Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

București: Bisericile și integrarea europeană

"Bisericile din România și integrarea europeană. Transformare socială și misiune spirituală" a fost tema conferinței cu caracter consultativ care a avut loc la București în zilele de 26 și 27 mai 2007.

Au participat aproape 100 de persoane din organizații nonguvernamentale și din Bisericile Ortodoxă, Catolică, Protestante și Neoprotestante. Din Dieceza de Iași au fost prezenți pr. Egidiu Condac, pr. Cornel Cadar și Iudita Iacob. Conferința a tratat probleme referitoare la spiritualitate, cultură, problematica sărăciei și a bunăstării, a migrației, valorile familiale, diversitatea culturală și religioasă.

Întâlnirea a fost organizată de World Vision România, având ca parteneri Biserica Ortodoxă Română, Confederația Caritas România și Biserica Internațională București ca pregătire a Celei de-a III-a Adunări Ecumenice Europene, care va avea loc, la Sibiu, în luna septembrie.

După cuvântul de deschidere, ținut de Anita Delhaas van Dijk, director național în cadrul World Vision România, au urmat patru conferințe. Față de programul anunțat inițial s-au schimbat conferențiarii. Astfel, PS Ciprian Câmpineanul, episcop-vicar patriarhal, a vorbit despre situația socială și spirituală a României de după evenimentele din decembrie 1989, arătând lucrurile pozitive și negative prezente în societatea românească de după Revoluție. PS Cornel Damian, episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, a vorbit despre valorile familiei. Prof. dr. Otniel Bunaciu, decanul Facultății de Teologie Baptistă, Universitatea din București, a conferențiat despre "Problematica sărăciei, a bunăstării materiale și spirituale, în contextul României ca stat membru al UE", iar Iosefina-Cristina Loghin, președintele Caritas Europa, a vorbit despre migrație și soluțiile prevenirii consecințelor acesteia.

În după-amiaza zile de 27 mai după cuvântul ambasadorului Donato Chiarini, șeful reprezentanței Comisiei Europene în România, au avut loc o sesiune de lucru pe grupe. Cele cinci subiecte majore au fost: "Spiritualitate și valorile creștine: viitorul lor într-o Europă secularizată și înstrăinată de valorile Evangheliei. Promovarea bunăstării materiale și spirituale"; "Impactul integrării europene din perspectivă culturală. Valori românești și valori europene. Implicații asupra misiunii Bisericii"; "Problematica sărăciei în contextul României ca stat membru al UE. Responsabilitatea Bisericii în atenuarea sărăciei. Măsuri pentru atenuarea sărăciei din perspectiva oportunităților aduse de aderarea la UE"; "Problematica migrației în contextul liberei circulații a persoanelor în UE"; "Importanței valorilor familiei".

La final, după discursul lui Valdir Steurernagel de la World Vision International, s-au prezentat concluziile pe grupe.

Urmărind crearea unei platforme comune de dialog între reprezentanții Bisericii și organizațiile nonguvernamentale, conferința și-a propus stimularea unor inițiative comune de lucru, pentru a întâmpina provocările integrării europene.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat