Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Carte despre martiri

Apărută la Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, din București, a fost lansată în ziua de 3 aprilie, la Palatul Patriarhiei din București, cartea cu titlul Martiri pentru Hristos din România, în perioada regimului comunist, primul volum.

La lansare au fost prezenți istorici, lideri ai cultelor creștine din România și reprezentanți ai Fundației "St. Gerhard's Werk e.V" din Germania.

Cartea are un caracter ecumenic prezentând creștini care și-au dat viața pentru credința în Cristos în perioada regimului comunist. Sunt prezentate biografiile a 245 de persoane (episcopi, preoți, profesori de teologie, avocați, țărani, comercianți, studenți), din care 207 ortodocși, 34 romano-catolici și patru evanghelici). Aceștia sunt așezați în ordine alfabetică și nu după confesiune. Cartea, care are 802 pagini, a apărut în 4.500 de exemplare și se poate procura de la sediul Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române din București.

Volumul al doilea va cuprinde și biografiile martirilor greco-catolici precum și ai altor confesiuni creștine din România.

Lucrarea are 15 autori, printre aceștia numărându-se și dr. Dănuț Doboș, reprezentantul Diecezei de Iași și al Arhidiecezei de București. Autorii au folosit numeroase arhive din țară și străinătate. Cercetarea a primit sprijinul Fundației "St. Gerhard's Werk e.V" din Stuttgart (Germania), de pe lângă Episcopia Romano-Catolică de Rottenburg.

Criteriile care au stat la bază pentru stabilirea statutului de martir au fost: moarte violentă (împușcare, spânzurare, înghețare, înjunghiere, îngropare de viu, privațiune de hrană și apă etc.) sau în urma chinurilor suferite în temniță sau într-o perioadă de timp imediat următoare detenției; acceptarea conștientă a martirului; ura persecutorului față de credință și Biserică.

Lucrarea a fost prezentată la Iași de către domnul Herman Schuster de la Fundația "St. Gerhard's Werk e.V" în cadrul simpozionului internațional Identitatea creștină și valorile Europei de astăzi, care a avut loc la Institutul Teologic Romano-Catolic în zilele de 18-19 aprilie 2007.


 

lecturi: 61.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat