Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Zi de formare AC

La Seminarul "Don Orione" din Iași a avut loc, sâmbătă, 28 aprilie 2007, o zi de formare pentru responsabilii liturgici din cadrul Acțiunii Catolice, sector tineri - zona Iași. Tema întâlnirii a fost "Mărturisitori ai prezenței lui Cristos", cu motoul "Eu v-am ales pe voi din lume" (In 15,19).

Au participat 14 tineri din opt parohii cu Acțiune Catolică din zona Iași, în special responsabilii cu latura liturgică. Alături de aceștia au fost prezenți pr. Cristinel Farcaș, asistent spiritual ACT - zona Iași, sr. Cristina, surori din Congregația "Divina Providență", precum și membri ai Consiliului Diecezan la AC.

Participanții au sosit dis-de-dimineață cu bună dispoziție, dornici de a învăța și de a afla răspuns la problemele cu care se confruntă în diferite situații în ceea ce privește latura liturgică.

Astfel, programul a început cu un joc de cunoaștere, moment în care membrii și-au putut împărtăși unii altora câte puțin din viața și experiența lor. Al doilea moment a fost ținut de sr. Cristina, care ne-a învățat cum să pregătim, "ca la carte", o activitate liturgică: o Liturghie, o adorație, o oră de rugăciune și, de asemenea, o lectio divina. Cu mici pauze, tinerii au trecut și la lucru în echipă, fiind împărțiți în patru laboratoare, fiecare pregătind câte o activitate liturgică din cele prezentate mai sus.

Apoi a urmat sfânta Liturghie celebrată de pr. Cristi, moment în care ne-am unit în rugăciune și în cântări.

Imediat după prânz s-a făcut prezentarea activităților la care a lucrat fiecare grupă.

Concluziile au fost îmbogățite de pr. Cristi, care ne-a ajutat să înțelegem mai bine ce presupune fiecare activitate liturgică în parte, care este structura sa corectă și elementele care nu pot lipsi.

La ora 16.30 a început consiliul zonal în cadrul căruia s-au discutat punctele forte și problemele din parohiile prezente la activitățile ce țin de latura liturgică. S-a discutat și despre Ziua Mondială a Tineretului, celebrată la nivel diecezan la Iugani în ziua de 6 mai și, de asemenea, despre jubileul AC de 15 ani din iulie de la Comănești. Tot la acest consiliu, tinerilor li s-a cerut o centralizare lunară a activităților desfășurate în parohie, care să fie trimisă responsabililor zonali. În acest sens, participanții au primit un minichestionar ce trebuie completat de către președintele parohial.

Ziua s-a încheiat cu o scurtă rugăciune și vizionarea unui material în powerpoint. Obosiți, dar în același timp îmbogățiți de noi cunoștințe, tinerii, s-au îndreptat către casele, parohiile și comunitățile lor, dornici să împărtășească și celorlalți experiența din această zi, să fie adevărați "mărturisitori ai prezenței lui Cristos".

Claudia Balint


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat