Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut "Lumina creștinului" pe luna mai

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna mai, anul XVIII, nr. 5 (209).

Perioadei de înflorire, specifică primăverii, se alătură, și pe plan spiritual, prezentările din acest număr, prin mărturii ale prezenței lui Dumnezeu, mărturii de mulțumire, concretizate în invitația de a fi împreună la întâlniri în bucurie, prin ceilalți, cu Domnul, exprimarea gratitudinii față de unele evenimente particulare, în apariții editoriale, în sfințiri de biserici.

"Așa cum eu v-am iubit, așa să vă iubiți unul pe altul" se intitulează mesajul, de la pagina 3, adresat de PS Petru Gherghel tinerilor din dieceză, în care este formulată o invitație spre a pătrunde cel mai profund adevăr primit de la Dumnezeu, iubirea. O invitație la iubire, primirea și purtarea ei în mediile în care trăim. În același mesaj este lansată invitația participării la Ziua Tineretului la nivel diecezan, care va avea loc la Iugani pe 6 mai.

La pagina 4 sunt relatări despre desfășurarea Zilei Mondiale a Comunicațiilor Sociale, care are ca temă "Copiii și media, o provocare pentru educație" și despre Ziua Presei în Dieceza de Iași.

La împlinirea celor 80 de ani de viață, papa Benedict al XVI-lea i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate darurile din viața lui. Despre aceasta, la pagina 5.

Pagina 6 cuprinde o relatare a momentului comemorativ de la 2 aprilie 2007, când papa Benedict al XVI-lea a prezidat o Liturghie pentru papa Ioan Paul al II-lea, în Piața "Sfântul Petru" și despre privegherea de rugăciune la mormântul regretatului papă, din seara aceleași zile.

La pagina 7 este prezentată o listă a lucrătorilor pastorali care și-au pierdut viața în 2006.

Următoarele pagini ne introduc în realitatea locală a Bisericii: lansarea cărții Martiri pentru Hristos din România, în perioada regimului comunist, o carte cu un caracter ecumenic, fiind prezentate biografiile a 245 de creștini - de diferite confesiuni - (pagina 8); ceremonia de deschidere a procesului de canonizare a pr. Martin Benedict, OFMConv.; două sfințiri de biserici, "Isus, Bunul Păstor" din Roman și biserica din Capăta; într-un articol din pagina 10, la aniversarea unui an de transmisie la Radio Iași a Liturghiei de duminică, pr. Iosif Dorcu, vorbind despre radio ca despre "un adevărat amvon de unde Cristos este vestit", își exprimă bucuria acestei realizări pe plan local, transmiterea Liturghiilor; pe aceeași pagină, un articol semnat de pr. Anton Dancă din seria Pentru a citi Scriptura, ne introduce în importanța cuvântului cuprins în Biblie. Monografia satului Iugani, loc în care se va desfășura în acest an Ziua Tineretului, se află la pag. 11.

Următoarele două pagini, pe linia trăirii anului dedicat Sfintei Scripturi, prezintă o cateheză despre perioada patristică, dedicată sfântului Irineu de Lyon, cateheză ținută de papa Benedict al XVI-lea, iar cea de a doua pagină - un articol semnat de părintele Cristian Chinez, Biserica și Scripturile, interpretarea și revelația.

La pagina dedicată familiilor, pagina 14, pr. Felician Tiba vorbește despre vocația mamelor, de a fi "îngeri" pentru copiii dăruiți de Dumnezeu.

La pagina pentru copii este continuată prezentarea unor personaje biblice (Isaac, Esau, Iacob).

Articolul pr. Felix Roca adresat tinerilor, Învierea rămâne, scenariile trec, provoacă la conștientizarea raportului dintre informațiile mass-media și credința creștină. În continuarea spațiului rezervat tinerilor este relatată istoria unei vocații la preoție.

În articolul despre misiuni, semnat de Ovidiu Bișog, este relatată realitatea misionară din Kenya și implicarea Diecezei de Iași în acest tip de activitate, surprinsă în cartea Creștinism printre nomazi. Biserica Catolică în nordul Kenyei, de Paul Tablino.

Următoarele trei pagini (21-23) sunt ocupate cu știri interne și externe.

În paginile din finalul revistei se găsesc rubricile "În apărarea sănătății", "Poșta redacției" și "Noutăți editoriale".

Majoritatea articolelor din revistă se pot citi și pe acest sit la secțiunea "Bibliotecă".

Iulian Roca


 

lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat