Cuvântul PS Cornel Damian (rezumat)
PS Cornel Damian și-a început scurta alocuțiune transmițând salutul Înalt Preasfințitului dr. Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, care nu a putut fi prezent la această sărbătoare a catolicilor băcăuani și a întregii Dieceze de Iași.
În continuare, PS Damian a menționat existența în istoria Bisericii noastre locale a unor figuri ilustre de misionari, care au lucrat în via Domnului atât în Moldova, cât și în Valahia (Țara Românească), oprindu-se asupra personalității episcopului Bernardino Quirini, numit în 1591 episcop Argensis et Bachoviensis per Moldaviam et Valachiam. Episcopul Quirini a venit în Moldova târziu, în 1597, iar prin activitatea sa desfășurată în Moldova a pregătit, conform opiniei istoricului franciscan Iosif Gabor, fondarea Episcopiei de Bacău.
De asemenea, PS Damian l-a evocat pe marele istoric român Carol Auner, paroh și canonic al catedralei "Sfântul Iosif" din București, cel care într-un studiu publicat în 1912 în revista arhidiecezană din București Revista catolică (este vorba de procesul informativ privindu-l pe episcopul Ieronim Arsengo, numit la 17 septembrie 1607 de papa Paul al V-lea episcop de Bacău), stabilea drept dată a fondării episcopiei de Bacău anul 1607.
În încheiere, PS Damian s-a declarat impresionat de modul în care catolicii din Dieceza de Iași își continuă manifestarea credinței, pe umerii generațiilor trecute, felicitându-i totodată pe părintele decan Isidor Dâscă și pe colaboratorii săi pentru reușita manifestărilor cultural-religioase de astăzi. Sfinția sa i-a mulțumit Preasfințitului Petru Gherghel pentru invitația care i-a fost adresată de a lua parte la acest impresionant eveniment.
lecturi: 24.