Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Tinerii din Austria așteaptă sosirea papei

Crește așteptarea credincioșilor în Austria pentru călătoria apostolică a lui Benedict al XVI-lea, care va avea loc la mai puțin de o lună, de la 7 la 9 septembrie.

Prima vizită a papei în Austria va avea ca moment culminant Liturghia celebrată la sanctuarul din Mariazell, cu ocazia celei de-a 850-a aniversări de la întemeiere. Între timp, duminică, 12 august, la invitația episcopilor austrieci, a fost programat un pelerinaj internațional al tinerilor la sanctuarul marian, care s-a încheiat în solemnitatea Adormirii Maicii Domnului. Deci și în Austria ca în precedentele călătorii pontificale tinerii au un rol deosebit, în timp ce tinerii italieni îl așteaptă pe Benedict al XVI-lea la Loreto, în zilele de 1 și 2 septembrie.

Să reparcurgem unele momente mai semnificative ale papei cu tinerii, în călătoriile apostolice din acest an.

"Fiți bucuria mea, așa cum ați fost cea a lui Ioan Paul al II-lea". Încă de la primii pași ai pontificatului său, Benedict al XVI-lea, la fel ca iubitul său predecesor, a țesut un raport special cu tinerii. În fiecare călătorie apostolică, În Italia ca și în cele internaționale, nu omite niciodată se dedice un moment semnificativ întâlnirii cu tineretul. Astfel s-a petrecut în călătoriile din anul 2007. În vizita pastorală în Lombardia, sub semnul sfântului Augustin, primăvara aceasta, papa s-a întâlnit - în ziua de 21 aprilie în Piața Domnului din orașul Pavia - cu tinerii diecezei lombarde. Cu afecțiune părintească, i-a încurajat să se dăruiască lui Cristos pentru a găsi adevărata viață.

"Vin între voi în seara aceasta pentru a vă reînnoi o veste care este mereu tânără, pentru a vă încredința un mesaj care, atunci când este primit, schimbă existența, o reînnoiește și o umple. Biserica proclamă acest mesaj cu deosebită bucurie în acest timp pascal: Cristos înviat este viu între noi! Chiar și astăzi! Câți dintre cei de-o vârstă cu voi în decursul istoriei, dragi tineri, l-au întâlnit și au devenit prietenii săi; l-au urmat cu fidelitate și i-au mărturisit iubirea cu propria viață! Deci nu vă fie teamă de a vă dărui existența lui Cristos!"

Trei săptămâni mai târziu, la 11 mai, pontiful vorbește tinerilor brazilieni și din America de Sud pe stadionul Pacaembu din metropola Sao Paolo. Nici o limbă nu este străină pentru papa Benedict, care vorbește limbajul iubirii, al prieteniei. Climatul este cel voios al Zilelor Mondiale ale Tineretului iar papa, care are încredere în tineri, îi stimulează să trăiască în mod responsabil anii tinereții:

"Anii pe care îi trăiți - afirmă - sunt anii care vă pregătesc viitorul. Ziua de mâine depinde mult de felul cum o trăiți pe cea de azi a tinereții". Îi îndemnă să nu lase ca viața "să treacă în zadar", să nu o risipească, ci să o trăiască "cu entuziasm" și "mai ales cu simț de răspundere".

"Voi sunteți tinerii Bisericii, subliniază papa. Vă trimit de aceea în marea misiune de a evangheliza băieții și fetele care rătăcesc în această lume". "Fiți apostolii tinerilor". În iunie, este rândul vizitei pastorale la Assisi cu ocazia celui de-a optulea centenar al convertirii sfântului Francisc. Pontiful întâlnește tinerii duminică, 17 iunie, în bazilica "Sfânta Maria a Îngerilor". Încă o dată, îi invită, cum învăța sfântul Francisc prin viața sa, să-l întâlnească pe Isus:

"Da, dragi tineri: să ne lăsăm întâlniți de Cristos! Să ne încredem în el, să ascultăm cuvântul său. În el nu este doar o ființă umană fermecătoare. Desigur, el este pe deplin uman, este întru totul asemenea nouă, în afară de păcat. Dar este și mai mult: Dumnezeu s-a făcut om în el și de aceea este unicul Mântuitor, cum spune însuși numele său: Isus, adică «Dumnezeu salvează»". La Assisi se vine pentru a învăța de la sfântul Francisc secretul de a-l recunoaște pe Isus Cristos și a face experiența trăirii lui".

Dragi tineri, spusese papa la Liturghia de la începutul pontificatului la 24 aprilie 2005, "nu vă fie teamă de Cristos! El nu ia nimic și dă totul". Cuvinte care au răsunat și la Assisi, mișcând inima tinerilor care l-au întâlnit pe Cristos. Tineri care l-au iubit pe Ioan Paul al II-lea iar acum îi dovedesc aceeași afecțiune filială lui Benedict al XVI-lea:

"Este timpul de a privi la istoria acestui al treilea mileniu început de puțin timp ca la o istorie ce are nevoie mai mult ca oricând de acest ferment al evangheliei. Îmi însușesc încă o dată invitația pe care iubitul meu predecesor Ioan Paul al II-lea îi plăcea să o adreseze mereu, mai ales tinerilor: "Deschideți-i ușile lui Cristos". Deschideți-le așa cum a făcut Francisc, fără teamă, fără calcule, fără măsură. Fiți, dragi tineri, bucuria mea, așa cum ați fost a lui Ioan Paul al II-lea".

Așadar, duminică, 12 august, în vederea călătoriei papei în Austria, în program a fost un mare pelerinaj al tinerilor la sanctuarul din Mariazell. Inițiativa a fost centrată pe tema "Trezirii" privind nu numai la iminenta vizită a papei, ci și la Ziua Mondială a Tineretului de la Sydney din iulie anul viitor.

Despre felul cum s-a născut ideea acestui pelerinaj, răspunde Mons Franz Lackner, episcop de Graz-Seckau și responsabil cu pastorația tineretului în cadrul episcopatului austriac.

"Această idee de a face o întâlnire cu tinerii și cu episcopii înainte de vizita papei a crescut în realitate când, cu ocazia vizitei ad limina, erau prezenți la Roma episcopii austrieci. În sanctuar se vede Maria, mama lui Dumnezeu, care îl arată pe Isus Cristos. Mi se pare că acesta este mesajul valabil și astăzi pentru tineri, pentru că prin Maria se deschide - pentru a spune astfel - o vedere spre Isus Cristos care este scopul vieții noastre. Mariazell celebrează cei 850 de ani de la întemeierea sanctuarului iar cu ocazia jubileului său, noi, episcopii, voiam să fixăm un punct asupra pastorației tineretului. Tinerii au astăzi o viață destul de dură: problemele lor sunt mari și noi voiam, prin urmare, să le dăm în pastorație un punct special. Această întâlnire servește ca pregătire la vizita papei, care va veni la Mariazell ca pelerin și împreună cu vicarul lui Cristos vrem să-l întâlnim pe Dumnezeu prin mama sa, Maria".

Radio Vatican (11 august 2007)


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat