Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Snagov: Conferința Superiorilor Majori din România

La Mănăstirea Carmeliților Desculți din Snagov (Ilfov), în zilele de 18 și 19 aprilie 2007, a avut loc Cea de-a XXVI-a Adunare Generală a Conferinței Superiorilor Majori ai Institutelor de Viață Consacrată și ai Societăților de Viață Apostolică (CSMR) din România. Au participat ÎPS Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic al Sfântului Scaun în România și Moldova, PS Florentin Crihălmeanu, episcop eparhial greco-catolic de Cluj-Gherla, responsabil din partea Conferinței Episcopilor din România pentru viața consacrată, 18 superiori sau reprezentanți ai institutelor călugărești din România.

Lucrările adunării au fost prezidate de pr. Ion Ciuraru, OFMConv., președintele CSMR.

În urma discursului nunțiului apostolic, axat pe îndemnul apostolic postsinodal Sacramentum caritatis al Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea, participanții au subliniat că și sfinții fondatori au făcut autentică propria viață, datorită pietății lor euharistice. S-a accentuat că trebuie să fim însetați de Cristos, Euharistia trebuind să rămână centrul vieții comunităților noastre, și să devenim comunități euharistice față de tineri. Mons. Florentin, amintind de fragmentul discipolilor din Emaus, a subliniat plecarea discipolilor cu tristețe, reîntoarcerea după întâlnirea cu Isus cu bucurie și misiunea de a fi martori ai celui înviat, cale a persoanei consacrate.

S-a discutat și despre pregătirile pentru Cea de-a III-a Adunare Ecumenică Europeană de la Sibiu care va avea loc în luna septembrie, eveniment la care va participa și CSMR, fiind subliniată utilitatea generală a documentelor de lucru În drum spre Sibiu, editată de Misionarii Verbiți - Traian, sub conducerea CSMR, și seminarul desfășurat la Traian. Aceste publicații ne ajută să regăsim sensul reconstruirii comuniunii și a unității în Europa.

Adunarea a analizat totodată și situația vocațiilor la viața consacrată, necesitatea de a acționa pentru o pastorație vocațională unitară și axată pe Cristos. Pastorația obișnuită trebuie să aibă în centru pastorația vocațională.

Adunarea generală a dezbătut posibilitățile și obstacolele aplicării noii Legi a Cultelor, în prezența invitatului special dr. Florin Frunză, șef la Secretariatul de Stat pentru Culte, care a răspuns întrebărilor, lămurind o serie de aspecte neclare. În același timp, a ținut să accentueze disponibilitatea acestui minister în vederea rezolvării problemelor ce se ivesc în activitatea institutelor călugărești catolice. CSMR va contribui pentru crearea unei comisii, care va veni în ajutorul congregațiilor în această privință, cât mai curând posibil.

Participanții, la sfârșitul lucrărilor, au hotărât ca următoarea adunare generală - cu alegeri - să aibă loc în ziua de 23 octombrie 2007 la Casa de Reculegere a Misionarilor Verbiți din Traian, urmată de Seminarul Euharistia - Sacramentul carității. O provocare în viața persoanelor consacrate, cu participare națională, în perioada 24-25 octombrie 2007, în aceeași loc.

Pr. Gianfranco Maronese, SVD, secretar general


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat