Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Liturghie de Paști la Londra

După perioada de pregătire a Postului Paștilor, am ajuns la ziua atât de așteptată a sărbătorii Învierii Domnului. Dacă în timpul postului ne-am regăsit pacea sufletească însoțindu-l pe Isus, spiritual, pe Calea crucii, în fiecare vineri din Post, după ce ne-am pregătit cum se cuvine prin sacramentul Spovezii și post; a venit și ziua în care să ne bucurăm împreună de marele dar făcut de Dumnezeu nouă tuturor prin Învierea Fiului său unul-născut.

Pentru prima dată, noi, românii catolici din Londra și din Marea Britanie, ne-am putut bucura de celebrarea sfintei Liturghii de Paști în limba noastră maternă, celebrată de capelanul român, pr. Robert Mățău, în biserica "Ss. Sebastian și Pancras" din Kingsbury, Londra.

În număr mare am venit la biserică în noaptea de Înviere pentru a celebra vigilia pascală. A fost un moment special mai ales că a fost o celebrare comună, români și englezi împreună. Încă o dată în noaptea sfântă am putut să vedem și să trăim universalitatea Bisericii noastre Catolice, unde în aceeași biserică la aceeași sărbătoare s-au găsit la un loc credincioși de diferite naționalități și de pe diferite continente: englezi, români, irlandezi, africani, asiatici etc. ca un semn al unității și ca o dovadă a faptului că, deși vorbim limbi diferite, avem o cultură diferită și venim din multe țări, ceva ne unește, iar acel "ceva" este credință creștină, mesajul învierii și iubirea față de Cristos.

În ziua de Paști, la Liturghia în limba română, pentru câtva timp am uitat de faptul că suntem străini într-o țară îndepărtată, deși cetățeni ai aceleiași Europe Unite, am uitat și de grijile zilnice deloc mici și de neajunsurile pe care le întâlnim la tot pasul și ne-am unit într-un singur glas pentru a anunța lumii marea veste și marea bucurie "Cristos a înviat". Cântecele noastre dragi de acasă au răsunat mai cu putere ca niciodată și ne-am bucurat ca o mare familie, sub privirile uimite și admirative ale credincioșilor englezi care vin deseori la Liturghia celebrată în limba română ca să ne asculte cum cântăm. Nu i-am uitat în rugăciuni pe cei dragi de acasă și astfel distanța dintre noi a dispărut fie și preț de câteva clipe.

La sfârșitul sfintei Liturghii ne-am adunat în sala de lângă biserică pentru a binecuvânta bucatele de Paști, a ciocni un ou roșu (obicei ce aici nu mai există de mult) și a ne ura împreună un Paște fericit, ceea ce vă dorim și vouă celor dragi de acasă.

Vă salută cu drag, românii din Londra!

Cristos a înviat!
 


lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat