Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman

PS Petru Gherghel în zilele de 14 și 15 aprilie 2007 s-a aflat pe plaiurile mușatine, în Parohia "Fericitul Ieremia Valahul", într-o vizită pastorală.

Una dintre preocupările actuale ale păstorului Diecezei de Iași, Preasfințitul Petru Gherghel, și ca o continuare a deciziilor Sinodului diecezan, care s-a încheiat în urmă cu aproape zece trimestre, este cunoașterea cât mai bine a comunităților catolice de pe tot teritoriul Moldovei. În acest sens s-au inițiat mai multe proiecte de analiză a situației existente "în teren", atât pe tărâmul cercetării științifice, cât și în domeniul pastoral. Printre acestea din urmă se înscriu și vizitele canonice, pe care episcopul diecezan are datoria de a le efectua "cu toată conștiinciozitatea", personal, prin episcopul auxiliar sau prin vicarii episcopali (cf. CDC, can. 396-398). Început în ziua de 6 aprilie 2002, după 5 ani, șirul vizitelor pastorale a ajuns în parohia noastră.

Principalele momente ale unei vizite canonice, în general, sunt: întâlniri cu preoții și persoanele consacrate care activează în parohie, cu grupurile de adulți, tineri și copii; constatarea stării bisericii și a casei parohiale; evaluarea stării imobilelor, cimitirelor și terenurilor aparținând instituției ecleziastice; participarea la toate acțiunile liturgice duminicale, în cadrul cărora episcopul ține omilia sau adresează un mesaj final, împreună cu binecuvântarea arhierească; întâlniri cu membrii grupurilor de laici din parohie (comitetul bisericesc și asociații) etc.

În cadrul acestei întâlniri au fost evaluate atât realizările întreprinse, cât și deficiențele, accentuându-se potențialul fiecărei comunități de a reînvigora viața creștină și de a fi "pietre vii în Biserica lui Cristos" (1Pt 2,5) și "a înainta cu mult curaj în largul" (cf. Lc 5,4) problemelor cotidiene.

În parohia noastră, Preasfințitul Petru Gherghel a fost însoțit de pr. Lucian Păuleț, cancelarius, și de pr. Petru Sescu, vicar episcopal. Dintre momentele acestei vizite evidențiem câteva: participarea la șase Liturghii (cinci în biserica parohială și una la spital), spațiu larg alocat credincioșilor care au dorit să se spovedească sau să discute la biroul parohial, împărtășirea pentru prima dată a 16 copii, celebrarea Liturghiei în capela spitalului municipal, conducerea Rozariului și a adorației euharistice, întrevederea cu preoții care activează în toate parohiile orașului mușatin, vizitarea Centrului Misionar Diecezan și a comunității fraților verbiți din apropierea bisericii.

Ceea ce episcopul spusese în urmă cu cinci ani, se poate verifica și astăzi: "Pot să spun că o întâlnire a episcopului cu parohia și structurile sale este benefică atât pentru episcop cât și pentru comunitatea parohială. În asemenea vizite au loc analize cu privire la realizările și perspectivele parohiei, luându-se în considerație realitatea vieții sacramentale, pastorația vocațională, tineretul, copiii, problema emigranților, familia, seminariștii, relațiile ecumenice, angajarea socială și politică etc.". Sperăm că această primă vizită canonică a episcopului în comunitatea noastră să aducă roade cât mai bogate!

Pr. Alois Moraru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14-15 aprilie: Vizită pastorală în Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman.


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat