Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia Schineni

Parohia Schineni a primit vizita canonică a episcopului Petru Gherghel în zilele de sâmbătă și duminică, 28 și, respectiv, 29 iulie 2007.

Vizita canonică în Parohia "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Schineni a început sâmbătă, 28 iulie, în jurul orei șase după-amiază. Bucuria se putea citi pe chipurile credincioșilor care, în ciuda căldurii sufocante, l-au primit pe Preasfințitul Petru Gherghel. O bucurie justificată, căci de mult nu mai avuseseră parte de un asemenea eveniment: vizita păstorului diecezei noastre.

După tradiționala întâmpinare cu pâine și sare, ne-am îndreptat împreună spre lăcașul Domnului, unde Preasfințitul a prezidat rugăciunea sfântului Rozariu. Curgeau apele de pe noi toți, însă glasul inconfundabil al păstorului nostru ne dădea forță în rugăciune.

Am recitat misterele de bucurie, Preasfințitul propunând pentru fiecare mister o intenție specială: primul mister, recitat de părintele paroh, pentru comunitatea parohială; al doilea, recitat de toate mamele aflate în biserică, pentru toate femeile care au primit darul de a fi mamă; al treilea, recitat de copii, pentru toți copiii lumii, în special pentru cei ce suferă din cauza lipsei mediului familial; al patrulea, recitat de sora Carmen - Tereza, din Congregația "Surorile Sfintei Maria - Magdalena Postel", pentru toate persoanele consacrate din lume; al cincilea mister, recitat de toți tații și mamele, așadar de toți părinții prezenți, pentru familiile creștine.

A urmat apoi sfânta liturghie prezidată de părintele paroh, timp în care Preasfințitul și părintele Lucian Păuleț au ascultat sfintele spovezi.

După Liturghie am vizitat împreună cimitirul, care se află în spatele bisericii, și anexele gospodărești.

A doua zi, duminică, 29 iulie, programul a fost încărcat, dar frumos prin diversitatea sa. La ora opt credincioșii din filiala Bogdan Vodă l-au primit pe Preasfințitul în bisericuța lor dedicată Marelui Arhanghel Mihail. Multora nu le venea să creadă că îl vedeau pe Preasfințitul în bisericuța lor, atât erau de copleșiți de încărcătura evenimentului. În predica ținută, episcopul nostru ne-a arătat încă o dată cât de mult trebuie să ne bucurăm că putem să îl numim pe Dumnezeu Tatăl nostru. Am încheiat mulțumindu-i și asigurându-l că "oile au recunoscut glasul păstorului". În curtea bisericii Preasfințitul s-a întreținut apoi cu credincioșii, oferindu-le câte o amintire.

A urmat apoi filiala Siretu unde, deși comunitatea nu este formată decât de vreo patruzeci de familii, credincioșii au dat dovadă de inimă mare și credință puternică. Biserica, închinată Sfintei Fecioare, a răsunat de glasurile angelice ale copiilor animați fiind de surori. Ca niciodată, cea mai mare biserică din parohie, a fost aproape plină: nimeni nu putea lipsi de la această sfântă Liturghie.

La ora unsprezece clopotele bisericii parohiale din Schineni lansau cu hotărâre chemarea la sfânta Liturghie solemnă ce s-a desfășurat în curte, la grota Sfintei Tereza a Pruncului Isus. Căldura miezului zilei începea să-și spună cuvântul, dar flacăra credinței din inimi ne făcea să fim atenți și să participăm cu toții activ la celebrare. Îndemnurile Preasfințitului mergeau parcă direct la inimile credincioșilor, căci setea după cuvântul lui Dumnezeu cel mai bine se stinge ascultând cuvintele păstorului. Micul cor care a animat sfânta Liturghie, ajutat fiind de seminaristul Octavian Nistor din Bacău, care a cântat la orgă, a dat o notă de prospețime și frumusețe divină.

La final, pentru că era vorba de principala sfântă Liturghie din cadrul vizitei canonice, credincioșii au venit cu câteva daruri simple spre păstorul diecezei noastre: o icoană cu Buna-Vestire, arătând astfel că vizita este pentru noi o veste bună; o lumânare pe care au fost sculptați trandafiri roșii și numele satului, ca semn al patroanei noastre spirituale, sfânta Tereza a Pruncului Isus; și o floare (guzmania) într-un ghiveci, pentru ca Preasfințitul, udând-o poate, să-și amintească de Schineni.

După-amiaza a fost dedicată verificării registrelor parohiale și discuțiilor pe tema anumitor situații, probleme sau proiecte de viitor specifice.

La ora șase după-amiază Preasfințitul a prezidat adorația euharistică, urmată fiind apoi de binecuvântarea pentru obținerea indulgenței plenare prilejuită de vizita canonică. În cuvântul de încheiere, Preasfințitul a subliniat unitatea ce trebuie să existe între credincioși și păstor, a apreciat dăruirea de care s-a dat dovadă pentru reușita acestei vizite canonice și ne-a îndemnat să rămânem mereu statornici în credință.

Mulțumirea pe care i-am adresat-o noi a fost mai ales pentru faptul că ne-am simțit cu adevărat "o turmă și un păstor". L-am rugat sa ne viziteze mai des, căci suntem gata și să-i ascultăm cuvântul și să facem toate cele necesare pentru a fi bine.

Pr. Adrian Stoica


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat