Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul Teresa Ferro

A trecut la cele veșnice, în ziua de 8 iunie, Teresa Ferro cunoscută cercetătoare a limbii și literaturii române, precum și a istoriei culturii române. În Moldova Teresa Ferro este cunoscută prin lucrarea Misionarii catolici în Moldova secolelor XVII-XIX. Studii istorice și lingvistice (2005), tradusă în limba română în anul 2006.

Teresa Ferro (1956-2007) a fost profesor, cercetător, traducător și romanist din Italia, colaborator și prieten al Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.

Teresa Ferro s-a născut la Scicli (RG - Italia) în ziua de 30 martie 1956. În anul 1980 a absolvit Facultatea de Litere și Limbi Clasice din cadrul Universității din Catania. A beneficiat de numeroase burse de studiu, a frecventat cursuri de specializare la Bologna și Strasburg, București, Budapesta, Tirana și Paris; a susținut lucrarea de doctorat în științe literare și lingvistice la Universitatea din Catania în anul 1990. În perioada 1994-2002 a fost cercetător de limba și literatura română din cadrul Universității de la Udine - Italia, iar din martie 2002 a devenit profesor asociat la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine și a fost confirmată în anul 2005. Din anul 2003 a fost profesor asociat la Universitatea din Oradea, Craiova și Cluj. Din anul 2000 a predat limba și literatura română, limbă și traducere pentru cursurile instituționale la Universitatea din Udine, cursuri de specializare în limbi și literaturi străine inserate în spațiul cultural est-european. Din anul 2000 a predat istoria limbii române și istoria culturii române pentru doctoranzii în plurilingvism. A fost coordonatoarea activităților Socrates în câteva dintre universitățile românești și în cea de la Rostok. A susținut numeroase lecții, conferințe și seminarii în diferite centre culturale din Italia, România (în Universitățile din Timișoara, Cluj, Iași, Craiova) și străinătate, a făcut parte din colegiul redacțional a numeroase reviste de specialitate, a fost membru a numeroase societăți, asociații și institute științifice, iar în luna mai a anului 2003 a fost numită doctor honoris causa de către Universitatea din Timișoara.

Din volumele de referință apărute în limba italiană amintim: Latina și limbile balcanice în formarea limbii române (1992); Latina, româna și romanul (2003); Misionarii catolici în Moldova secolelor XVII-XIX. Studii istorice și lingvistice (2005). Activitatea sa publicistică rămâne nefinalizată din cauza morții premature survenită în ziua de 8 iunie 2007.

Teresa Ferro a fost, fără îndoială, un cunoscător pasionat al spațiului cultural românesc, mărturie stând numeroasele sale studii, articole și volume.

Dumnezeu s-o odihnească!

Pr. Cristinel Farcaș


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat