Hramul bisericii "Sfântul Anton" din Iaşi
Bisericile Catolice îl sărbătoresc pe sfântul Anton de Padova în ziua de 13 iunie. Cu această ocazie sunt binecuvântaţi copiii şi sfinţiţi crinii. Aceasta are loc în fiecare an fie în ziua de 13 iunie, fie zilele din jurul acestei date.
La Parohia Iaşi "Sfântul Anton", Liturghia hramului de la ora 18,00 a fost oficiată de pr. Wilhelm Dancă, rectorul Institutului Teologic, miercuri, 13 iunie.
Au participat la Liturghie aproape 20 de preoţi de la catedrală, de la seminar, de la parohiile învecinate şi de la congregaţiile din Iaşi. Mulţimea mare de credincioşi a răspuns prin cântare şi rugăciune şi prin participarea la procesiunea de la sfârşitul Liturghiei. Mulţi au venit cu flori de crini în mâini, simbolul purităţii la care invită sfântul sărbătorit.
La predică, pr. Felician Tiba a vorbit despre viaţa sfântului Anton.
La finalul Liturghiei, înainte de procesiune, după ce mulţi credincioşi s-au hrănit la ospăţul euharistic, primind trupul lui Cristos, s-a celebrat ritul stropirii crinilor şi al binecuvântării copiilor. Credincioşii au ridicat spre cer crinii, pe care aproape fiecare îi avea în mâini, iar preotul celebrant, trecând prin mulţime, i-a stropit cu apă sfinţită, binecuvântând totodată şi copiii prezenţi la celebrare.
La Liturghie şi la procesiune a participat şi o fanfară.
Douăsprezece comunităţi din Dieceza de Iaşi (Comăneşti, Faraoani, Fălticeni, Huşi - "Sfântul Anton", Iaşi - "Sfântul Anton", Iazu Vechi - Săveni, Paşcani, Poiana - comuna Negri, Răchiteni, Răchitiş - Floreşti, Roznov - Frumoasa şi Târgu Frumos) şi-au sărbătorit patronul: Sfântul Anton de Padova. Acestea au celebrat hramul bisericilor fie în ziua de 13 iunie, fie în duminica precedentă, fie vor celebra duminica următoare.
Ritul binecuvântării crinilor şi al copiilor este unul foarte vechi în Biserică. Crinii, florile predilecte ale sfântului Anton, sunt semnul vieţii curate, oferite în totalitate lui Dumnezeu. Crinii devin astfel simbolul virtuţilor sfântului Anton şi invitaţie pentru creştini la o viaţă curată. Sfântul Anton a avut, de asemenea, o grijă deosebită pentru cei mici şi o iubire specială faţă de pruncul Isus. De altfel, statuile sfântului Anton de Padova sunt cunoscute prin faptul că sfântul poartă un crin în mâna dreaptă, iar cu cealaltă mână îl ţine pe Isus aşezat pe Sfânta Scriptură.
lecturi: 14.