnire a fost condusă de cei din Cluj, care au povestit despre experiența lor în cadrul grupului.

Mircea Oltean a făcut un mic istoric al organizației "Credință și lumină", a povestit ce înseamnă această comunitate. În centrul fiecărei comunități "Credință și lumină" se află persoane cu handicap mental mai mult sau mai puțin grav. În jurul lor sunt familiile și prietenii lor, în special tinerii voluntari. "Credință și lumină" poate avea diferite inițiative: tabere de vacanță, excursii, pelerinaje, sesiuni de formare, reculegeri, spectacole, serbări, activități de lucru manual, activități distractiv-formative. O comunitate "Credință și lumină" se întâlnește în mod regulat pentru a trăi împreuna momente de împărtășire, de sărbătoare, de rugăciune".

Gilberta Hobincu și Ștefan Medveș, studenți la Facultatea de Litere, respectiv Facultatea de Relații Internaționale și Studii Europene, lucrează încă de anul trecut la realizarea grupului "Credință și lumină" și în Iași. Plecați în vară în Franța și Germania pentru a lucra cu persoane care aveau handicap fizic sau mental, ei s-au întors în aceasta toamnă pentru a materializa dorința de a avea și la Iași un grup unde persoanele cu handicap să se întâlnească, să întărească relații de prietenie între ei, să vorbească, să cânte, să se joace.

• Cum v-a venit ideea realizării grupului "Credință și lumină"?

Gilberta: Totul a pornit de la o carte pe care am citit-o în Franța, la Arche. Inițial nici nu știam de existența grupului "Credință și lumină". Am aflat târziu de la Mircea Oltean, responsabilul național cu acest grup. Cum spuneam, totul a pornit de la o carte, scrisă de Jean Vanier: "La source des larmes" ("Izvorul lacrimilor"). Mi-a plăcut mult și m-am hotărât să o traduc. Mai întâi am trimis câteva emailuri unor persoane pentru a afla dacă nu cumva este deja tradusă. După vreo șase luni am primit un răspuns de la Mircea, care mi-a spus că nu avem nimic tradus de Jean Vanier în România și că ar fi foarte frumos dacă am avea cartea tradusă și în limba română. Trei luni mai târziu am mai primit un email, tot de la Mircea Oltean, care mi-a propus să înființez un grup "Credință și lumină" și la Iași, deoarece nu există nici un grup special format pentru persoanele cu dizabilități.

Următorul pas a fost cooptarea lui Ștefan, la sfatul pr. Henryk Urban, SJ, de a începe activitatea împreună cu un băiat. Și am început încet, încet sa ne mobilizăm pentru a realiza acest grup.

• Ce anume din cartea "Izvorul lacrimilor" te-a atras așa de mult încât să-ți dorești s-o traduci?

Gilberta: Chemarea mea pentru persoanele cu handicap a venit și din această carte. Există la un moment dat un pasaj cu o samariteană la fântână, căreia Isus ii spune: "Dă-mi să beau". Jean Vanier menționa că această replică este de fapt nevoia lui Isus de a fi iubit de această femeie. "Dă-mi să beau" este de fapt: "Am nevoie de tine". Domnul avea nevoie de mine.

• Ați primit propunerea de a înființa un grup la Iași. Care au fost primii pași spre realizarea acestei comunități?

Ștefan: Inițial nu știam ce înseamnă acest grup, nici cum se desfășoară activitățile. Am participat la o întâlnire a comunității "Credință și lumină" la Cluj, unde am avut posibilitatea să aflam mai multe. A fost frumos. Ne-am întâlnit cu persoane care aveau dizabilități și care participau la cântece, jocuri de tot felul, rugăciuni. Atunci am discutat cu responsabilul național despre cum am putea face aceste lucruri și noi, în Iași. Când ne-am întors din Cluj, cu ajutorul unor prieteni care mai cunoșteau familii în care se aflau persoane cu dizabilități, am început să facem vizite la ele acasă și să povestim despre ceea ce vrem noi să facem.

• Ați fost voluntari în Franța și Germania, unde ați lucrat cu persoane cu handicap. Cum sunt priviți cei cu dizabilități acolo și cum sunt priviți aici în România?

Ștefan: Faptul că în Franța, Germania și în alte tari există locuri de parcare special pentru cei cu dizabilități, și oamenii respectă acest lucru, arată un respect și acceptare față de ei. Legislația în străinătate e făcută în așa fel încât să-i ajute și să le ușureze într-un fel situația. La restaurante nu-ți este rușine să ieși cu o persoană cu dizabilități gândindu-te că cineva s-ar putea uita insistent la felul cum mănâncă sau felul cum arată.

Gilberta: Cu toate acestea, nici acolo nu poți spune că există familii model. Sunt unii copii care nu vor să se mai întoarcă acasă de la întâlniri pentru că simt că acasă nu sunt iubiți. Nu sunt acceptați.

Surprinzător, am întâlnit aici în Iași o familie extraordinară care avea doi copii cu handicap și m-a impresionat foarte mult mama care a spus că mulți o compătimesc și-i zic: "Vai, sărmana de ea, are doi copii cu handicap". Însă pentru ea, copii sunt un dar de la Dumnezeu și ne-a spus că nu are cuvinte să-i mulțumească Domnului pentru acest mare dar.

Jean Vanier spunea că persoanele cu dizabilități sunt "sfinți care trebuie conduși la Domnul".

• Când ați fost în vizita la persoanele cu dizabilități, care a fost atitudinea părinților față de ideea de a forma acest grup?

Gilberta: Am simțit o reticență din partea părinților. Ei se gândeau și ne întrebau dacă este vorba de fonduri din străinătate pentru copiii lor. Pentru toți e ceva nou. "Credință și lumină" merge pe un altfel de sprijin: un sprijin moral care se bazează pe atenția individuală. În această comunitate jocurile, cântecele, mima au întâietate, ceea ce pentru părinți nu e foarte confortabil deocamdată. Însă aceste activități sunt pentru cei cu dizabilități, ei care sunt centrul. Era o mama la întâlnire, care spunea că ea nu poate să facă ce făceam noi: mișcarea și ridicarea mâinilor, cântatul, jocurile. Atunci mi-am dat seama că trebuie să luăm lucrurile ușor și că va veni timpul când mamele vor fi poate mai jucăușe ca noi voluntarii.

• În ce fel i-ar putea ajuta pe cei cu dizabilități prezența părinților la întâlniri?

Ștefan: Părinții pot ajunge să-și cunoască mai bine copiii prin participarea la întâlniri. Pot schimba opinii cu ceilalți părinți. Pot experimenta poate ceva nou. Pot, bineînțeles, să realizeze că, de fapt, povara văzută de alții e un mare dar primit de la Domnul.

• Cum ar trebui să fie un voluntar pentru ca persoanele cu dizabilități să se simtă bine cu ei și invers?

Ștefan: În primul rând voluntarii nu ar trebui să aibă teama de a lucra cu ei. Persoanele cu handicap te învață cum să te porți cu ele.

Gilberta: Eu personal mă apropii încet. Nu mă forțez. Îmi las timp mie să mă obișnuiesc cu persoana. O să avem întâlniri cu voluntarii în care o să precizam că nu trebuie să-i îmbrățișăm din prima, de exemplu, dacă tu nu simți că poți face acest lucru.

Ștefan: Dacă nu cunoști persoana, nu te poți apropia de ea. Lasă-i timp să te cunoască și ia-ți timp să o cunoști. Trebuie să te lași iubit și să iubești sincer la rândul tău.

Gilberta: Eu niciodată nu m-am simțit atât de iubită cum m-au iubit ei. Oamenii cu dizabilități. Nu trebuia să am o calitate, să fiu într-un anume fel. Mă iubeau așa cum eram.

Iulia Benchea

* * *

Fundația "Credință și lumină" din România este o organizație nonguvernamentală, apolitică, nonprofit, având ca scop integrarea în societate și în biserică a persoanelor cu handicap mental și a familiilor lor. În România, "Credință și lumină" există din 1990.

www.credintasilumina.org este situl unde se pot găsi mai multe informații despre organizație, despre misiune și activități, despre cum poți face parte din comunitate, despre cum poți fi voluntar etc.


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat