Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Barticești: Zile de reculegere

"Rămâi cu noi Doamne! Frumusețea de a sta cu Domnul" - aceasta a fost tema zilelor de reculegere pentru 30 de tineri, de la Casa "Maica Speranța" din Barticești, care au avut loc în perioada 10-13 aprilie 2007, fiind coordonate de pr. Cornel Cadar.

Au participat tineri din mai multe localități: Barticești, Tețcani, Gherăeștii Noi, Nisiporești, Luizi-Călugăra, Adjudeni, Pildești etc. Ei au fost însoțiți și ajutați de pr. Fernando Manni, pr. Del Bianco Italo, sr. Cecilia Radavoi, Gabriela David și alte surori din Congregația "Slujitoarele Iubirii Milostive".

Zilele de reculegere s-au deschis printr-o sfântă Liturghie celebrată în biserica parohială. Apoi în Casa "Maica Speranța" a avut loc introducerea în tema fixată și apoi o oară de adorație.

Cu ajutorul picturilor Cina cea de Taină (Leonardo Da Vinci) și Întoarcerea fiului risipitor (Rembrandt), precum și a imaginilor din filmul Isus din Nazaret (Franco Zeffirelli), miercuri și joi (11-12 aprilie), participanții au încercat să înțeleagă mai mult frumusețea Euharistiei și a iertării.

Cele trei grupuri mici în care s-au împărțit participanții au purtat numele virtuților teologale (credința, speranța, iubirea) și au trebuit să răspundă la întrebări.

Liturghiile, răspunsuri la întrebările tinerilor, citirea textelor din Scriptură, rugăciunea Breviarului, rugăciune particulară, tăcerea pentru interiorizare, cântare, discuții în grupuri mici, impresii generale, jocuri etc. nu au lipsit din programul zilelor de reculegere de la Barticești. În ultima zi tinerii au fost încurajați și de pr. Ștefan Vacaru, parohul comunități din Barticești, care a vizitat mănăstirea.

Joi seara au fost concluziile generale, iar vineri participanții au mers pentru a face o experiență la Păstrăveni, un centru de îngrijire a 179 de copii și tineri cu nevoi speciale.

* * *

Tema "Rămâi cu noi Doamne! Frumusețea de a sta cu Domnul", care a fost prezentată în aceste zile, ne-a umplut inimile de bucurie și ne-a încărcat spiritual. Convingerea noastră este că cine a avut curajul de a-l căuta pe Isus, a experimentat frumusețea de a sta cu el.

La întrebarea ce ți-a plăcut mai mult, Corina (Pildești) a răspuns: "M-a impresionat faptul că toți cei care am venit, chiar păreau a simți prezența lui Isus, inclusiv eu", iar Monica (Luizi-Călugăra) la sfârșitul exercițiilor spirituale a spus: "Acum pot vorbi mai deschis cu Domnul".

În viață așa cum ne maturizăm la nivel uman, este important să creștem și pe plan spiritual; un rol important în acest sens îl pot avea picturile și tablourile din biserici. Noi am meditat două tablouri: "Cina cea de taină" de Leonardo Da Vinci și "Fiul risipitor" de Rembrandt; cu privire la acestea Ancuța (Barticești) spunea: "Toți priveam icoanele și nu ne dădeam seama că fiecare exprima ceva și ne îndemna la un anumit lucru".

Vă propun alte impresii ale tinerilor care au participat la exercițiile spirituale: "Calea cea dreaptă este un drum greu, dar care are un singur scop: fericirea" (Ana-Maria, Traian). "M-a impresionat faptul că tinerii se întâlnesc și se înțeleg și la activitățile religioase, spirituale" (Nadia, Gherăeștii Noi). "Ar trebui să vină și alți tineri să trăiască bucuria acestor zile de reculegere" (Gabriel, Barticești). "Am experimentat frumusețea de a sta cu Dumnezeu" (Iulia, Barticești).

Din când în când este important să lăsăm totul deoparte și să-l întâlnim pe Isus pentru a sta cu el. Aceste momente vor rămâne mult timp întipărite în mintea și inima noastră.

Gabriela David


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat