Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Păltinoasa: Campus pentru tineri din Iași

Un grup de 32 de tineri din Parohia "Sf. Tereza" din Iași au participat, în perioada 20-25 august 2007, sub îndrumarea părintelui vicar Daniel Iacobuț, la un campus formativ-recreativ la Păltinoasa (județul Suceava), care a avut ca temă: "Drumul spre libertate alături de sfântul Francisc din Assisi".

Fiind organizați în echipe, fiecare tânăr a avut ocazia să participe prin rotație la pregătirea părții liturgice, a programului de seară, la asigurarea curățeniei sau la servirea mesei. Organizarea și repartizarea responsabilităților a avut ca scop precis cimentarea relațiilor existente și fundamentarea unora noi. Sub aparenta impresie a unei competiții, fiecare tânăr a încercat să contribuie în cel mai pur stil propriu.

Zi de zi, am reconstituit viața sfântului Francisc (tinerețea lui aventuroasă, convertirea, eliberarea de bunurile lumești prin alegerea sărăciei, rolul sfintei Clara, raportul cu Dumnezeu mijlocit de minunile naturii, primirea stigmatelor), transpunând momentele din viața lui în modalități efective de trăire a zilelor campusului.

În ziua de marți, după ce am mers pe jos mai bine de două ore, am avut plăcerea de a ajunge și vizita Mănăstirea Voroneț, loc unde ne-am bucurat de câteva momente de liniște în care am putut să facem și o rugăciune, dar am admirat și celebrul "albastru de Voroneț". Am vizitat de asemenea și frumoasa Mănăstire Humor.

Ziua de miercuri ne-a găsit cu același entuziasm în priviri când am plecat spre sanctuarul de la Cacica. Ajunși la biserică, am celebrat sfânta Liturghie alături de pr. Lucian Abalintoaie care ne-a prezentat și explicat importanța și frumusețea locului pe care unii dintre noi îl vizitau pentru prima dată. O etapă obligatorie la Cacica a fost și vizitarea salinei, care ne-a mai făcut să uităm de căldura de afară.

Ziua de joi am petrecut-o în mijlocul pădurii alături de cei doi preoți vicari ai parohiei noastre într-un spațiu verde ce ne-a oferit toate condițiile necesare pregătirii unui grătar, dar și a jocurilor de care ne-am bucurat cu toții. În fiecare seară am avut darul de a participa împreună la celebrarea sfintei Liturghii, lucru care ne-a dat ocazia să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru experiențele trăite în fiecare zi.

De departe cea mai frumoasă și mai importantă zi a fost cea de vineri, în dimineața căreia fiecare dintre noi s-a retras în singurătate și tăcere, căutând să medităm la momentul în care sfântul Francisc a primit stigmatele. Un gest simbolic care a ajutat meditația și mai ales tăcerea a fost renunțarea la celulare pe parcursul acestei zile. Personal cred că au fost cele mai bine petrecute ore din acest campus. Sâmbăta a fost ziua concluziilor, în care cu toții am căzut de acord că plecăm spre casă mult mai uniți și mai încărcați din punct de vedere spiritual datorită exemplului sfântului Francisc.

Ana-Maria Doboș


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat