Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

București: Conferință despre Bisericile din România și integrarea europeană

Conferința Bisericile în România și integrarea europeană. Transformare socială și misiune spirituală, care se desfășoară în zilele de 26 și 27 aprilie 2007 la Best Western Parc Hotel, Sala Terra, în București, este o manifestație organizată pentru ierarhii și reprezentanții diferitelor Biserici și organizații neguvernamentale din România.

Din dorința creării unei unități structurale comune de dialog între participanți, care să aibă drept fundament credința creștină, obiectivele acestei conferințe sunt stimularea unor inițiative comune pentru a întâmpina provocările integrării europene și, un alt punct de referință al dezbaterilor - adresarea de subiecte comune instituțiilor bisericești din România referitoare la spiritualitate, cultură, problematica sărăciei și a bunăstării, a migrației, valorile familiale, diversitatea culturală și religioasă.

Una din dezbaterile din prima zi, privind integrarea europeană, este legată de nevoia de definire a identității europene, avându-se în vedere faptul că unul din fundamentele identității europene este patrimoniul creștin al Europei, de unde se poate distinge rolul important exercitat de Biserici în dimensiunea publică și în relația cu cea politică. Provocările produse de integrarea europeană se referă la diversitatea culturală și religioasă, care definește Europa ca întreg, dar și la noile concepte de unitate și reînnoire, puse în discuție ca și soluții pentru criza identității europene. Succesul integrării europene depinde într-un mod determinant de aspectele spirituale și etice ale construcției europene. Bisericile trebuie să redescopere și să redefinească valorile ecleziastice ale identităților confesionale și să respecte pluralitatea acestora, printr-o atitudine deschisă, de valorizare a altor culturi creștine, posibilitate de îmbogățire și cunoaștere.

Dintre participanți amintim: ÎPS Daniel Ciobotea, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, PS Cornel Damian, episcop auxiliar al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, dr. conf. Ioan Tipei, rector al Institutului Teologic Penticostal, Iosefina Cristina Loghin, președinte al organizației Caritas Europa, ambasadorul Donato Chiarini, șeful reprezentanței Comisiei Europene în România, ierarhi și reprezentanți ai diferitelor Biserici și organizații neguvernamentale din România, personalități de stat, reprezentanți mass-media.

Programul celor două zile cuprinde, în prima zi, prezentarea invitaților, iar în cea de-a doua zi cuvântul de deschidere aparținând Anitei Delhaas van Dijk, director național în cadrul World Vision România, expunerile: ÎPS Daniel Ciobotea - Spiritualitate, cultură și valorile creștine: viitorul lor într-o Europă secularizată și înstrăinată de valorile evangheliei; PS Cornel Damian - Valorile familiei; Ioan Tipei - Bunăstarea spirituală și materială; Cristina Loghin - Migrație; prezentare cu subiectul Problematica sărăciei în contextul României ca stat membru al UE. Responsabilitatea Bisericii în atenuarea sărăciei. Măsuri pentru atenuarea sărăciei din perspectiva oportunităților aduse de aderarea la UE; concluzie la discursuri - Valdir Steurernagel, World Vision International; o sesiune de lucru pe grupe despre spiritualitate și valorile creștine, impactul integrării europene, problematica migrației în contextul liberei circulații a persoanelor în UE, importanța valorilor familiei, toate aceste problematici fiind centrate pe tema Acțiuni ale Bisericii și comunității pentru stimularea implicării și responsabilizării, în îmbunătățirea calității vieții; întrebări, discuții etc.

Iulian Roca


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat