Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Predica rostită de PS Petru Gherghel la Liturghia crismei

În catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași a fost celebrată la 5 aprilie 2007, Liturghia crismei. Prezentăm omilia rostită de PS Petru Gherghel.

*

Preasfințite,
Dragi confrați întru preoție,
Iubiți seminariști,
Dragi frați și surori, dragi credincioși,

Este Joia Sfântă, joia iubirii divine, joia împărtășirii celor mai scumpe daruri făcute de Isus, apostolilor, ucenicilor, tuturor celor ce cred în el: Euharistia, Preoția și porunca iubirii. Este joia spălării picioarelor dinaintea Cinei celei de taină, Joia Sfântă a testamentului său prin care vrea să rămână cu noi până la sfârșitul veacurilor.

Biserica ne cheamă la două momente speciale în această zi sfântă: Liturghia crismei - a uleiurilor sfinte și Liturgia Cinei de taină - cu întemeierea sacramentelor vieții spirituale: Preoția și Euharistia.

"Cu dor am dorit să mănânc acest paște cu voi" (este vorba de practica cinei pascale) în care era jertfit și consumat mielul pascal; dar mai ales este vorba de un alt paște, paștele cel nou, cu o nouă jertfă, cu un nou miel, Fiul lui Dumnezeu jertfit și dăruit ca hrană pentru viața noului popor al lui Dumnezeu.

Trăim, așadar, momente de mare intensitate spirituală în această zi, prima a "triduumului" pascal.

Suntem prezenți la Liturghia crismei, Liturghia comemorării consacrării noastre preoțești. Suntem în jurul episcopului și în fața lui Isus, preotul veșnic, care a binevoit să ne aleagă și să ne încredințeze darul preoției sale.

Retrăim clipele petrecute în cenacol de Isus și de aleșii săi, apostolii.

Ascultăm încă o dată cuvintele sale pline de bucurie și de prețuire față de noi toți: "Cu dor am dorit să mănânc acest paște cu voi". Era un dor ce depășea simpla bucurie a unei cine tradiționale de comemorare a ieșirii din Egipt; era o dorință pentru o nouă cină, un nou ospăț și o nouă ieșire din sclavie; era dorința unui nou legământ pecetluit cu iubire și cu sânge; era începutul unui nou paște, a unei noi treceri de la moarte la viață, de la păcat la iubire, de la întuneric la lumină.

Dacă mielul pascal al evreilor însemna o eliberare, noul miel ce se oferă și se jertfește, Mielul lui Dumnezeu, înseamnă mântuire, viață.

Ca un ecou al cuvintelor lui Isus adresate apostolilor în sala Cinei de taină, Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea, la marele jubileu al anului 2000, se adresa tuturor preoților cu aceste cuvinte: "Chiar din acest loc îmi place să vă adresez scrisoarea pe care de peste 20 de ani v-o adresez în Joia Sfântă, ziua Euharistiei și ziua "noastră" prin excelență. Da, vă scriu din cenacol, regândind la ceea ce s-a petrecut între aceste ziduri în acea seară încărcată de mister. În fața ochilor spiritului îmi apare Isus, îmi apar apostolii așezați la masă împreună cu el". El continuă să ne evoce figura lui Petru, a celorlalți ucenici, care urmăresc cu uimire gesturile Domnului, care îi ascultă cuvintele, care așteaptă să vadă ce se întâmplă, care îi văd tristețea când vorbește despre trădarea unuia dintre ucenicii săi, despre ceasul despărțirii ce va veni, dar și precizarea unei noi aurore, a unei noi zile. "Vă voi vedea din nou și se va bucura inima voastră, iar bucuria voastră nimeni n-o va lua de la voi (In 16,22-23)".

Trebuie să ne întoarcem des cu mintea la acest cenacol, unde în mod deosebit noi, preoții, putem să ne simțim, într-un anumit sens "de-ai casei"".

De atunci invitația Sfântului Părinte ne provoacă și ne face să ne simțim ai săi ori de câte ori ne reîntoarcem în această zi sfântă în "cenacolul nostru", în jurul lui Isus, la celebrarea zilei preoției noastre, în jurul episcopului, și la Cina cea de taină din seara acestei zile.

Mai nou, actualul Sfânt Părinte papa Benedict al XVI-lea, dorind să ne aducă cel mai impresionant argument al iubirii divine pe care nu încetează să o arate în toate intervențiile sale - (Deus caritas est), ne-a oferit un mare dar pentru întreaga Biserică, dar mai ales pentru noi, preoții. Acest dar este noua exortație apostolică postsinodală Sacramentum caritatis.

În acest document pontifical găsim motivația acestei taine.

Sacramentul carității (preasfânta Euharistie) este darul lui Isus Cristos, care, oferindu-se pe sine, ne revelează iubirea nemărginită a lui Dumnezeu față de fiecare om.

În acest document, care are o introducere, trei părți bine structurate și o concluzie, găsim marele dar pe care ni-l face însuși Domnul nostru Isus Cristos, Euharistia fiind misterium credendum (mister de crezut), misterium celebrantum (mister de celebrat) și misterium vivendum (mister de trăit).

Este cu adevărat un mister, o realitate ce depășește orice înțelegere umană în care Isus nu ne dă "ceva", dar se oferă pe sine însuși; el ne dăruiește trupul său și varsă sângele său. Euharistia este un dar absolut gratuit datorită căruia "devenim părtași ai intimității divine".

În Euharistie, Isus ne atrage înăuntrul său, implicându-ne în dinamica dăruirii sale, este o "schimbare radicală", care, "asemenea unei fuziuni nucleare purtate în străfundul ființei", trezește un proces de transformare al realității, al cărui termen ultim va fi transfigurarea lumii întregi, până la acea stare în care Dumnezeu va fi totul în toți" (cf. SC).

Ce măreț mister în care suntem implicați cu toții; ce alegere specială pe care ne-a făcut-o nouă, preoților, divinul Mântuitor.

Referindu-se la preoți și preoție, Sfântul Părinte Benedict amintește că hirotonirea preoțească este "condiția indispensabilă pentru celebrarea validă a Euharistiei" și în același timp îi îndeamnă pe toți preoții să aibă conștiința că în toată slujirea lor nu trebuie să pună niciodată în prim plan persoana proprie sau opiniile lor, ci pe Isus Cristos, și numai persoana sa.

Chemându-ne să admirăm aceste adevăruri și acest mister, Sfântul Părinte ne invită să acordăm o atenție deosebită "frumuseții liturgiei; prin care, adevărul iubirii lui Dumnezeu în Cristos ajunge la noi, ne fascinează, ne răpește.

Fiind un sacrament ce trebuie trăit, Sfântul Părinte îi invită la o credință de viață pe toți cei care sunt chemați să se hrănească la această masă și să-și fundamenteze toată trăirea pe valoarea spirituală a acestei taine. Dacă toți credincioșii sunt invitați să-și găsească sursa lor de viață spirituală, de curaj și de trăire a credinței în euharistie, este de la sine înțeles că preoții, în orice rang și slujire ar fi ei, trebuie să-și bazeze toată spiritualitatea lor pe legătura strânsă cu Euharistia. Spiritualitatea sacerdotală este în mod intrinsec euharistică, afirmă Sfântul Părinte la numărul 80.

Este cu adevărat impresionantă mărturia credincioșilor din nordul Africii, din sec. al IV-lea, care și-au dat viața, în loc să renunțe la sfânta Euharistie celebrată în zi de duminică. Ei spuneau în timp ce mureau: "Sine dominico non possumus (vivere)! Acești eroi ai Euharistiei din Abitene, și toți ceilalți sfinți și fericiți ai istoriei, care au pus în centrul vieții lor Euharistia sunt o chemarea pentru noi de a găsi în Euharistie adevărata sursă de viață spirituală și hrană cerească pentru călătoria pe acest pământ.

Sfântul Părinte ne prezintă în finalul exortației sale apostolice modelul Mariei "Donna eucaristica", femeia euharistică, ca o icoană (cea mai reușită) și ca pe un model de neînlocuit pentru viața noastră euharistică.

Ea, arca noii alianțe, tota pulchra, toată frumoasă, locuința Cuvântului întrupat, reprezintă pentru noi oglinda frumuseții divine, în care se oglindește strălucirea liturgiei cerești. De la ea trebuie să învățăm să devenim și noi persoane euharistice și ecleziale, ca să facem să strălucească în lume frumusețea iubirii divine, frumusețea mântuirii dumnezeiești.

Sfințiile Voastre,

Avem, așadar, fericita ocazie să reflectăm încă o dată la vocația noastră, la alegerea și investirea noastră, la preoția noastră și la darul cel mare pe care l-am primit în Joia Sfântă.

Ne este dat să primim nu numai un dar de la Isus, ci să-l primim chiar pe el însuși în viața noastră și să-i fim mereu prieteni și miniștri.

Ne este oferită posibilitatea să redescoperim pe cine îl avem în mijlocul nostru, pe cine îl urmăm și pe cine trebuie să-l purtăm în lume.

Astăzi, reînnoindu-ne promisiunile făcute la sfânta Preoție, ne angajăm să nu-l uităm niciodată și să ne simțim fericiți lângă el.

Îl rugăm, cu cei doi ucenici la Emaus și cu regretatul Sfânt Părinte Ioan Paul al II-lea, papa Euharistiei și al sfintei Liturghii, prietenul nostru de la fereastra cerului, precum și cu actualul Sfânt Părinte, Benedict, care ne asigură că Euharistia este sacramentul dragostei: "Doamne rămâi cu noi, rămâi mereu cu noi", avem nevoie de tine. Amin.

PS Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat