Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Celebrări ecumenice

Dat fiind faptul că anul acesta, 2007, Paștele este la aceeași dată (8 aprilie), catolicii și ortodocșii din Onești, chiar de la începutul Postului Mare, s-au înțeles să facă un program comun de rugăciune, marcând evenimentele cele mai importante.

În duminica a III-a din Postul Mare (11 martie 2007) s-a făcut procesiune pe străzile orașului cu o cruce mare, împodobită, purtată la toate bisericile, catolice și ortodoxe, între orele 14.00-18.00. Au participat foarte mulți credincioși, de ambele confesiuni, din Onești și din satele din jur, împreună cu păstorii lor. În toată după-amiaza acelei duminici, pe străzile orașului pe unde a trecut procesiunea, au răsunat rugăciuni și cântece în cinstea sfintei cruci. A fost de-a dreptul emoționant și impresionant.

În Duminica Floriilor (1 aprilie 2007), după sfințirea ramurilor în fața Seminarului Fraților Capucini, la ora 10.30, o mare mulțime de oameni, catolici și ortodocși, purtând în mâini ramurile, au pornit în procesiunea spre biserica "Sfinții Petru și Paul" din cartierul catolic, rugându-se și cântând: "Osana, Fiului lui David, osana!". Procesiunea a trecut prin dreptul "catedralei" ortodoxe "Pogorârea Sfântului Duh", unde am fost întâmpinați de un grup mare de creștini ortodocși, în frunte cu unul din preoții lor, pr. Albu, care ne-a salutat și a citit un fragment din Evanghelie, apoi am continuat procesiunea cu același entuziasm. Ajunși la biserica din cartier, aceasta s-a umplut la refuz cu credincioși, iar restul, încă pe atâția, au urmărit Liturghia de afară, ascultând cu mare atenție în special Patima Domnului, care a fost citită pe roluri. La final, credincioșii, catolici și ortodocși, au fost îndemnați să trăiască în adevărat spirit creștinesc și ecumenic cea mai sfântă săptămână din timpul anului și astfel să se pregătească așa cum se cuvine pentru marea sărbătoare a Paștelui.

În Noaptea de Paști, celebrarea Vigiliei Pascale la catolici va începe la ora 22.00. La terminarea sfintei Liturghii vom face procesiune prin oraș, cu lumânările aprinse în mână, până la "catedrala" ortodoxă "Pogorârea Sfântului Duh", unde ne vom uni glasurile cu preoții și credincioșii de acolo, cântând la unison bucuria Învierii Domnului: "Cristos a înviat!" De aici ne vom întoarce fiecare la casele noastre continuând bucuria Învierii în mijlocul celor dragi din familie în jurul mesei încărcate cu bucatele tradiționale de Paști.

Dorim ca bucuria Învierii Domnului să fie trăită de toți cu însuflețire, mai ales în comunitățile unde sunt la un loc catolici, ortodocși și protestanți. Spiritul adevărat ecumenic să-i facă pe toți să depășească obstacolele pentru a cânta împreună cu toată bucuria și cu toată credința: "Cristos a înviat!"

A consemnat pr. Iosif Păuleț


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat