Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sărbătorile Paștelui la Roma

Vestea Învierii Mântuitorului a avut un ecou răsunător și pentru românii catolici prezenți la Roma. Ziua pe care a făcut-o Domnul a fost trăită cu intensitate în toate cele patru comunități românești existente în cetatea eternă. A fost o confirmare a centralității misterului pascal al lui Cristos și a spiritului de sărbătoare privită din punct de vedere religios printre cei circa șase mii de români prezenți la Roma.

Pentru a putea experimenta roadele Învierii, creștinii au avut la dispoziție cele 40 de zile de pocăință. Acest timp al Postului Mare a constituit o pregătire privilegiată în vederea întâlnirii cu Cristos cel Înviat. Credincioșii au fost îndemnați duminică de duminică să comunice mai mult cu Dumnezeu în rugăciune, să practice postul autentic și să împlinească fapte de caritate. Fiind un timp al îndurării divine și o ocazie de reevaluare a propriei vieți de credință, numeroși credincioși s-au împăcat cu Dumnezeu prin sacramentul Spovezii. Lucrul acesta a fost posibil și datorită generozității slujitorilor lui Dumnezeu, în fiecare duminică fiind disponibili la confesional cel puțin doi preoți.

Calea celor 40 de zile a fost încununată de celebrarea solemnă a Vigiliei pascale la cele două biserici principale din Roma: Campitelli (Piața Veneția) și Grotte Celoni (Casilina) la ora 19.00. Credincioșii, prezenți în număr mare, au meditat faptele minunate ale lui Dumnezeu care ne-a eliberat de stricăciunea păcatului și ne-a oferit împăcarea și viața nouă în Cristos.

Ziua de Paști a cuprins patru sfinte Liturghii: Ladispoli, Grotte Celoni, Campitelli și Cassia. Păstorii sufletești au explicat încă o dată măreția Învierii Domnului și i-au invitat pe participanții la celebrările liturgice nu numai să sărbătorească, ci să trăiască din plin Învierea, redevenind oameni noi și trăind viața nouă a harului. Ziua sfântă a Învierii a fost încheiată cu o celebrare româno-italiană la o biserică din Via Cassia. Cele două comunități s-au reunit și, făcând abstracție de dificultatea limbii, s-au rugat împreună Celui ce a biruit asupra păcatului și morții.

În spiritul tradiției din România, a doua zi de Paști a fost sărbătoare, iar bucuria Învierii s-a prelungit. La sfintele Liturghii din cele trei biserici a continuat să se audă Aleluia, Mărire și să se vestească victoria lui Cristos asupra mormântului. Ziua a fost încheiată cu o celebrare ecumenică la biserica "Santa Maria in Trastevere", organizată de Comunitatea "Sant'Egidio". La altar, împreună cu delegați din partea confesiunilor ortodoxe și protestante din diferite țări, au oficiat și preoții Isidor Iacovici și Iulian Faraoanu. Evanghelia Învierii a fost proclamată în mai multe limbi, iar creștinii au purtat acasă lumina lui Cristos cel Înviat.

Momentele de binecuvântare și har ale sărbătorilor pascale au fost un impuls pentru viața creștină a românilor care trăiesc la Roma. Deși sunt foarte aproape de Vatican, inima creștinătății, credincioșii români nu sunt scutiți de influența societății secularizate, de influxul consumismului și al relativismului. Cu toate acestea, siguranța oferită de Cristos Înviat, capul Bisericii, protecția sfintei Fecioare Maria, rugăciunea și grija păstorilor sufletești mențin o trăire vie și autentică a credinței.

Cristos a înviat! Un timp pascal binecuvântat!

Pr. Iulian Faraoanu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat