Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranţei
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iaşi
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitaţiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditaţie


 VIAŢA DIECEZEI 

Bijghir: Sfinţirea monumentului eroilor

În solemnitatea Înălţării la cer a lui Isus Cristos, comunitatea din Bijghir a avut marea bucurie, joi, 17 mai 2007, de a-l avea ca oaspete pe PS Petru Gherghel, cu ocazia sfinţirii monumentului eroilor şi a unor noi icoane pentru procesiuni şi înmormântări.

Satul Bijghir face parte din comuna Buhoci, jud. Bacău, situată pe terasa superioară din stânga văii Siretului, la 12 km depărtare de oraşul Bacău şi la doi kilometri depărtare pe dreapta şoselei judeţene Bacău-Vaslui. Majoritatea satului urmează valea râului Ulm, motiv pentru care, în trecut, satul mai purta şi numele de Ulm.

Satul a luat fiinţă, probabil, în intervalul 1828-1835. Catolicii din Bijghir sunt veniţi în mare majoritate din satul catolic Prăjeşti şi statisticile catolice au numit localitatea la început "Micloşeşti" sau "Nicloşeşti" de la numele de familie "Miclăuş" cu mare frecvenţă în sat. Actualmente, în sat, multe familii poartă numele de "Miclăuş" şi nu este exclus ca, la început, noii veniţi să fi fost numai membri acestei familii.

Satul este amintit, pentru prima dată în statisticile catolice, de Schematismul Misiunii 1850, sub forma de "Micloceşti", având atunci 324 de credincioşi.

Denumirea Satu-Nou, pe care a purtat-o multă vreme satul, a fost folosită de Schematismul Misiunii 1874 sub forma "Satunovum", cu 422 de credincioşi.

Statistica Bisericilor Catolice din Moldova 1871-1872 arată că biserica din lemn din "Micloceşti" sau "Mikloschesti" a fost construită în anul 1850, iar statistica anuală a Parohiei Prăjeşti 1888 notează că la Satu Nou este biserică în construcţie.

Biserica actuală din Bijghir, din cărămidă, a fost construită de credincioşi în anul 1958.

Până la ultima împărţire administrativă a teritoriului, localitatea a purtat numele de Satu Nou.

Denumirea Bijghir este semnalată, pentru prima dată de statistica Parohiei Prăjeşti în anul 1904, asociată cu cea de Satu Nou: Satu Nou-Bijghir.

Simpla denumire "Bijghir" a fost folosită de statistica aceleaşi parohii în anul 1920.

Parohia Bijghir a fost înfiinţată la începutul anului 1968, prin dezlipire de la Parohia Prăjeşti.

Din luna septembrie 2006, părintele decan Vasile Rediu a fost instalat paroh în comunitatea Bijghir de preotul Alois Fechet. Ideea de a ridica un monument în cinstea eroilor satului a venit spontan, deşi dorinţa era vie în mulţi dintre credincioşi, mai ales din cei rămaşi în viaţă în urma războiului, în număr de 7. Colaborând strâns cu Primăria Comunei Buhoci şi prin strădania pr. decan Vasile Rediu, la 17 mai 2007 am avut bucuria de a sfinţi monumentul în cinstea tuturor eroilor, aducând un omagiu atât eroilor satului Bijghir, cât şi tuturor eroilor români căzuţi pe câmpul de luptă pentru apărarea patriei.

Preasfinţitul a fost primit în sat de o suită de călăreţi îmbrăcaţi în port popular şi, escortat de Poliţie, a ajuns până în faţa monumentului unde a fost primit cu aplauze, cu un salut călduros din partea părintelui decan Vasile Rediu în numele întregii comunităţi. Preasfinţitul i-a salutat pe toţi şi, după ce a împărţit o binecuvântare specială tuturor celor prezenţi, s-a îndreptat, alături de popor, spre biserica parohială, unde s-a pregătit pentru sfânta Liturghie şi ceremonia de sfinţire a monumentului şi a icoanelor.

Mulţimea numeroasă de credincioşi l-a însoţit pe Preasfinţitul Petru Gherghel spre Biserică, dar şi în drum spre altarul improvizat, în faţa monumentului, chiar în centrul satului.

Domnul primar Mihai Antuca a rostit un discurs urându-i Preasfinţitului un Bun venit! călduros şi dând citire decretului de aprobare a construirii monumentului. După o scurtă introducere, Preasfinţitul, urmat de preoţii invitaţi, a purces la sfinţirea Monumentului Eroilor urmat de toată mulţimea. În drum spre altar, după sfinţirea cu fast a Monumentului Eroilor, Preasfinţitul a sfinţit şi noile icoane folosite în procesiuni şi cu ocazia înmormântărilor.

La predică, Preasfinţitul a subliniat importanţa conştientizării din partea fiecărui creştin că este un membru al trupului lui Cristos, al Bisericii. Cristos a asumat natura noastră umană pentru ca, la înălţare, cu aceeaşi natură umană, alături de natura divină, Cristos să se întoarcă înapoi la Tatăl. Natura umană este acum mai aproape de sânul Tatălui unde suntem invitaţi să ajungem şi noi. Spre finalul predicii, Preasfinţitul a aduc în memoria tuturor acele momente dificile ale prigoanei comuniste, evocând într-un mod aparte martirii catolici care au murit în închisoarea de la Sighetul Marmaţiei. Toţi eroii merită preţuirea şi amintirea perpetuă pentru că, "Nu este iubire mai mare ca a aceluia care îşi dă viaţa pentru prietenii săi".

Momentul ofertoriului a fost unul emoţionant, amplificat de momentul când tinerii Acţiunii Catolice au oferit trei porumbei albi pe care Preasfinţitul, alături de doi preoţi concelebranţi, i-au eliberat în văzduh ca semn al păcii în lume, o pace dobândită prin jertfa multor vieţi.

La finalul sfintei Liturghii a luat cuvântul pr. Vasile Rediu, decan şi paroh, care a mulţumit în primul rând Preasfinţitului pentru că, deşi are un program foarte încărcat, şi-a făcut timp şi pentru a ajunge în comunitatea din Bijghir, o comunitate cu oameni deosebiţi, creştini bun şi vrednici. În al doilea rând, gândul de mulţumire al părintelui decan s-a îndreptat spre autorităţile civile, reprezentate fiind de primarul comunei Buhoci şi, implicit al satului Bijghir, Mihai Antuca. Nu în ultimul rând mulţumirea de suflet a decanului s-a îndreptat spre toţi cei care s-au implicat în mersul cât mai bun al desfăşurării ceremoniei.

Ca preţuire pentru tot sprijinul acordat Bisericii şi comunităţii din Bijghir, Preasfinţitul Gherghel i-a oferit o diplomă de onoare şi mulţumire domnului primar Mihai Antuca. Consiliul Local a avut bucuria de a primi acelaşi merit pentru ajutorul oferit ca, Biserica din comunitatea Bijghir să se bucure de o reînnoire din toate punctele de vedere.

Veteranii de război în viaţă ai satului ai primit din partea părintelui decan o diplomă de onoare pentru meritele deosebite pentru participare în Al Doilea Război Mondial pentru apărarea ţării.

Un grup de elevi de la şcoala din sat a interpretat două cântece patriotice înfrumuseţate de poezii şi gânduri pentru eroii neamului.

Preasfinţitul Petru Gherghel a mulţumit tuturor pentru că Biserica este alături de cei ce se trudesc pentru răspândirea credinţei în diferite forme, iar după ce a împărţit binecuvântarea, alături de preoţii concelebranţi, s-a îndreptat spre biserica parohială unde a împărţit iconiţe şi gânduri de încurajare tuturor celor care l-au urmat.

17 mai 2007 este o zi scrisă deja în cartea de onoare a satului Bijghir, dar, mai mult decât atât, este şi va rămâne gravată în inima participanţilor la importantul eveniment.

Pr. Marius Gabriel Catrinţaşu


 

lecturi: 42.



Urmăreşte ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iaşi
Vaticannews.va


Ştiri din viaţa Bisericii
Catholica.ro


ştiri interne şi externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastoraţie
Profamilia.ro


pastoraţia familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistenţă Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iaşi * Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 26, 700064-Iaşi (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design şi conţinut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat