Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Catolicii din Bacău

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Catolicii din Bacău, scrisă de dr. Dănuț Doboș, pr. Isidor Dâscă, pr. Iosif Gabor, pr. Anton Despinescu și pr. Antonel-Aurel Ilieș. Cartea apare în colecția "Istorie bisericească", are 302 pagini și poate fi procurată de la toate librăriile catolice din țară la prețul de 15 RON.

Acest volum apare ca un omagiu pentru cele șase veacuri de prezență catolică în orașul Bacău și în mod particular pentru a marca cei 400 de ani de la fondarea Episcopiei de Bacău.

Volumul a fost onorat de Preasfințitul Petru Gherghel, care a semnat Prefața, cât și de părintele decan Isidor Dâscă, coautor și semnatarul unui Cuvânt înainte intitulat Bacăul în sărbătoare.

La realizarea acestei importante lucrări științifice a contribuit părintele profesor Anton Despinescu, veteranul istoriografiei noastre catolice, care, împreună cu părintele dr. Antonel-Aurel Ilieș, secretarul OFMConv., a realizat istoricul Episcopiei Romano-Catolice de Bacău în perioada 1607-1818, iar împreună cu dr. Dănuț Doboș a redactat capitolul intitulat Fondarea Episcopiei de Bacău, o parte importantă a lucrării, în care autorii argumentează teza privind fondarea Episcopiei de Bacău în 1607. La realizarea istoricului Parohiei Catolice Bacău în secolele XV-XVIII am apelat la un valoros studiu din 1985 aparținând regretatului preot franciscan Iosif Gabor. Istoricul Parohiei Catolice Bacău în secolele XIX-XX și capitolul intitulat Bisericile și proprietățile catolice din Bacău au fost redactate de dr. Dănuț Doboș. Asemenea celorlalte monografii deja publicate, și cea de față este bogat ilustrată cu fotografii din arhiva Diecezei de Iași și din cele ale parohiilor catolice din Bacău.

Astăzi, catolicii din Bacău se află la o oră de bilanț istoric. Lucrurile au intrat în ordinea lor firească după 1990, iar istoricii s-au grăbit să cerceteze cele șase secole de viață creștină în acest frumos oraș, prilej oferit de jubileul celor 400 de ani de la fondarea Episcopiei Catolice de Bacău.

Nu ne rămâne decât să-i felicităm pe autori și să le mulțumim pentru strădania și abnegația lor, iar pe cititori să-i invităm să se aplece cu răbdare și pietate asupra acestei cărți, care reprezintă o importantă operă de cercetare și spirituală deopotrivă. În paginile acestei lucrări, ei vor putea descoperi o lume demult apusă, care însă ne-a lăsat ca moștenire un bogat patrimoniu cultural și tezaurul cel mai de preț - credința.

Pr. dr. Ștefan Lupu


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat