Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopul italian Vincenzo Paglia despre Adunarea Ecumenică Europeană de la Sibiu

Cu prezentarea mesajului final s-a încheiat duminică, 9 septembrie, la Sibiu, Cea de-a III-a Adunare Ecumenică Europeană la care au participat peste 2.000 de delegați, catolici, ortodocși, anglicani și protestanți.

În textul final se afirmă că noi, creștinii, vom fi credibili "în mărturia noastră de speranță și de unitate pentru Europa și pentru lume (...) doar dacă vom continua pelerinajul nostru spre unitatea vizibilă". Deci "nu există alternativă pentru dialog" și în pofida "rănii dureroase" a dezbinării ucenicii lui Cristos sunt chemați să caute un amplu consens asupra valorilor morale care derivă din evanghelie și un credibil stil de viață creștină care să mărturisească cu bucurie lumina lui Cristos" unei societăți secularizate.

Mesajul cuprinde zece recomandări: în primul rând, necesitatea de "a-l proclama pe Cristos ca lumina și mântuitorul lumii", apoi, de a continua discuțiile privind recunoașterea Botezului. Se recomandă să se găsească modalități de a identifica experiențe care să unească, precum momente de rugăciune unii pentru alții, pelerinaje ecumenice, studierea în comun a unor inițiative sociale, proiecte culturale și sprijinirea vieții societății pe baza valorilor creștine. Se reafirmă angajarea în comun a creștinilor pentru pace, dreptate, lupta împotriva sărăciei, salvgardarea creației, respectul față de minorități. Mesajul exprimă preocuparea "pentru noua înarmare. Violența și terorismul în numele religiei - se citește - sunt o negarea a religiei". Semnificativă apoi afirmația că "orice ființă umană, creată după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, merită același grad de respect și de iubire, neținând cont de deosebirile de crez, cultură, vârstă, gen sau origine etnică, de la începutul vieții până la moartea naturală".

Dar pentru un bilanț al Adunării de la Sibiu, să-l ascultăm pe Mons. Vincenzo Paglia, episcop de Terni și președinte al Comisiei din cadrul Conferinței Episcopale Italiene pentru Ecumenism și Dialog:

"Aș spune că bilanțul este absolut pozitiv, deoarece a fost un acord mai curând amplu asupra tuturor temelor pe care le-am tratat. Evident, nu au fost acoperite sau ignorate diferențele. Cu privire la trăsătura specifică a acestei adunări, care nu este o adunare cu sarcini de natură teologică sau de natură juridică, dar are menirea de a crea un climat nou între creștini, lucru care cred că a reușit pe deplin. Sâmbătă, după-amiază și duminică dimineață, la încheiere, se respira o atmosferă de entuziasm din partea tuturor delegaților pentru faptul de a fi experimentat că într-adevăr creștinii pot sta împreună chiar dacă sunt divizați în atâtea lucruri, și pot chiar face multe lucruri împreună. Iată, acesta mi se pare mesajul fundamental care s-a realizat la Sibiu".

Ce noutăți au reieșit, în comparație cu adunările precedente de la Graz și Basel? Care sunt conținuturile adunării de la Sibiu?

"Aș zice că în comparație cu edițiile anterioare, conținuturile de la Sibiu sunt cuprinse înainte de toate în faptul de a ne întoarce la origine, la izvorul credinței noastre care este Isus, lumina care luminează. În acest sens, am înțeles că această unitate fundamentală, care este bogăția tuturor, trebuie să o retrăim recuperând-o în plinătatea ei, și pentru că Europa a uitat-o, nu numai în "Constituția" sa: din păcate a uitat-o în multe comportamente. Iată pentru ce creștinii - și aceasta este într-un fel inima acestei adunări - sunt chemați să redea un suflet Europei".

Radio Vatican (10 septembrie 2007)
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat