Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghia crismei

La Liturghia crismei s-au adunat joi, 5 aprilie, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria Regină" preoți din toată Dieceza de Iași în jurul PS Petru Gherghel. Cei aproximativ 270 de preoți și-au reînnoit promisiunile făcute în ziua hirotonirii.

Cu toate că astăzi, în Joia Mare, se celebrează o singură Liturghie seara, în amintirea Cinei Domnului, întregul cler al Diecezei de Iași s-a adunat dimineața pentru o Liturghie specială, trăind în comuniune frățească bucuria darului Preoției și al Euharistiei.

Liturghia a început la ora 10.00 printr-o procesiune din catedrala veche spre catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină". La altar a slujit la centru PS Petru Gherghel, alături de el fiind PS Aurel Percă, episcop auxiliar, pr. paroh Iosif Dorcu, prelatul Albert Holenstein, părinții rectori ai seminariilor diecezane și cei aproximativ 270 de preoți. Au fost prezenți și 13 diaconi. În Dieceza de Iași sunt 339 de preoți (228 preoți diecezani și 111 preoți călugări).

PS Petru Gherghel, în omilie, a vorbit despre sfânta Euharistie, urmând exortația apostolică Sacramentum caritatis: "În Euharistie, Isus ne atrage înăuntrul său, implicându-ne în dinamica dăruirii sale, este o «schimbare radicală», care, «asemenea unei fuziuni nucleare purtate în străfundul ființei, trezește un proces de transformare al realității, al cărui termen ultim va fi transfigurarea lumii întregi, până la acea stare în care Dumnezeu va fi totul în toți» (cf. S.C.) Ce măreț mister în care suntem implicați cu toții; ce alegere specială pe care ne-a făcut-o nouă, preoților, divinul mântuitor. Referindu-se la preoți și preoție, Sfântul Părinte Benedict amintește că hirotonirea preoțească este «condiția indispensabilă pentru celebrarea validă a Euharistiei» și în același timp îi îndeamnă pe toți preoții să aibă conștiința că în toată slujirea lor nu trebuie să pună niciodată în prim plan persoana proprie sau opiniile lor, ci pe Isus Cristos, și numai persoana sa".

Episcopul a amintit rolul important al Euharistiei, care trebuie trăită, atât în viața preotului cât și a laicului: "Fiind un sacrament ce trebuie trăit, Sfântul Părinte îi invită la o credință de viață pe toți cei care sunt chemați să se hrănească la această masă și să-și fundamenteze toată trăirea pe valoarea spirituală a acestei taine. Dacă toți credincioșii sunt invitați să-și găsească sursa lor de viață spirituală, de curaj și de trăire a credinței în euharistie, este de la sine înțeles că preoții, în orice rang și slujire ar fi ei, trebuie să-și bazeze toată spiritualitatea lor pe legătura strânsă cu Euharistia". Un exemplu desăvârșit de viață euharistică îl constituie sfânta Fecioară Maria: "Ea, arca noii alianțe, tota pulchra, toată frumoasă, locuința Cuvântului întrupat, reprezintă pentru noi oglinda frumuseții divine, în care se oglindește strălucirea liturgiei cerești. De la ea trebuie să învățăm să devenim și noi persoane euharistice și ecleziale, ca să facem să strălucească în lume frumusețea iubirii divine, frumusețea mântuirii dumnezeiești".

În finalul predicii, PS Gherghel a mulțumit împreună cu întregul cler pentru darul Preoției și a încheiat cu o scurtă rugăciune: "Îl rugăm, cu cei doi ucenici la Emaus și cu regretatul Sfânt Părinte Ioan Paul al II-lea, papa Euharistiei și al sfintei Liturghii, prietenul nostru de la fereastra cerului, precum și cu actualul Sfânt Părinte, Benedict, care ne asigură că Euharistia este sacramentul dragostei: "Doamne rămâi cu noi, rămâi mereu cu noi, avem nevoie de tine".

După predică preoții împreună cu episcopii au reînnoit promisiunile sacerdotale printr-un răspuns afirmativ și categoric "Vreau".

Liturghia a fost însoțită de cântarea corului catedralei. Dirijor a fost pr. Florin Spătariu, care a compus misa cântată la această celebrare - "Missa Petrina".

În cadrul sfintei Liturghii au fost sfințite uleiurile pentru catehumeni, pentru cei ce vor primi sacramentul sfântului Mir și pentru bolnavi. Uleiurile nou sfințite vor fi împărțite bisericilor parohiale.

Marius Enășel

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat