Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (Xaverianum): "Un loc de ședere și de muncă în Europa: Cum? Unde? Când?"

La Centrul de Cultură și Spiritualitate "Xaverianum" din Iași în seara de vineri, 20 aprilie 2007, începând cu ora 18.00, s-a desfășurat o dezbatere pe tema "Un loc de ședere și de muncă în Europa: Cum? Unde? Când?", organizată de echipa Centrului "Xaverianum" în colaborare cu Centrul Diecezan Caritas.

La dezbatere au participat PS Petru Gherghel, episcop de Iași și responsabil cu pastorația migranților români în cadrul Conferinței Episcopale Române, și comisarul Florin Gavriluță, reprezentant al Poliției de Frontieră Iași. Întâlnirea a fost moderată de Claudiu Petrina, coordonator diecezan al proiectului "Porți de Emigrare Caritas".

În sala de conferință a Centrului "Xaverianum" s-au adunat pentru dezbatere atât studenți, liceeni, persoane consacrate, cât și persoane care au dorit să afle cum pot munci legal în Europa, care sunt actele de care au nevoie, ce anume trebuie să cunoască pentru a se descurca în străinătate.

Întâlnirea a început cu o prezentare făcută de PS Petru Gherghel, legată de numărul românilor catolici care sunt plecați în străinătate la muncă, de impactul pozitiv, dar mai ales cel negativ pe care îl are fenomenul emigrației atât în rândul celor plecați, dar mai cu seamă în rândul celor rămași acasă, făcând referire aici la copii. A mai punctat de asemenea faptul că prin fenomenul emigrației România a avut de câștigat, dar și de pierdut multe valori. "Papa Ioan Paul al II-lea spunea că emigrația este un dar. Noi am rămas foarte surprinși când am auzit prima dată aceasta, știind cât de mult am suferit din cauza emigrației. Fenomenul acesta este un dar pentru că cei care pleacă în emigrație obțin valori și, mai mult decât atât, cei are pleacă în emigrație poartă cu ei valori pe care le împărtășesc la rândul lor în țările unde muncesc".

PS Petru Gherghel a vorbit despre greutățile pe care le întâmpină românii atunci când ajung în străinătate, greutăți legate de obținerea unui loc de muncă, de acomodarea cu un nou mediu, o nouă cultură. A subliniat de asemenea faptul că foarte mulți români sunt apreciați în țările unde muncesc, mai ales cei din domeniul informaticii, al medicinei. "Unii dintre cei mai mari specialiști în computere sunt din România. Românii fac un dar țărilor unde lucrează prin pregătirea pe care ei o au". Un alt aspect discutat a fost acela al veniturilor pe care românii le trimit în țară și care au contribuit și contribuie la stabilizarea situației economice românești.

Exprimându-și regretul că cei mai mulți dintre români nu se mai întorc acasă după ce găsesc un loc de muncă în străinătate, PS Petru Gherghel a continuat cu prezentarea unei statistici a numărului de credincioși romano-catolici din Dieceza de Iași, care sunt plecați la muncă în afara țării. "În Italia sunt plecați 22544 de credincioși, cei mai mulți fiind răspândiți în Roma, Torino, Verona. În Spania sunt plecați 3310, în Grecia - 568, în Irlanda - 877 de credincioși". Pe lângă aceste țări PS Gherghel a precizat că români mai sunt în Africa, Albania, Algeria, Arabia Saudită, Austria, Belgia, Brazilia, Danemarca, Elveția. "Fenomenul este impresionant. S-a creat un fel de dieceză nouă răspândită pe teritoriile unde au ajuns credincioșii noștri. Deoarece vrem să apărăm credința și familia, am trimis în cele mai multe locuri preoți care să fie alături de credincioși și de familiile lor".

Cel de-al treilea moment a constat într-o prezentare a proiectului "Porți de emigrare Caritas", susținută de Iudita Iacob, coordonator local al acestui proiect. "Centrul Diecezan Caritas Iași încearcă prin programul «Porți de emigrare Caritas» să ofere o soluție pentru a scădea rata de emigrare clandestină a cetățenilor din județele Iași, Bacău și Neamț, să amelioreze efectele negative produse de emigrare, efecte precum: munca la negru, lipsa asigurărilor sociale în țările de destinație, destrămarea familiilor, traficul de ființe umane și traficul de forță de muncă, ruperea legăturilor cu biserica".

De asemenea au mai fost prezentate și serviciile pe care Centrul Diecezan Caritas le oferă prin intermediul acestui proiect, servicii precum: acordarea de consultanță, editarea de materiale informative cu privire la modul cum se poate obține un loc de muncă legal în alte state, informarea potențialilor emigranți asupra riscurilor de a fi contactați de traficanți de forță de muncă sau traficanți de ființe umane, consiliere și intermedierea relațiilor cu organismele guvernamentale care se ocupă de problematica migrației.

Următorul moment a fost prezentat de comisarul Gavriluță, reprezentant al Poliție de Frontieră Iași, care a vorbit despre Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, de modalitățile legale prin care se poate ajunge în străinătate, care sunt procedurile pe care o persoană trebuie să le îndeplinească pentru a nu avea probleme la vamă.

Ultimul moment din cadrul întâlnirii a fost susținut de Claudiu Petrina care, ajutat de un material în power point, a prezentat celor aflați în sala de conferință modalitățile prin care se poate obține un contract de muncă în străinătate.

"Toți cei care vor să lucreze legal în străinătate o pot face în trei moduri:

1. prin intermediul Oficiului pentru Migrația Forței de Muncă,

2. printr-un agent de ocupare a forței de muncă ce are ca sarcină medierea cetățenilor români, care solicită să lucreze pe baza ofertelor de locuri de muncă transmise din străinătate de persoane juridice, fizice și organizații patronale și

3. prin rețeaua virtuala EURES (European Employment Services), o rețea care are ca scop oferirea de informații, recomandări și servicii de recrutare și plasare a candidaților în beneficiul lucrătorilor și al angajatorilor".

În cadrul prezentării a fost subliniată ideea că lucrătorul migrant trebuie să respecte câteva aspecte importante în momentul în care se hotărăște să plece la muncă în străinătate, și anume: să aibă asupra sa o sumă minimă de bani, să se informeze anterior plecării cu privire la procedurile și documentele referitoare la accesul pe piața muncii în țara de destinație, la condițiile de viață și de muncă de acolo și, de asemenea, să conștientizeze riscul la care se supune în cazul în care alege migrația ilegală.

S-a discutat, de asemenea, despre pașii pe care trebuie să îi facă o persoană pentru a pleca în străinătate prin Oficiul pentru Migrația Forței de Muncă, despre drepturile și obligațiile care îi revin prin contractul de muncă, despre cheltuielile pe care le implică un asemenea contract, precum și despre modalitățile în care persoana dornică de a munci peste hotare poate beneficia de asigurările sociale din România pe perioada derulării contractului de muncă în străinătate.

Un alt aspect care s-a punctat a fost acela al studierii listei cu țările care impun restricții liberului acces al forței de muncă românești pe piața muncii europeană.

"?ări precum Irlanda, Italia, Anglia, Germania și altele impun restricții, pe când Slovacia, Polonia, Bulgaria nu impun. Secțiunea «Condiții de viață și de muncă» a portalului EURES pentru mobilitatea forței de muncă reprezintă un prim reper util pentru obținerea de informații despre situația locurilor de muncă. Portalul EURES asistă de asemenea în identificarea posturilor disponibile din 31 de țări europene, selectând «Căutarea unui loc de muncă». Persoanele care vor să lucreze în străinătate se pot înregistra gratuit în «My EURES» pentru solicitarea unui loc de muncă, unde își pot crea un CV pe care să-l pună la dispoziția angajatorilor înregistrați și a consilierilor EURES ce asistă angajatorii în identificarea candidaților potriviți", a precizat Claudiu Petrina.

Spre finalul prezentării, cei aflați în sală au fost sfătuiți ca în cazul în care doresc recomandări personalizate să contacteze un oficiu de ocupare a forței de muncă local sau regional, unde lucrează un consilier EURES specializat în probleme de mobilitate a forței de muncă sau să selecteze "Contactați un consilier EURES" în cazul în care dispune de un computer și conexiune la Internet.

După terminarea prezentării realizată de Claudiu Petrina a avut loc un moment de dialog între cei prezenți în sală și persoanele de la masa de conferință. În cadrul acestui moment s-au pus întrebări, s-au împărtășit experiențe trăite pe perioada muncii în străinătate, experiențe mai mult sau mai puțin frumoase. S-a discutat despre conștientizarea dificultăților pe care le presupune plecarea într-o altă țară, dificultăți precum: adaptarea la o nouă cultură, utilizarea unei limbi străine, adoptarea unor sisteme fiscale și a protecție sociale necunoscute înainte.

La final Claudiu Petrina a concluzionat spunând: "E bine să fim foarte informați înainte de a pleca în străinătate și să renunțăm la ideea: «Lasă că mă orientez la fața locului»".

Iulia Benchea

* * *

Surse pentru informare

  1. www.migranti.cnet.ro

  2. http://ec.europa.eu/youreurope (informații privind migrarea într-un alt stat membru)

  3. http://ec.europa.eu/employment_social/social_security_schemes/index_en.htm (coordonarea sistemelor de asigurări sociale)

  4. http://ec.europa.eu/enlargement/index.htm (informații generale privind extinderea)

  5. http://ec.europa.eu/europedirect/index_en.htm (întrebări generale privind UE)

  6. http://ec.europa.eu/employment_social/legis_en.html (legislația comunitară)

  7. http://ec.europa.eu/enlargement/countries/acceding_en.htm (textul Tratatului de aderare)

  8. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/en/com/2002/com2002_0694en01.pdf (Comunicarea Comisiei din 2002 privind libera circulație)

  9. http://ec.europa.eu/eures (pentru cautarea unui loc de muncă)

  10. www.omfm.ro (Oficiul de Migrație a Forței de Muncă)


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat