Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ziua Mondială pentru Vocații

În Duminica Bunului Păstor (29 aprilie) se celebrează Ziua Mondială pentru Vocații. Din 1963 a fost fixată această zi specială pentru a se face rugăciuni deosebite pentru vocații la preoție și la viața consacrată. În toate bisericile este explicat la omilie rolul acestei zile iar la rugăciunea credincioșilor se formulează intenții speciale.

Ca în fiecare an, și anul acesta Sfântul Părinte a dat un mesaj cu titlul "Vocația în slujba Bisericii comuniune". Mesajul, semnat la 10 februarie, a fost dat publicității în ziua de 23 aprilie. Încă de la început papa Benedict al XVI-lea precizează că "Ziua Mondială anuală de Rugăciune pentru Vocații este o ocazie potrivită pentru a scoate în evidență importanța vocațiilor în viața și în misiunea Bisericii și a intensifica rugăciunea noastră pentru a crește în număr și calitate".

Mesajul pentru Cea de-a XLIV-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații arată apoi că "Dumnezeu a ales mereu unele persoane pentru a colabora în manieră mai directă cu el la realizarea planului său de mântuire". Sunt pomeniți Abraham, Moise, profeții, apostolii.

În Biserică, pentru că este comuniune, se dezvoltă vocațiile, subliniază Sfântul Părinte: "Această comuniune intensă favorizează înflorirea de vocații generoase în slujba Bisericii: inima credinciosului, plină de iubire divină, este stimulată să se dedice total cauzei împărăției. Așadar, pentru a promova vocațiile este importantă o pastorație atentă la misterul Bisericii-comuniune, pentru că acela care trăiește într-o comunitate eclezială unanimă, coresponsabilă, grijulie, învață cu siguranță mai ușor să discearnă chemarea Domnului".

În special ascultarea cuvântului lui Dumnezeu, participarea la Euharistie și rugăciunea face ca o persoană să discearnă cu mai multă ușurință vocația: "Vocațiile la preoție și la celelalte slujiri și servicii înfloresc în cadrul poporului lui Dumnezeu acolo unde există oameni în care Cristos transpare prin intermediul cuvântului său, în sacramente și în special în Euharistie".

Apoi, papa amintește de invitația Domnului la rugăciune pentru vocații: "Conform poruncii explicite a Domnului, noi trebuie să implorăm darul vocațiilor în primul rând rugându-l neobosit și împreună pe «stăpânul secerișului». Invitația este la plural: «Așadar, rugați pe stăpânul secerișului să trimită lucrători în secerișul său» (Mt 9,38)".

La finalul mesajului este amintită Maria "care a sprijinit prima comunitate în care - «toți erau uniți și toți se adunau în mod regulat pentru rugăciune». Ea este rugată "să mijlocească pentru a nu lipsi în cadrul poporului creștin slujitori ai bucuriei divine: preoți care, în comuniune cu episcopii lor, să vestească în mod fidel evanghelia și să celebreze sacramentele, să se îngrijească de poporul lui Dumnezeu și să fie gata să evanghelizeze întreaga omenire" și de asemenea "să crească numărul persoanelor consacrate, care să meargă împotriva curentului, trăind sfaturile evanghelice de sărăcie, castitate și ascultare, și să-l mărturisească în mod profetic pe Cristos și mesajul său eliberator de mântuire".

În Duminica Bunului Păstor papa sfințește la Vatican, în bazilica "Sfântul Petru", 22 de preoți.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat